Teksase masiškai dingo elektra milijonams gyventojų - teigiama, kad dėl to kaltos vėjo jėgainės: kaip tai gali būti ir kaip yra iš tikro? (Video  ()

Teksasą užgriuvo arktinis oras, ir temperatūra nukrito į žemiausią padalą per 30 metų. Dėl to, masiškai dingo elektra milijonams gyventojų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Krizė kelia painiavą ir pastaroji rekordiškai žemų temperatūrų virtinė šios savaitės šaltų Teksaso oro sąlygų sąlygomis nėra išimtis.

Tačiau kai valstybės elektros tinklas neatitiko energijos poreikių, dezinformacija pasklido žaibiškai - teigdama, kad dėl elektros tiekimo sutrikimo kaltos užšalusios vėjo turbinos.

Tada kyla klausimas: ar vėjo jėgainės gali sugesti šaltu oru?

Klaidinga informacija kilo, kai socialiniuose tinkluose pasirodė vaizdas, kuriame matomas Alpių sraigtasparnis šalinantis ledą nuo vėjo jėgainės. Tai reiškė, kad užšalusios vėjo turbinos yra Teksaso elektros energijos tiekimo nutraukimo priežastis.

Ironiškiausia tai, kad iškastiniu kuru varoma transporto priemonė – sraigtasparnis, buvo pasitelktas „gelbėti“ tvarios energijos šaltinį, ir pasirodė, tarsi tvarioji energija nebūtų labai tvari.

Maždaug pusė vėjo jėgainių Teksase sugedo dėl energijos trūkumo krizės, sakoma „Forbes“ pranešime. Tačiau kai vėjo jėgainės yra šaltesnėje aplinkoje (pvz., Švedijoje, Kanadoje ir Amerikos vidurio vakaruose), jose paprastai įrengiami ledo šalinimo ir kiti šildymo įrenginiai, pavyzdžiui, integruotas šildymas.

 

Teksase retai būna šalta, o tai reiškia, kad šios šildymo funkcijos paprastai nėra įdiegtos. „Šaltojo oro rinkiniai gali palaikyti vėjo turbinų veikimą, kai temperatūra krinta. Tai yra norma šaltesnėse JAV valstijose ir Europoje“, - teigia Amerikos švarios energijos asociacijos atstovas spaudai Samuelis Brockas.

„Istoriškai Teksase, atsižvelgiant į šiltą klimatą, tai nebuvo būtina“, - pridūrė Brockas.

Svarbiausia, kad ne visos aplinkos kelia vienodus iššūkius vėjo jėgainėms. Kanadoje vėjo jėgainės gali praleisti iki 20 % savo laiko žiemos mėnesiais – todėl yra sumontuoti specializuoti „šalto oro paketai“, kad svarbiausi turbinos komponentai, tokie kaip nuolydžio ir krypties varikliai, pavarų dėžė ir akumuliatorius, būtų šilti, teigia Kanados vyriausybė.

Šie priedai gali palaikyti vėjo jėgainių veikimą iki stingdančių -30°C šalčio.

Techniškai tai reiškia, kad vėjo turbinos gali sugesti, jei temperatūra nukrenta iki ypač šalto oro, net jei įrengta tinkama šildymo įranga. Tačiau neatrodo, kad taip yra Teksase, kur temperatūra pirmadienį (vasario 15 d.) nukrito iki -15°C, o dėl vėjo jutiminė temperatūra buvo net -27°C. Net ir esant tokioms oro sąlygoms, įdiegus „šalto oro paketus“ vėjo jėgainės nesugestų.

 

Tačiau vėjo turbinos ypač šaltu oru susiduria su kitais pavojais, be to, kad reikia vidinio šildymo. Ašmenų apledėjimas gali sumažinti peilių gebėjimą efektyviai surinkti orą (o tai sumažina galingumą) – ir šiuo atveju gali būti pasitelkti sraigtasparniai, kurie pašalina ledą nuo ašmenų. Taip pat dedamos vandeniui atsparios dangos, kad būtų sukurta riba tarp vandens ledo ir ašmenų.

Atsinaujinančios energetikos priešininkai, gali būti linkę pasitelkti iškastinį kurą naudojančio sraigtasparnio vaizdą kaip „įrodymą“, kad vėjo turbinos nėra tvarios, tačiau anglies dvideginio išmetimas, naudojamas turbinos ledo pašalinimui sraigtasparniu, yra nedidelis, palyginti su anglies dvideginio išmetimu, kurį matome daug dujų ir akmens anglių naudojančiose jėgainėse, sakoma „Renew Economy“ ataskaitoje.

Tiesą sakant, anglies dvideginio emisijos, atsirandančios šalinant ledą nuo turbinos, kaip matoma vaizdo įraše, leidžia sutaupyti dviejų dienų emisijas, palyginti su anglies energija. 3 megavatų vėjo jėgainių ledo šalinimas yra „geresnis pasirinkimas nei nieko nedaryti“, - sakė „Alpine Helicopters“ generalinis direktorius Matsas Widgrenas.

 

Ir, ko gero, labiausiai atmetamas vėjo energetikos priešininkų argumentas yra tai, kad „Alpine Helicopters“ vaizdo įrašas buvo įrašytas 2014 m. Švedijoje ir neturi nieko bendro su Teksasu.

Šalta, žiemiška temperatūra gali trukdyti vėjo turbinoms, neturinčioms tinkamos šildymo įrangos. Jei norima apkaltinti vėjo turbinas dėl Teksaso elektros energijos gamybos nutrūkimą, tikslingiau paminėti didžiulį valstijos priklausomumą nuo iškastinio kuro.

Taigi, atrodo, Teksaso valstijoje pasirinkimas yra paprastas: nukreipti energetiką į tvarias energijos formas, tokias kaip vėjo jėgainės, ir sumažinti valstybės išmetamo anglies dioksido kiekį – arba toliau pasikliauti iškastiniu kuru ir pasirengti dar žvarbesniems orams, kai klimato kaita stiprės.

„Alpine Helicopters“ vaizdo įrašas:

Video reportažas apie sudėtingas oro sąlygas pietinėse JAV valstijose:

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(10)
(3)
(7)

Komentarai ()