Viena NATO šalis keičia priešlėktuvines sistemas į mažesnio kalibro ir lengvesnes: paaiškino, kodėl taip daroma  ()

Siekiant, kad pėstininkai ir kiti padaliniai galėtų tinkamai vykdyti operacijas ant žemės, labai svarbi oro gynyba, sako Lietuvos kariuomenės atsargos majoras ir ginkluotės entuziastas Darius Atnanaitis. Tačiau pasak jo, norint lydėti ir dengti iš oro pėstininkus, patys oro gynybos padaliniai turi būti turėti tą patį apsaugos lygį ir pravažumą, kaip ir pėstininkai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Tai ne tik užtikrina atitinkamą greitį ir apsaugą, bet ir gerokai palengvina logistinę naštą, kadangi vienodos atsarginės dalys ir platformos, nes mūšius laimi pėstininkai, o karus logistai“, – sako karys.

Tačiau anot D.Antanaičio, ir to ne gana. Mūšio metu pristatant amuniciją kovojantiems padaliniams, labai lengva sukelti chaosą ir sužlugdyti operaciją – jei ginklų sistemos naudoja skirtingo kalibro amuniciją: vieniems reikia vieno kalibro, o kitiems kito. „Be kovinių veiksmų, vienodo kalibro naudojimas gerokai sumažina ir finansines išlaidas, nes vienu užsakymu perkamas didesnis kiekis to pačio tipo sviedinių taip sumažinama vieno sviedinio kaina“, – teigia atsargos majoras.

Karininko teigimu, šiuo metu pagrindinės pasaulio kariuomenės pereina prie ne mažesnio kaip 30 mm automatinių patrankų kalibro – kadangi mažesnio galingumo sviediniai tiesiog per silpni sunaikinti šarvuotą taikinį. Bet iki šios dienos oro gynybos padaliniai paprastai naudojo 35 mm amuniciją. „Tokiu būdu, turint skirtingus kalibrus, būtent ir pasiekiamas logistinis košmaras“, – apibendrina karys.

 

Jis pasakoja, kad priešlėktuvinės artilerijos lyderiai, šveicarų įmonė „Rheinmetall Air Defence“, Vokietijos kariuomenei pristatė atnaujintą priešlėktuvinės artilerijos oro gynybos sistemą „Skyranger 30“. Nuo senesnės „Skyranger 35“ sistemos dabartinė skiriasi kalibru (30 mm vietoje 35mm), svoriu (2-2,5 tonos prieš 4-4,5 tonos) bei kitomis charakteristikomis. „Toks svorio sumažėjimas leidžia montuoti sistemą ant Bundeswehro naudojamų 6x6 bei 8x8 ratinių platformų“, – atkreipia dėmesį ginkluotės entuziastas.

 

D.Antanaičio teigimu, efektyvus šaudymo nuotolis „Skyranger 30“ siekia 3 km, o dėl savo daviklių, elektrooptikos ir radarų, įgula gali naikinti tiek nedidelių gabaritų dronus ir bepilotes sistemas, tiek ir sraigtasparnius ar žemai skrendančius lėktuvus. „16 sviedinių turinčius 200 gramų užtaisus 30 mm automatinė patranka gali iššauti per vieną sekundę, taip sudarydama nepraskrendamą skeveldrų debesį“, – pasakoja karys. Tačiau be automatinės patrankos, „Skyranger 30“ gali būti apginkluotas priešlėktuvinėmis raketomis, kurių šūvio nuotolis siekia iki 9 km.

„Toks sprendimas leis Bundeswehrui pakeisti savo senas vikšrines „Gepard“ sistemas į lengvesnes ir pigesnes ratines, išsaugant operacijų efektyvumą ir supaprastinant logistiką“, – sako karininkas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(27)
(2)
(25)

Komentarai ()