Kai architektams netrūksta fantazijos – TOP 10 Europos neįprasčiausių pastatų, kuriuos galite aplankyti (Foto, Video)  ()

Europoje yra vieni įspūdingiausių ir keisčiausių kada nors sumanytų pastatų, kuriuos galite aplankyti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kaip ir bet kuri kita meno rūšis, architektūra turi savo šedevrų. Nors daugeliui puikių pastatų visame pasaulyje būdinga atskirti architektūros stiliai, kitiems galima priskirti savo unikalų stilių. 

Kai architektams suteikiama kūrybinė laisvė, gimsta patys įdomiausi ir neįprasčiausi pastatai.

Štai keli geriausi to pavyzdžiai iš visos Europos.

1. „Paminklas revoliucijai“ Kroatijoje

„Paminklas revoliucijai“ yra dar vienas neįprasčiausių Europos statinių. Oficialiai žinomas kaip „Paminklas Moslavinos žmonių revoliucijai“, tai yra Antrojo pasaulinio karo memorialinė skulptūra, esanti Kroatijoje, Podgarić, Bereko savivaldybėje.

Jis buvo pastatytas siekiant paminėti vietos bendruomenės sukilimą prieš Ustaše (Kroatijos fašistų partija) pajėgas Moslavinos ir Zagrebo regione per Antrąjį pasaulinį karą (Kroatijoje žinomą kaip Nacionalinį išsivadavimą).

Paminklą suprojektavo Dušanas Džamonja. Jis yra maždaug 10 metrų aukščio ir 20 metrų pločio. Jis buvo pastatytas 1967 m.

Paminklas pastatytas iš betono ant plieninės armatūros su aliuminio lakštais.

2. „Kubo namai“ Roterdame ir Helmonde

„Kubo namai“ („Cube Houses“), olandų kalba „kubuswoningen“, yra vieni iš labiausiai neįprastų pastatų, kuriuos galite rasti Europoje. Jie buvo pastatyti Roterdame (1984 m.) ir Helmonde (1977 m.), Nyderlanduose. Pastatus suprojektavo architektas Pietas Blomas, kuris remėsi „gyvenimo miesto stoge“ koncepcija.

 

Viena iš žymiausių miesto įžymybių, namai yra 45 laipsnių kampu pasuktų išklotų kampuotų kubų rinkinys. Pastatyti daugiau nei prieš 30 metų, šie namai tapo populiariu miesto turistų traukos centru.

Šis neįprastas dizainas skirtas optimizuoti laisvą erdvę namų viduje. Iš viso buvo pastatyta 38 namai, taip pat sukonstruoti dar du „superkubai“.

Visi namai yra sujungti terasomis, o vienas iš jų buvo paverstas muziejumi, kurį galėtų tyrinėti smalsūs lankytojai.

3. „Casa Batlló“ Barselonoje

Barselonoje, Paseo de Gracia, įsikūręs „Casa Batlló“ yra dar vienas neįprasčiausių pastatų pasaulyje. Jį suprojektavo genialusis Antonio Gaudi, kuriam buvo suteikta visiška kūrybinė laisvė.

Plačiai laikomas vienu iš Gaudi šedevrų dizainų, dabartinis pastatas yra pertvarkytas 1800-ųjų pabaigos laikotarpio pastatas. Pastato fasadas, žinomas kaip „Casa dels ossos“ („Kaulų namas“), turi apčiuopiamą skeleto ir organinį pojūtį.

Pertvarkymo metu Gaudi visiškai permąstė fasadą, perkėlė vidinę pertvarą ir veiksmingai pavertė originalų pastatą tinkamu naudoti meno kūriniu. Rekonstrukcija buvo baigta 1906 m.. 1950-aisiais jį pardavė Batlló šeima ir nuo to laiko kelis kartus pakeitė savininką.

 

Šiandien pastatas priklauso Bernatų šeimai, kuri jį visiškai restauravo. Jis buvo atviras visuomenei nuo 1995 m.

4. „Apverstas namas“ Lenkijoje

Kitas neįprasčiausių pastatų pasaulyje yra „Apverstas namas“ Lenkijoje. Pastatytas 2007 m., šis namas yra viena žymiausių lankytinų vietų šalyje ir tapo vietiniu turistų traukos centru.

Pastatytas netoli Szymbark kaimo šalies šiaurėje, jis yra vienintelis toks Lenkijoje. Tai taip pat buvo toks pirmasis Europoje.

Namo statyba pasirodė gana problematiška. Vien pamatams reikėjo 200 m3 betono. Medienos statybų bendrovė „Danmar“ užtruko 114 dienų namui pastatyti, vietoj įprastų trijų savaičių, iš dalies dėl pertraukų, kurias statytojai turėjo padaryti dėl dezorientacijos, kurią sukėlė keisti sienų kampai.

Namas iš esmės yra visiškai įrengtas namas, išskyrus tai, kad iš išorės atrodo pastatytas ant stogo. Interjero apstatymas yra panašus į 1970-ųjų socialistinių namų interjerą, įskaitant seną televizorių, kuris rodo senovinę propagandinę medžiagą.

5. „Kreivas namas“ Sopote, Lenkijoje

„Kreivas namas“, arba lenkiškai „Krzywy Domek“, yra dar vienas keisčiausių pastatų pasaulyje, esantis Sopote, Lenkijoje. Pastatas buvo pastatytas 2004 m.

 

Pastatą suprojektavo „Szotyńscy & Zaleski“, kuriuos įkvėpė Jano Marcino Szancerio ir Pero Dahlbergo pasakų piešiniai ir iliustracijos.

Pastate, kuris yra dalis „Rezydent“ prekybos centro, yra restoranai, parduotuvės ir net radijo stotis. Tai vienas iš labiausiai atpažįstamų miesto įžymybių. Tai taip pat tapo turistų traukos centru.

Tęsinys kitame pusalpyje:

Pasidalinkite su draugais
(32)
(4)
(28)

Komentarai ()