Palygino lietuvių ir rusų naudojamas haubicas – nurodė, kodėl lietuviškos yra daug efektyvesnės (Video)  (19)

Ginkluotės gamyboje egzistuoja dvi kryptys: kai gaminama daug, primityviai ir pigiai – arba gaminama nedaug, technologiškai pažangiai ir – natūralu – brangiau, sako Lietuvos kariuomenės atsargos majoras ir ginkluotės entuziastas Darius Antanaitis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pasak jo, pirmąją kryptį paprastai renkasi valstybės, kurios turi daug žmogiškųjų resursų, kurie nėra valstybei vertingi – tai yra valstybės, pasirengusios paaukoti daug savo piliečių. O antrą kryptį renkasi valstybės su aukštomis demokratinėmis normomis, kur žmogaus gyvybė yra pats svarbiausias prioritetas.

„Būtent pagal antrą kryptį ir vykdoma Lietuvos kariuomenės modernizacija. Perkama ir naudojama ginkluotė yra skirta greitai ir efektyviai įvykdyti užduotį, maksimaliai apsaugant savo karius, – pasakoja karininkas. – Kaip pavyzdį galima būtų palyginti mūsų naudojamas savaeiges 155 mm kalibro haubicas „PzH 2000“, su rusų naudojamomis 152 mm savaeigėmis haubicomis „2S19 Msta“.

Jis pasakoja, kad anot rusų, jų haubica gali iššauti per minutę 10 sviedinių. „Mūsų haubicos gali iššauti irgi 10 sviedinių. Tačiau mūsų artileristai dar turi MRSI galimybę. MRSI (angl. Multiple Round Simultaneous Impact) – tai kai viena haubica gali iššauti 5 sviedinius, kurie pasiekia taikinį vienu metu. Kitaip tariant, vienos haubicos MRSI šūviai prilygtų 5 rusų haubicų šūviams prieš vieną taikinį“, – aiškina ginkluotės entuziastas.

 

Kalbant apie greitošaudą, visada yra svarbios detalės. „Pati greitošauda nieko neduoda, jeigu tu nepataikai į taikinį. Tai yra tiesiog amunicijos (valstybės lėšų) švaistymas. Kad haubica galėtų greitai ir tiksliai šaudyti, reikia, kad po šūvio vamzdis kaip galima greičiau būtų nukreiptas lygiai ta pačia kryptimi ir tais pačiais kampais, kaip prieš pirmą šūvį. Norint tokio rezultato, tam turi būti panaudota tinkama važiuoklė (sustabdyti haubicos svyravimus), tinkamas vamzdžio plienas (sumažinti vamzdžio vibravimus), vamzdžio šūvio atatrankos gesinimo mechanizmai ir taip toliau“, – teigia D.Antanaitis.

Atsargos majoras pateikia ir vaizdo įrašą, kuriame palyginama abiejų haubicų ugnis.

 

„Pagal laiką, „PzH 2000“ tris kartus greičiau gesina atatrankos energiją ir gali vėl šauti į tą patį taikinį. Įvertinus MRSI galimybes, kai mūsų haubica gali atlikti 5 rusų haubicų darbą, bei pridėjus 3 kartus greitesnį pasirengimą šūviui, galima teigti jog mūsų kariuomenės naudojama savaeigė artilerija gerokai efektyvesnė už, nors ir skaitlingesnę, rusų“, – nurodo karininkas.

Anot jo, rytietiška ginkluotės gamybos filosofija leidžia pigiai pagaminti ginklą, tačiau vakarietiška filosofija leidžia technologiškai pažangesnę ginkluotę naudoti efektyviau. Kitaip tariant, Lietuvos kariuomenės naudojamoms „PzH 2000“ haubicoms sunaikinti taikinį kainuoja mažiau nei rusų haubicoms.

„Tik investuojant į pažangias, efektyvias technologijas galime užtikrinti kovinių operacijų efektyvumą bei padidinti mūsų tarnaujančių piliečių saugumą bei išgyvenamumą. O juk kiekvienas iš mūsų esame savo valstybės kariai“, – apibendrina Darius Antanaitis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(75)
(25)
(50)

Komentarai (19)