Ne raketos yra didžiausias F-35 priešas - šį naikintuvą galima numušti visiškai kitokiais ginklais  (1)

„Lockheed Martin F-35 Lightning II“ - modernus penktos kartos naikintuvas. Tiesą sakant, pasaulyje nėra daug karinių lėktuvų, kurie prilygtų F-35 inovacijoms ir galimybėms. Tačiau tai nereiškia, kad F-35 nėra nepažeidžiamas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

F-35 yra toks modernus, kad dažnai yra vadinamas sparnuotu kompiuteriu. Taip yra dėl daugybės jo jutiklių, skirtų stebėti paties lėktuvo sistemos ir vykdyti žvalgybai. Taip pat ir dėl elektroninės karybos galimybių, kurios, žinoma, detaliai niekada nėra aprašomos.

Bet jei nori sunaikinti kompiuterį, tau nereikia raketų. Tau net nereikia šautuvo ar ieties - tau tereikia kito kompiuterio, technologijų ir įgūdžių. O jų visada yra. Ir grėsmės neapsiriboja tiesiog F-35 apgadinimu ar laikinu jo galimybių apribojimu - naikintuvas gali būti numuštas be jokių raketų.

Apie šias grėsmes „Nationalinterest.org“ portale rašo Krisas Osbornas, buvęs Pentagono darbuotojas. F-35 yra taip kompiuterizuotas, kad kompiuteriai gali jį ir pražudyti. Naikintuvą supančios kameros, jungtinė jutiklių informacijos analizė, prieiga prie artimiausių grėsmių duomenų bazių, ryšiai su kitais operacijos dalyviais ir vadaviete - pažeidžiamų vietų tikrai yra. Kol tobulinama apsauga, tobulėja ir priešų kibernetinio puolimo galimybės.

 

Naikintuvą galima paversti nematomu priešo radarams, ypač manevringu ir tvirtu. Bet ar galima paversti jį atspariu kibernetinėms atakoms? Galima bent pasistengti ir JAV Karinės oro pajėgos bei „Lockheed Martin“ tai daro. Gamintojas stengiasi pasirūpinti sistemų saugumu lėktuve, o Oro pajėgos turi CROWS („ Cyber Resilience Office for Weapons Systems“) biurą, kuris nuolat tiria įvairias kibernetines grėsmes ir ieško būdų, kaip jų išvengti.

 

F-35 yra tik vienas iš pavyzdžių - didelė dalis modernios ginkluotės yra priklausoma nuo kibernetinių sistemų. Technologijos siūlo daug galimybių, bet jos yra persipynusios su iššūkiais. Todėl ateities karas gali pasižymėti ir visiškai kitokiomis atakomis, kuomet per atstumą veikiantys kibernetiniai kariai tiesiog išjunginės ar apskritai naikins priešo ginklus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(13)
(18)
(-5)

Komentarai (1)