Bėk pasportuoti ir pasigamink elektros - japonų mokslininkai sugalvojo šį tą išradingo  ()

Tokijo Mokslo universiteto mokslininkai mano, kad greitai energiją jūsų dėvimi elektronikos prietaisai ims gamintis patys. Ir tam jiems reikės tik jūsų prakaito.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2021-04-20 Bėk pasportuoti ir pasigamink elektros - japonų mokslininkai sugalvojo šį tą išradingo  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dėvimi elektronikos prietaisai dažnai yra susiję su sportu. Žmonės skaičiuoja savo nueitus žingsnius, stebi širdies ritmą, matuoja kitus su treniruotėmis susijusius parametrus. O kur yra sportas, yra ir prakaito. Mokslininkai mano, kad jį galėtume panaudoti tiems dėvimo elektronikos prietaisams.

Tokijo mokslininkai sukūrė ir išbandė mažą biodegalų elementą, kuris gamina elektrą iš žmogaus prakaite esančio laktato. Tas prietaisas yra visai mažas ir primena pleistrą. Jis yra pagamintas iš vandeniui atsparaus popieriaus, kuriame išdėstyti mažyčiai kuro elementai. Juose - elektrodai su fermentais, kurie reaguoja į laktatą ir išskiria mažytį elektros krūvį.

 

Žinoma, savo prakaitu kompiuterio greitai neįkrausite. Mažytis kuro elementas pasiekia 3,66 V įtampą ir 4,3 mW. Tačiau tai - tik prototipas, kurį dar galima tobulinti. Mokslininkai tikisi, kad ateityje pavyks sukurti tokį biologinį kuro elementą, kuris pagamins pakankamai energijos išmaniosioms apyrankėms ar panašiems prietaisams.

 

Tiesą sakant, ir dabartinis mažos galios elementas gali būti naudingas - jis gali tiekti energiją mažiausiems medicininiams jutikliams. Mokslininkai jau kuria įvairius tiesiai po oda diegiamus jutiklius, kurie leistų stebėti įvairius kūno parametrus - daug galios jiems nereikia.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(8)
(3)
(5)

Komentarai ()