Praktiškai išbandėme puikios kainos namų saugumo kamerą iš „TP-Link“ - IP66, visos IP kameros funkcijos, SD kortelė, judesio daviklis, o įsilaužimo atveju garsinis ir šviesų aliarmas toks, kad prikels kaimynus („Tapo C310“ apžvalga)  ()

Visi norime, kad mūsų namai būtų saugūs. Vienas iš gerų šiuolaikinių būdų gerinti namų saugumą - kameros. Jums gerai žinoma kompanija „TP-Link“ turi visą saugumo kamerų liniją „Tapo“. Štai lauko sąlygoms skirta „Tapo C310“ yra kompaktiška, lengvai įrengiama ir paprasta naudoti. Bet ar ji tikrai tokia naudinga? Kokiais privalumais ir trūkumais ji pasižymi? Papasakosime šioje apžvalgoje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kas yra „Tapo C310“?

„Tapo C310“ - tai belaidė IP kamera, skirta užtikrinti namų saugumui, kai šeimininkai yra išvykę. „Tapo“ - tai „TP-Link Technologies“ prekės ženklas, o pačią kompaniją pažįstate dėl jos kuriamų namų interneto prietaisų. C310 - tai tik viena kamera iš didelės „Tapo“ šeimos. Ji yra pritaikyta darbui lauke, tačiau gali būti naudojama ir viduje. Trumpai pažvelkime į svarbiausias „Tapo C310“ charakteristikas.

  • Raiška: 3 MP (2304 × 1296 px), 15 kadrų per minutę;
  • Filmavimas naktį: taip, iki 30 metrų;
  • Ryšiai: „Wi-Fi“ (2,4 GHz) arba „Ethernet“ laidas;
  • Saugykla: „MicroSD“ kortelė iki 128 GB;
  • Valdymas: programėle ar balsu per „Google Assistant“ ir „Amazon Alexa“;
  • Išmatavimai: 42,3 x 103,4 x 64,3 mm;
  • Atsparumas aplinkai: IP66 standartas, -20°C~45°C;
  • Papildomos funkcijos: dvikryptė komunikacija balsu (mikrofonas ir garsiakalbis), garsinis ir šviesų aliarmas, judesio daviklis.
  • Kaina apie 47€

Pakuotėje rasite ilgą maitinimo laidą, kurio prireiks, jei C310 montuosite lauke, popierinį lekalą, padedantį pasižymėti skylių pozicijas ant sienos, montavimo varžtus (ir dar kelis priedus montavimui), dokumentus ir, aišku, pačią kamerą.

„Tapo C310“ yra prietaisas jūsų namų saugumui. Jei kaskart palikdami namus baiminatės, kad juos aplankys nusikaltėliai, C310 yra viena iš priemonių, apie kurią turėtumėte pagalvoti. C310 yra skirta montavimui lauke, todėl suteiks galimybę, pavyzdžiui, pažiūrėti, kas vyksta prie jūsų namų durų. Be to, šis prietaisas turi daug papildomų funkcijų, kurios gali praversti įvairiose situacijose. Tačiau apie viską nuo pradžių.

 

Naudojimosi pradžia

Jei ketinate kamerą prijungti „Wi-Fi“ ryšiu, pakuotėje rasite viską, ko reikia „Tapo C310“ instaliavimui. Na, žinoma, išskyrus įrankius. Kamera tvirtinama trimis varžtais prie kokio nors stabilaus ir plokščio paviršiaus. Ji yra skirta naudojimui lauke, atitinka IP66 standartą, todėl nebijo lietaus ar sniego. Žinoma, montuojant saugumo kameras vis tiek jas geriau šiek tiek pridengti nuo kritulių, kurie gali blokuoti objektyvą.

„Tapo C310“ yra valdoma specialia „Tapo“ programėle. Tai - „Android“ ir „iOS“ pritaikyta programėlė, kuri leidžia valdyti visą eilę įvairių išmaniųjų prietaisų. Štai kaip vyksta C310 (ar praktiškai bet kokios kitos panašios kameros) įrengimas:

  • Prijungiate kamerą prie elektros tinklo ir, jei norite, „Ethernet“ laido, įstatote atminties kortelę;
  • Parsisiunčiate programėlę ir jos pagalba prijungiate C310 prie interneto;
  • Stebėdami vaizdą telefono ekrane pasirenkate optimalią vietą kamerai;
  • Naudodami pridėtą lekalą išgręžiate skyles varžtams, jei to reikia, ir pritvirtinate kamerą trimis varžtais.

Prisiminkite pasirūpinti vieta ir laidams. Laikiklis leidžia keisti kameros filmavimo kampą, bet vėliau ją laiko labai tvirtai - neteks jaudintis, kad nuo vibracijos kamera ims žiūrėti į žemę.

