JAV kariuomenė vykdo naujų „lengvųjų tankų“ bandymus: paaiškino, kam to prisireikė ir atskleidė pirmąsias franko-germanų žvėrio detales  ()

JAV kariuomenė jau kurį laiką vykdo naujų „lengvųjų tankų“ bandymus, pasakoja Lietuvos kariuomenės atsargos majoras ir ginkluotės entuziastas Darius Antanaitis. Pasak jo, šiems bandymams buvo atrinkti dviejų gamintojų kūriniai: „BAE Systems“ ir „General Dynamics Land Systems“ (GDLS).


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Pagal sutartį, iš kiekvieno gamintojo JAV kariuomenė užsakė ir apmokėjo po 12 tankų ir po 4 korpusus su bokšteliais. Korpusai su bokšteliais skirti sunaikinimui. Taip JAV kariuomenė išbandys naujų tankų išgyvenamumą mūšio lauke. Kiti 24 tankai dalyvaus dinaminiuose bandymuose kurių metų bus atliekami taktiniai veiksmai“, – pasakoja karininkas.

Jo teigimu, nors JAV kariuomenė ir JAV gamintojai yra stiprūs, tačiau, pasirodo, už juos stipresnė yra COVID-19 pandemija. „Dėl šios pandemijos projektas vėluoja jau metus ir „BAE Systems“ vis dar negali laiku pateikti savo tankų bandymams, nors tikisi tai atlikti per 2021 metus“, – aiškina D. Antanaitis.

Pasak jo, abiejų gamintojai tankai truputi skiriasi. „BAE System“ suprojektavo visiškai naują tanką, kurio įgulą sudaro 3 kariai, o patranka yra 105 mm. GDLS tanke panaudojo maksimalų kiekį detalių iš JAV pagrindinio tanko „Abrams“. Naują tanką valdo 4 kariai, tanke sumontuotas kulkosvaidžio distancinio valdymo bokštelis nuo tanko Abrams M1A2 SEPv3, dyzelinis variklis bei kitos sudedamos dalys. Koks patrankos kalibras, kol kas nėra aišku – gamintojai tik praneša, jog tai „didesnio kalibro“. Tikėtina, jog liko nuo „Abrams“ tanko: 120 mm Vokietijos gamintojo „Rheinmetall“ patranka“, – pasakoja ginkluotės entuziastas.

 

D.Antanaitis nurodo, kad JAV kariuomenė yra ekspedicinė. Ji turi gebėti greitai būti perdislokuojama visame pasaulyje, todėl toks lengvų tankų poreikis labai nustebinti neturėtų.

„Esant mažesniam svoriui, tankus lengviau perdislokuoti lėktuvais ir laivais, padidėja pravažumas bei manevringumas. Tačiau toks sprendimas verčia daryti kompromisus: naudoti lengvesnius šarvus bei mažesnio kalibro patranką“, – pasakoja karys.

 

Jis atkreipia dėmesį, kad šiuo metu be JAV, visiškai naujų tankų vystymą vykdo dar dvi valstybės: Prancūzija ir Vokietija. Tikėtina, kad bendras franko-germanų tankas pasirodys 2035 metais.

„Daug informacijos apie jį nėra skelbiama, tačiau žinoma, jog jis bus maksimaliai „skaitmenizuotas“, jo apsaugos lygis viršys dabartinių tankų „Leopard-2“ apsaugos lygį, o ir patrankos kalibras jau gali siekti 130 mm, kad galėtų pramušti Rusijos tanko „T-14 Armata“ šarvus, kurie turi didesnę apsaugą nei dabar rusų naudojami tankai T-72B3 ir dalinai T-90M. Paskutinio šarvavimo lygis maksimaliai priartėjęs prie „T-14 Armata“ apsaugos lygio, – nurodo atsargos majoras.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(25)
(4)
(21)

Komentarai ()