Tai bent pasiekimas: inžinieriai sukūrė įrenginį, galintį „bendrauti“ su augalais - kaip jiems pavyko ir kur tai galima panaudoti? (Video)  ()

Įsivaizduokite, kad galite paklausti savo fikuso, kodėl jo lapai paruduoja arba pasitarti su savo obelimi dėl geriausios derliaus dienos. Nors tai skamba kaip kažkas iš fantastikos srities, bendravimas su augalais iš tikrųjų yra ganėtinai paprastas reiškinys.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mokslininkai iš Nanyango technologijos universiteto (Singapūras) sukūrė įrankį, galintį perduoti elektrinius signalus į augalus ir iš jų, leidžiančius bendrauti tarpusavyje.

Įrenginys, aprašytas dviejuose atskiruose „Nature Electronics“ ir „Advanced Materials“ straipsniuose, neleis jums kalbėti su savo saulėgrąžomis, tačiau jis gali stebėti, kaip augalas reaguoja į aplinką, ir perduoti jam instrukcijas.

Norėdami pasiekti šį tikslą, mokslininkai turėjo išsiaiškinti, kaip išmatuoti augalų skleidžiamus elektrinius signalus. Paprastai elektrinė stimuliacija atliekama per elektrodus, tačiau šiuo atveju jų nebuvo galima panaudoti, nes augalo plaukuotas ir nelygus paviršius apsunkino elektrodų prisitvirtinimą. Norėdami išspręsti šią problemą, mokslininkai sukūrė į gelį panašų, formą keičiantį elektrodą, kuris galėtų prisitvirtinti prie augalo paviršiaus.

Jautriojo musėkauto eksperimentai

 

Kai šis elektrodas buvo išbandytas ant jautriojo musėkauto, jis sėkmingai perdavė augalo skleidžiamus signalus. Tačiau tyrėjai tuo neapsiribojo ir eksperimentavo „kalbėdami su augalu“.

Jiems pavyko elektriniais impulsais uždaryti augalo lapus. Ankstesniame tyrime, paskelbtame „Nature Electronics“, mokslininkai taip pat sugebėjo pritvirtinti jautrųjį musėkautą prie roboto ir įsakyti jam užsidaryti bei pasiimti vielą.

„Prietaisas dabar gali prilipti prie daugiau rūšių augalų paviršių, žymėdamas svarbų žingsnį augalų elektrofiziologijos srityje“, – teigė pagrindinis tyrimo autorius, profesorius Loh Xian Jun. „Tai atveria naujas galimybes augalų technologijoms.“

Kur tai galima pritaikyti?

 

Tyrėjai tikisi, kad jų darbas patobulins aktyvius pasėlių stebėjimo prietaisus, kurie galėtų padėti kovoti su maisto stoka dėl klimato pokyčių.

„Stebėdami augalų elektrinius signalus, galėtume aptikti nelaimės signalus ir nukrypimus“, – sakė tyrimo autorius profesorius Chen Xiaodong. „Naudodami šį prietaisą žemės ūkyje, ūkininkai gali sužinoti, kada prasideda liga, dar prieš pasėliams parodant aiškius simptomus, pavyzdžiui, pageltusius lapus. Tai gali suteikti mums galimybę veikti greitai, kad maksimaliai padidintume derlių“.

Be to, ši technologija gali būti pritaikyta robotikoje. Mokslininkai augalų pagrindu pagamintų robotus, kurie galėtų švelniai paimti trapius daiktus.

Kaip šis prietaisas veikia, galite pamatyte žemiau:

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(16)
(0)
(16)

Komentarai ()