JAV Laivyno admirolas perspėja: metas keisti požiūrį - branduolinio karo su Kinija ar Rusija grėsmė yra „labai reali“  (2)

JAV Karinio jūrų laivyno admirolas Charlesas Richardas mano, kad šalis per porą dešimtmečių priprato prie kariavimo, kai priešas neturi branduolinių ginklų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šaltojo karo metais buvo momentų, kai branduolinio konflikto grėsmė atrodė labai reali. Sovietų sąjungoje mokiniai buvo mokomi greitai užsidėti dujokaukes ir pasislėpti rūsiuose. Tuo tarpu JAV išpopuliarėjo slėptuvės, kuriose šeimos tikėjosi išgyventi branduolinius smūgius. Tačiau vėliau, kaip mano ne tik admirolas Richardas, JAV atprato nuo branduolinio konflikto grėsmės.

Richardas teigia, kad pastaruosius du dešimtmečius JAV primiršo karinės strategijos tobulinimą, ruošiantis kovai su itin stipriais priešais. Admirolo teigimu, JAV „priprato prie branduolinės dimensijos ignoravimo“. Pasaulyje vis dar yra tūkstančiai branduolinių galvučių ir jų potencialas sunaikinti viską vis dar yra visiškai realus, tačiau JAV pastaruosius porą dešimtmečių šią grėsmę nuvertino.

 

Richardas primena, kad pastaruoju laiku netrūksta eskalacijos kosminėje ir kibernetinėje erdvėse. Admirolo teigimu, kibernetinės atakos gali priartinti pasaulį prie tikro branduolinio pasaulinio karo - juk visos konfliktuojančios pusės turi branduolinių ginklų. Richardo teigimu, įtampa tarp Kinijos, Rusijos ir JAV auga nuolat, bet ji negali augti amžinai, nepasiekdama taško, kai imsime kalbėti apie branduolinius ginklus. Ir JAV tam turi būti pasiruošusi.

„Egzistuoja reali galimybė, kad regioninė krizė su Rusija ar Kinija galėtų greitai peraugti į branduolinį konfliktą“, teigia Richardas. Taškų, kur susiduria stipriausių valstybių interesai nėra taip jau mažai - Arktyje, Rytų Europoje, Pietų Kinijos jūroje, Artimuosiuose Rytuose. Tikėtina, kad branduolinius ginklus Rusija ir Kinija mato kaip vienintelius įrankius, galinčius visiškai pakeisti JAV kursą. Todėl ir JAV turėtų prisitaikyti prie šio požiūrio.

 

Richardas nesiūlo kurti naujų ginklų ar įsivelti į naujas ginklavimosi varžybas. Jo nuomone, tiesiog reikėtų pakeisti nuostatą, kad „branduolinių ginklų naudojimas nėra galimas“, į realistiškesnę „branduolinis konfliktas yra labai reali grėsmė“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(39)
(11)
(28)

Komentarai (2)