Šis keistai atrodantis namas yra statybų inovacija - jam praktiškai nereikia oro kondicionieriaus  ()

Vietnamo architektūros bendrovė „VTN Architects“ stato ypatingus ekologiškus namus. Štai šiam pastatui Hanojuje net nereikia oro kondicionieriaus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Hanojus - tai Vietnamo sostinė, antrasis miestas pagal dydį šalyje. Klimatas čia - karštas ir drėgnas, todėl šiuolaikiški namai be oro kondicionieriaus tiesiog neįsivaizduojami. Karščiausiais mėnesiais temperatūra čia nenoriai krenta žemiau 30 °C, o drėgmę turistai dažnai apibūdina kaip „smaugiančią“.

Oro kondicionierius yra geras išradimas, tačiau jis godžiai ryja elektros energiją. Tai - sunkiai suderinama su ekologiško miesto vizija. Taigi, „VTN Architects“ ieško išeičių. Pavyzdžiui, šis namas Bat Trango miestelyje, kuris yra Hanojaus dalis, turi netikrą fasadą ir yra užpildytas žaluma. Net ir namo stogas turi vešlų stogą.

 

Tarp išorinės sienos ir vidinių sienų egzistuojantis tarpas leidžia cirkuliuoti orui. Ta mūrinė konstrukcija pridengia namą nuo tiesioginių saulės spindulių. Nors namas, kuriame įsikūrė 7 asmenų šeima, turi oro kondicionavimo sistemą, ji įjungiama retai.

Namo išvaizdą padiktavo ir jo vieta - Bat Trangas tradiciškai buvo keramikos meistrų miestas. Namo savininkas taip pat yra keramikos specialistas.

Namo vidus (720 kvadratinių metrų) įrengtas pagal minimalizmo filosofiją. Nors iš išorės taip ir neatrodo, jis iš tikrųjų turi didelius langus, kurie įleidžia tik tiek šviesos, kiek reikia. Tokia neįprasta architektūra ne tik padeda aušinti pastato vidų, bet kartu blokuoja ir gatvės triukšmą. Aišku, į vidų patenka ir mažiau šviesos, bet „VTN Architects“ teigia, kad jos netrūksta. Šis pastatas turi ir saulės jėgainę, kuri padeda pasigaminti ekologiškos energijos šeimos reikmėms.

 

Žinoma, pastatas renka ir lietaus vandenį, kuris yra panaudojamas visai tai augmenijai laistyti, kei lietaus nėra.

Ateityje tokių pastatų miestuose daugės. Vietos dedikuotoms žaliosioms erdvėms pakanka ne visada, ypač tankiai apstatytuose miestuose, todėl žaluma yra integruojama į pastatus. Tai leidžia sukurti tylias, vėsias ir jaukias gyvenamąsias erdves, kurios pasižymi mažesnėmis energijos sąnaudomis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(17)
(2)
(15)

Komentarai ()