„Tapo C310“ veikia ir be atminties kortelės, tačiau tuomet tampa labai paprasta IP kamera. Įrašai saugomi būtent atminties kortelėje, juos galite pasiekti per „Tapo“ programėlę. Taigi, jei naudosite kamerą be atminties kortelės, galėsite pamatyti tik tai, kas vyksta realiu laiku - negalėsite peržiūrėti, ką kamera matė anksčiau.

 

Iš karto programėlėje pasirinkite norimus nustatymus. Pavyzdžiui, ar norite, kad kamera reaguotų į judesius ir jums apie tai praneštų? Galite pažymėti zonas, kur judesys turi būti ignoruojamas (pavyzdžiui, į kameros matymo lauką patenkančią gatvę), nustatyti judesio daviklio jautrumą. Patys jautriausi nustatymai netinka naudojimui lauke, nes tuomet kamera pastebės ir virpančias medžio šakas ar dideliais kąsniais krentantį sniegą. Taip pat iš karto pasirinkite, ar norite signalizacijos funkcijos.

Apskritai, „Tapo C310“ įrengimą ir pirminių nustatymų pasirinkimą galime įvertinti aukščiausiu balu. Pakuotėje yra viskas, ko reikia, tvarkingam kameros sumontavimui nereikalingi jokie ypatingi įgūdžiai ar įrankiai - atsuktuvą savo namuose tikrai rasite.

Programėlė

„Tapo“ programėlė nėra skirta tik saugumo kameroms. Tai - išmaniųjų namų valdymo programėlė, turinti daugybę įdomių funkcijų. Galite išsaugoti įvairius nustatymus skirtingam dienos laikui. Pavyzdžiui, sugrįžę namo įjungtumėte tam skirtą režimą ir jūsų namuose užsidegtų išmanūs šviestuvai, būtų išjungta signalizacija.

Tačiau šįkart mums svarbi tik kamera. Ar kameros, nes „Tapo“ programėlė leidžia prisijungti prie 32 kamerų. Toks išmanių kamerų tinklas galėtų stebėti net ir pakankamai didelius namus bei kiemą. Greitai peržiūrėti, ką šiuo metu mato visos tos kameros, yra išties lengva - įjungus tinklinę peržiūrą viename ekrane telpa 4 kamerų vaizdas.

Pagrindiniame ekrane galite pasirinkti, kokiu režimu filmuoti - dienos, nakties ar automatiniu. C310 puikiai prisitaiko prie apšvietimo sąlygų, todėl tiesiog palikite automatinį režimą. Čia taip pat pasiekiamos fotografavimo, filmavimo, pokalbių ir signalizacijos funkcijos. Labai svarbus yra privatumo režimas - jį įjungę pasislėpsite nuo kitų žmonių, kurie turi prieigą prie kamerų.

 

Atskirame meniu pasieksite pagrindinius C310 nustatymus. Čia galėsite pasirinkti filmavimo raišką, judesio daviklio jautrumą, valdyti pranešimus ir kitas funkcijas. Jei norite, kad jūsų kamera būtų ne tokia pastebima, programėlė suteikia galimybę išjungti po objektyvu degančią LED lemputę.

„Tapo“ programėlė yra labai paprasta naudoti. Svarbiausia - jos siunčiami pranešimai yra labai informatyvūs ir aiškūs, o jų pobūdį galima pritaikyti tiek prie naudotojo poreikių, tiek prie kameros buvimo vietos. Programėlė lietuviškai nekalba, tačiau ją naudotis labai paprasta, o ir simboliai yra lengvai suprantami. Kalba gali tapti barjeru tik renkantis pirminius nustatymus, tačiau tai yra menka bėda, kuri ir taip yra pažįstama užsienio kalbomis nekalbantiems žmonėms.

Vaizdas ir garsas

„Tapo C310“ turi 3MP jutiklį ir filmuoja 15 kadrų per sekundę greičiu. Saugumo kameroms tai yra labai geri rodikliai. Nors vaizdo įrašai turi šiek tiek triukšmo, jie yra pakankamai detalūs, kad juose atpažintumėte veidus ar perskaitytumėte valstybinius numerius. Čia padės ir programėlės suteikiama galimybė priartinti vaizdą. Tiesą sakant, galite rinktis vidutinės kokybės režimą - daugeliu atveju jo tiesiog pakanka. Net ir spalvos dienos metu atrodo labai realistiškai.

