Pastatyta „galingiausia pasaulyje potvynių energijos turbina“: jau keliauja į savo darbo vietą ir bus prijungta prie tinklo (Foto, Video)  ()

Škotijos kompanija „Orbital Marine Power“ (anksčiau - „Scotrenewables“) baigė kurti, jos teigimu, galingiausią pasaulyje potvynių energijos turbiną. Dabar ji yra pakeliui į Orknio salas, kur turės galimybę įrodyti, kad yra verta prisijungti prie tinklo.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2021-04-30 Pastatyta „galingiausia pasaulyje potvynių energijos turbina“: jau keliauja į savo darbo vietą ir bus prijungta prie tinklo (Foto, Video)  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Saulės energija yra pagrindinė energijos derinio dalis, kuri paskatins mus pasiekti nulinį anglies dioksido išmetimą, tačiau mėnulio energija taip pat gali būti svarbi.

Mėnulio traukos jėgai veikiant Žemę, galima surinkti vandens masės kinetinę energiją naudojant turbinas po vandenyno paviršiumi. Tai vadinama potvynio jėga.

Didžiausi šių dienų potvynių energijos projektai – Korėjos Sihwa ežero potvynių jėgainė ir Rance potvynių jėgainė Prancūzijoje – buvo pastatyti naudojant milžiniškas ir itin brangias povandenines sienas arba užtvaras.

Šios užtvarų sistemos atoslūgio metu uždaro šliuzo vartus, o potvynio metu juos atidaro, kad būtų galima pasinaudoti aukščio skirtumu turbinoms paleisti. Jie veikia gerai, tačiau įrengimo kaina ganėtinai didelė, o natūralaus vandens srauto slopinimas turi tam tikrų neigiamų pasekmių aplinkai.

„Orbital“ orientuota į tai, kad išlaidos būtų kuo mažesnės. Ji naudoja plūduriuojančias turbinas, įmontuotas kanaluose, kurie pagreitina potvynio srautus. Šios turbinų platformos yra pritvirtintos prie vandenyno dugno keturiuose taškuose, naudojant ypač tvirtas grandines, o tai reiškia, kad povandeninis darbas jas montuojant yra greitas, pigus ir minimalus.

 

Turbinos yra sujungtos su pagrindine platforma didžiulėmis rankomis, o milžiniškas mentes galima pakeisti kampu tarp potvynių ir atoslūgių, kad būtų sukurta galia, kad ir koks vandens judėjimo būdas būtų.

Energija grąžinama į krantą storais povandeniniais kabeliais, o platformos rankos gali išsilenkti, kad turbinos iš vandens būtų pakeltos patikrinimui ir priežiūrai.

„Orbital“ prototipas „SR2000“ buvo įdiegtas 2017 m., kurio galia siekė 2 MW, ir pirmaisiais veiklos metais jis pagamino apie 3 GWh.

Dabartinė versija yra baigta ir tikimasi, kad ji pasirodys žymiai geriau. „O2“ taip pat yra 2 MW galios, o du 20 metrų turbinų rotoriai, laikomi 18 metrų ilgio rankų, ir galintys pasisukti 360 laipsnių kampu, apima daugiau nei 600 kvadratinių metrų plotą. Pati platforma yra apie 74 m ilgio.

Bendrovė teigia, kad „turi galimybę pagaminti pakankamai švarios, nuspėjamos elektros energijos, kad patenkintų maždaug 2000 Jungtinės Karalystės namų ūkių paklausą ir kompensuotų maždaug 2200 tonų CO2 gamybos per metus“.

Kalbant apie „Orbital“ teiginį, kad „O2“ bus „galingiausia pasaulyje veikianti potvynių turbina“, šiam teiginiui tikriausiai reikia dar keleto kvalifikacijų. Kiekviena iš 24 Rance stoties turbinų pasiekia didžiausią 10 MW galią ir vidutiniškai 2375 MW per metus. Kiekviena iš dešimties Sihwa ežero įrenginio turbinų yra vidutiniškai 6,3 MW galios, o kasmet pagamina apie 55 GWh, kai tuo tarpu viso įrenginio pagaminama energija siekia 550 GWh.

 

Taigi, galbūt „O2“ yra galingiausia plūduriuojanti potvynio turbina arba galingiausia potvynio turbina, neprijungta prie užtvankų sistemos, tačiau mums atrodo, kad šalia šio teiginio reikalinga žvaigždutė.

Svarbiausi „Orbital“ skaičiai bus tai, kiek energijos „O2“ generuoja kasmet, kiek kainuoja ją pastatyti ir eksploatuoti, už kiek ji gali parduoti tą galią tam tikroje rinkoje ir kiek platforma tarnaus korozinėje povandeninėje aplinkoje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(34)
(0)
(34)

Komentarai ()