Aiškėja skandalingi faktai: Kinijos ir Rusijos hakeriai vogė Europos informaciją apie COVID-19 vakcinas - štai kas juos labiausiai domino  ()

Europos vaistų agentūros turimi duomenys 2020 metais buvo skaitomi ne tik tų akių, kuriems buvo skirti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nyderlandų laikraštis „De Volkskrant“ praneša, kad Europos vaistų agentūra (EMA) pernai išgyveno dvi kibernetines atakas, kurių metu kinų ir rusų hakeriai pasiekė COVID-19 vakcinų informaciją. EMA praneša apie vieną ataką, kuri įvyko praeitų metų pabaigoje, tačiau daugiau informacijos nepateikia.

„De Volkskrant“ sekmadienį publikavo straipsnį, kuriame teigiama, kad Kinijos hakeriai į EMA duomenų bazes laužėsi pirmojoje 2020 metų pusėje. Jiems pavyko pasiekti COVID-19 vakcinų duomenis per vieną Vokietijos universitetą.

Tuo tarpu rusų hakeriai į EMA duomenų bazę pateko per skylėtą dviejų faktorių autentifikacijos sistemą. Rusų hakeriai EMA sistemomis naudojosi apie mėnesį praeitų metų pabaigoje.

 

Programišiai pasiekė „Pfizer/BioNTech“ vakcinų informaciją - kas ir kokius vakcinos kiekius užsakė. Tai yra, hakerius domino logistikos informacija, o ne vakcinų sudėtis ar naudojamos technologijos. Šiuo metu vyksta tyrimas, tačiau gali būti, kad taip vakcinas medžioja nelegalūs prekeiviai.

COVID-19 vakcinacijos programos skirtingose šalyse vyksta skirtingu greičiu. Kartais net ir kiek keisti skirtumai domina žurnalistus ir įvairias pacientų teises ginančias organizacijas. Tačiau kai kurie žmonės vakcinų ieško tamsiausiuose interneto puslapiuose. Ir jų ten randa - vadinamuosiuose „dark web“ puslapiuose siūloma įsigyti galimai vogtų vakcinų. Kita vertus, vakcinų platinimo informacija tikriausiai domina ir šalis, su kuriomis tie hakeriai yra siejami. Tiek Kinija, tiek Rusija platina ir savo sukurtas COVID-19 vakcina.

 

Anksčiau buvo pranešta, kad „Pfizer/BioNTech“ vakcinų informacija domisi ir Šiaurės Korėjos hakeriai. Greičiausiai šios grupuotės niekada nebus išaiškintos, bet bus įdomu sužinoti, ar pavyks įvertinti padarytą žalą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(33)
(1)
(32)

Komentarai ()