Naktinis filmavimas taip pat nenuvilia. Matomas vaizdas išsaugo didžiąją detalumo dalį, yra ryškus ir pakankamai aiškus gamintojo nurodytu 30 metrų spinduliu. Aišku, vaizdas nėra spalvotas ir kai kurias detales (pavyzdžiui, toliau esančių automobilių valstybinius numerius) atpažinti neišvengiamai bus sunkiau, tačiau tai galima pasakyti apie visas tokio tipo kameras.

„Tapo C310“ objektyvas yra pakankamai platus, židinio nuotolis yra 3,89 mm. Tačiau pirkdami šią kamerą turite įvertinti tai, kad ji nejuda, todėl filmuoja tik tą plotą, į kurį buvo nukreipta įrengimo metu. Tai yra, jei norėtumėte viena kamera apžvelgti labai plačią teritorijos juostą, C310 galbūt nėra geriausias pasirinkimas. Rinkoje yra kamerų, kurios turi varikliukus, leidžiančius joms pasisukti. Kai kurios tai daro automatiškai sekdamos judančius objektus. Aišku, tokios galimybės kainuoja ir ne visada yra reikalingos, todėl tai sunku laikyti C310 minusu.

 

Tuo tarpu garso kokybė nėra labai gera. Tokių kamerų mikrofonai ir garsiakalbiai yra pakankamai maži, o ir ryšio prasme prioritetas yra vaizdas. Kita vertus, žodžiai yra suprantami, o tai yra svarbiausia.

Įrašai yra saugomi į „MicroSD“ atminties kortelę - tai gali būti ir privalumas, ir trūkumas, priklausomai nuo to, kaip į tai pažiūrėsite. Privačios vaizdinės informacijos saugojimas debesyje daug kam atrodo nesaugus. Kita vertus, atminties kortelė gali būti tiesiog pavogta ir jokie vaizdo įrašai neišliks. Tiesą sakant, kameros net nebūtina liesti, kad ji būtų neutralizuota - pakaks nutraukti energijos tiekimą, nes C310 neturi integruotos baterijos. Tai svarbu įvertinti perkant tokius prietaisus.

Papildomos funkcijos

Tas ne aukščiausios kokybės garsas jaučiamas ir bendraujant nuotoliniu būdu. Kita vertus, pašnekovo žodžiai vis tiek yra suprantami, o ir jis jūsų balsą girdės pakankamai aiškiai, kad galėtų palaikyti pokalbį. Tai yra labai naudinga papildoma išmanios kameros funkcija. Priklausomai nuo to, kur įrengsite savo C310, galėsite perduoti žinutes kurjeriams, sugrįžusiems šeimos nariams ar net išdykaujantiems augintiniams.

Signalizacija yra dar viena labai gera funkcija. Jei ji įjungta, pastebėjusi judesį C310 ima spiegti ir mirksėsi balta šviesa, o jums į telefoną atsiunčia pranešimą. Aliarmas yra toks garsus, kad pabus ir kaimynai. Svarbiausia - jis greičiausiai išgąsdins ir nubaidys potencialius nusikaltėlius, nes jie pastebės, kad yra filmuojami.

 

Prie tos pačios kameros ar kamerų sistemos gali prisijungti keli įrenginiai. Privatumo režimas padės užtikrinti, kad kiti naudotojai nepamatytų, ko nereikia.

Apibendrinimui

„Tapo C310“ yra kokybiška apsaugos kamera, skirta darbui lauke. Ji filmuoja pakankamai raiškiai, yra greitai įrengiama ir labai lengvai valdoma. Jei šiuo metu renkatės, kokia kamerų sistema apsaugoti namus, „TP-Link“ vardas yra siejamas su kokybe ir patikimumu, todėl tai yra pakankamai geras pasirinkimas. Tiesiog prisiminkite, kad C310 yra nejudanti kamera - nelaikome to trūkumu, tačiau tai svarbu žinoti, renkantis geriausią kamerą konkrečiai vietai.

Privalumai:

  • Patraukli kaina, dabar vos apie 47€;
  • Aukšta gaminio kokybė ir estetika;
  • Dvi „Wi-Fi“ antenos, „Ethernet“ jungtis;
  • Labai gera vaizdo kokybė bet kokiomis apšvietimo sąlygomis;
  • Patogi ir naudotojui draugiška programėlė;
  • Suderinamumas su „Google Assistant“ ir „Amazon Alexa“;
  • Atsparumas vandeniui ir dulkėms (IP66).

 

Trūkumai:

  • Garso kokybė galėtų būti geresnė;
  • Vaizdas įrašomas ne į serverį, o į atminties kortelę;
  • Nėra baterijos, užtikrinančios darbą nutrūkus elektros tiekimui.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(3)
(2)
(1)

Komentarai ()