Greitkeliu lekiantis sunkvežimis be vairuotojo? Tokį vaizdą pamatysime jau labai greitai: „Scania“ pirmoji Europoje išbandys tokio tipo autonominius sunkvežimius  ()

Švedijos transporto agentūra leido išbandyti savaeigius sunkiojo transporto gamintojos „Scania“ sunkvežimius greitkelyje gabenant komercinius krovinius. Tai pirmieji tokio pobūdžio bandymai Europoje. Jie padės atlikti „Scania“ transporto laboratorijos užduotis pervežant gamybai reikalingus komponentus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Testai vyks bendradarbiaujant su bendrove „TuSimple“, viena didžiausių ir lyderiaujančių autonominių transporto sistemų kūrėjų pasaulyje. Ji yra pagrindinė „Scania“ partnerė šioje srityje.

Bandymai vyks Švedijos greitkelyje E4 tarp Sioderteljės ir Jonšiopingo miestų. Jie apims 4 lygio technologijas pagal 5 balų SAE skalę, skirtą savaeigėms transporto priemonėms. Tai reiškia, kad sunkvežimiai vairuojami autonomiškai, tačiau saugumo sumetimais juos prižiūri vairuotojas.

„Tiek JAV, tiek Kinijoje jau atliekami sunkvežimių bandymai viešuose keliuose, kurie priskiriami 4 lygiui, tačiau, mūsų žiniomis, „Scania“ yra pirmoji Europoje, technologiją pritaikanti komerciniams kroviniams pervežti greitkelyje“, – sako už autonominių projektų plėtrą ir įgyvendinimą atsakingas „Scania“ atstovas Hansas Nordinas.

Bandymuose taip pat aktyviai dalyvaus „Scania“ inžinieriai, kurių užduotis bus stebėti ir tikrinti informaciją, perduodamą sunkvežimiui jutikliais, leidžiančiais važiuoti autonomiškai.

 

Šių metų pabaigoje „Scania“ planuoja išplėsti bandymus ir apimti visą maršrutą tarp Sioderteljės ir Helsingborgo. Autonomines technologijas ateinančiais metais tikimasi išbandyti ir kitose Europos šalyse bei Kinijoje.

Autonominių sunkvežimių programą „Scania“ pradėjo dar 2017 m. Australijoje, kai savaeigiai sunkvežimiai pirmą kartą buvo testuojami kasyklose.

„Šių bandymų patirtis rodo, kad po kelerių metų autonominės transporto priemonės gali tapti įprastu reiškiniu. Jos bus pasiruošusius dirbti uždarose vietose, tokiose kaip kasyklos, karjerai ir terminalai“, – pasakoja H. Nordinas. Jis priduria, jog pirmiausia savaime važiuojantys sunkvežimiai gali tapti realybe viešuosiuose keliuose tarp perkrovimo centrų.

 

„Mes taip toli pažengėme kurdami savaeiges transporto priemones, jog technologija tokio tipo transportui gali būti paruošta rinkai jau per ateinančius penkerius metus. Vis dėlto praeis daugiau laiko, kol autonominės transporto priemonės važiuos keliais, kuriuose dvipusis eismas, ir miesto aplinkoje“, – paaiškina H. Nordinas.

„Scania“ sunkvežimiai vystomi kartu su autonominių sprendimų partnere „TuSimple“, įsikūrusia San Diege (JAV) ir turinčia plėtros centrus Tuksone (Arizonos valstijoje), Šanchajuje ir Pekine (abu Kinijoje), bandymų metu nuvažiavo milijonus kilometrų greitkeliais, kad būtų sukurta savaiminio vairavimo technologija, atitinkanti 4 lygį.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(2)
(3)
(-1)

Komentarai ()