Pristatė naują vėjo turbinos koncepciją: išlenktos mentės dizainas čia tikrai ne be priežasties  ()

Stanfordo universiteto tyrėjų grupė neseniai teigė, kad iki 2050 m. visas pasaulis būtų pilnai aprūpinamas vien tik atsinaujinančia energija. Šį tikslą įmanoma pasiekti, tačiau tam reikės inžinerinių naujovių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kaip paaiškinama Danijos technikos universiteto (DTU) pranešime spaudai, nauja vėjo turbinų mentės koncepcija „gali žymiai sumažinti metines vėjo energijos sąnaudas“ ir tai padarydama sustiprintų pasaulines pastangas pereiti prie atsinaujinančios energijos.

Naujoviškas dizainas, vadinamas „SmartTip“, gali mums padėti išvengti „milijonus tonų CO2 kiekvienais metais“, sakoma pranešime.

„SmartTip“ koncepcijos projektas buvo pradėtas 2017 m., o baigtas pernai. Projekto tyrėjai nustatė, kad padidinus esamą rotoriaus dydį, per metus būtų galima pagaminti žymiai daugiau energijos, tuo pačiu metu „protingai sumažinant apkrovas“.

 

„Innovationsfonden“ investavo maždaug 1,2 mln. JAV dolerių į „SmartTip“, kuris yra bendras „DTU Wind Energy“ ir „Siemens Gamesa“ projektas.

Projektui sukurtos naujo dizaino mentės, naudojant „daugiafunkcinį surogatinį aeroelastinio modelio optimizavimą“, teigia mokslininkai.

Šie bandymai parodė, kad per metus energijos gamyba gali padidėti 4–6%. Menčių prototipai buvo gaminami ir išbandomi „Large Scale Facility“, Poul la Cour vėjo tunelyje ir DTU atmosferoje besisukančių įrenginių bandymų laboratorijoje.

Tyrėjai teigia, kad jų išvados leis vykdyti naujo menčių dizaino verslo sandorius, o dėl šios priežasties gali padidėti Danijos eksporto pajamos.

 

Nors buvo paskelbta labai nedaug detalių apie šios koncepcijos dizainą, DTU išleido keletą vaizdų kartu su savo pranešimu spaudai. Šio straipsnio viršuje parodytas viso masto aeroelastinis prototipas, išbandytas atmosferos sąlygomis ant besisukančio bandymų įrenginio Risø DTU nacionalinėje tvarios energijos laboratorijoje.

DTU projektas yra tik viena iš daugelio iniciatyvų, kurių metu inžinieriai stengiasi sušvelninti klimato krizę, pasitelkdami naujus, novatoriškus dizainus, kuriais siekiama supaprastinti perėjimą prie atsinaujinančios energijos.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(25)
(3)
(22)

Komentarai ()