Aistros ir toliau verda: Seimas pritarė dėl motociklų vairavimo su B kategorija ir tuoj pat pasiūlė pataisą - kam jos prireikė?  (36)

Ketvirtadienį rytinio Seimo posėdžio metu buvo svarstomas pasiūlymas vairuotojams, turintiems B kategorijos vairuotojo pažymėjimą, leisti vairuoti ir lengvuosius motociklus. Tačiau parlamentarai įsivėlė į aštrias diskusijas, mat pirminis pasiūlymas – leisti sėsti ant motociklo nuo 24 metų amžiaus ir turint 2 metų stažą be jokių papildomų mokymų – pavirto į leidimą vairuoti lengvuosius motociklus tiems, kurie yra ne jaunesni nei 25-erių, turi 5 metų vairavimo stažą ir yra baigę papildomos teorijos ir praktinio vairavimo mokymus.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2021-04-18 Aistros ir toliau verda: Seimas pritarė dėl motociklų vairavimo su B kategorija ir tuoj pat pasiūlė pataisą - kam jos prireikė?  (36)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tokį kompromisinį pasiūlymą pateikė Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetas, vadovaujamas parlamentaro Juliaus Sabatausko. Pastarasis pabrėžė, kad tai – Vokietijos pavyzdžiu parengtas pasiūlymas ir, komiteto narių nuomone, papildomi mokymai, tiek teorijos, tiek praktikos, būtini, kadangi vairuoti lengvąjį motociklą yra ne tas pats, kas važiuoti automobiliu.

„Norėčiau pasižiūrėti, kaip tie, kurie sako, kad papildomo mokymo nereikia, išlaikytų dabar vairavimo egzaminą. Esu praktiškai tikras, kad nepavyktų iš pirmo karto be papildomo pasiruošimo“, – „Delfi“ sakė J. Sabatauskas.

Pritarė ir tuoj pat parengė pataisą

Nepaisant aštrių diskusijų, Seimo nariai užregistruotai Saugaus eismo automobilių keliais įstatymo pataisai pritarė. Kaip „Delfi“ aiškino parlamentaras Mykolas Majauskas, šitai buvo padaryta tam, kad įstatymo projektas nebūtų stabdomas.

 

„Tačiau mes pateiksime pataisą nuo visų Seimo frakcijų, kad ši pataisa grįžtų prie pirminės idėjos – leidimo vairuoti lengvuosius motociklus nuo 24-erių, su 2 metų vairavimo stažu, be jokių papildomų mokymų“, – kalbėjo M. Majauskas.

Savo žodžius jis netruko patvirtinti: ketvirtadienio vakarą dešimtys parašų buvo sudėti ant siūlomos pataisos dokumento, kuriame nurodoma, kad siūloma atsisakyti perteklinio reikalavimo dėl mokymų, švelninti reikalavimus dėl amžiaus ir reikiamo vairavimo stažo.

Kaip nurodoma parlamentarų pasirašytame dokumente, pataisa atsižvelgiama į Europos Sąjungos direktyvose esantį nurodymą, kad valstybės narės gali leisti savo teritorijoje vairuoti A1 kategorijos motociklus su B kategorijos vairuotojo pažymėjimais. Taip pat siekiama užtikrinti biurokratinės ir administracinės naštos piliečiams mažinimą, mat papildomi kursai nemažai kainuotų tiek lėšų, tiek laiko.

 

Pataisoje siūloma lengvuosius motociklus leisti vairuoti nuo 24-erių, o tokiam vairavimui užtektų turėti 2 metų vairavimo stažą.

Kaip „Delfi“ aiškino M. Majauskas, tikimasi, kad pataisa bus svarstoma Seime artimiausiu metu ir jai bus pritarta. Po pritarimo bus deramasi dėl įsigaliojimo datos. Parlamentaras tikino, kad norima nedelsti ir leisti važinėti lengvaisiais motociklais kuo greičiau.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
Autoriai: Dina Sergijenko
(85)
(9)
(76)

Komentarai (36)