Šetlando salos įrengta ypatinga elektromobilių įkrovimo stotelė - ji yra pirmoji tokia pasaulyje (Video)  ()

Škotijos Šetlando salos galbūt yra mažos, bet ir čia yra elektromobilių. Ir jiems reikia įkrovimo stotelių. Ką tik ten atidaryta nauja įkrovimo stotelė - pasaulyje nėra jokios kitos tokios stotelės, naudojančios tokį energijos šaltinį.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nauja įkrovimo stotelė Šetlando salose naudoja potvynių energiją. Ją įrengė „Nova Innovation“,  o prižiūrės Škotijos elektromobilių įkrovimo tinklo organizacija „ChargePlace Scotland“. Kol kas tai - vienintelė elektromobilių įkrovimo stotelė, naudojanti tik potvynių energiją.

Šetlando salos, žinoma, yra puiki vieta atsinaujinančiai energetikai vystyti. Pirmoji povandeninė potvynių energijos turbina ten įrengta dar 2014 metais. Po poros metų ta 30 kW turbina buvo pakeista nauju 100 kW generatoriumi. Dabar ten tokių turbinų jau keturios, o po kelių metų bus visos šešios. Jų surenkama energija yra saugojama „Tesla“ baterijose ir yra naudojama salų gyventojų poreikiams.

 

Kai prie Šetlando krantų jau bus šešios potvynių turbinos, per metus vien jų energija elektromobilius bus galima įkrauti net 30 tūkstančių kartų. Aišku, elektromobilių salose nėra daug, bet tai yra geras pavyzdys, kaip galima panaudoti potvynių energiją. Priešingai nei vėjo ar saulės energija, potvynių energija yra prognozuojama. Be to, jėgainės nedarko kraštovaizdžio, todėl sulaukia nedaug vietinių gyventojų pasipriešinimo.

 

Škotija, kaip ir daug kitų šalių, stengiasi skatinti elektromobilių naudojimą. Šioje Jungtinei Karalystei priklausančioje šalyje prekyba automobiliais su vidaus degimo varikliais bus nutraukta 2032 metais. Nors benzininiai ir dyzeliniai automobiliai ir toliau bus naudojami, jie nebebus parduodami, todėl su kiekvienais metais jų skaičius vis labiau trauksis. Tačiau tam, kad elektromobiliai iš tikrųjų būtų maksimaliai švarūs, reikia pasirūpinti ir švaria elektros gamyba. 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(12)
(2)
(10)

Komentarai ()