Šis branduolinis reaktorius branduolinę sintezę padarė pasiekiama iki 2030. Rimtai.

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

SaMaras 2021-04-29 09:25
Rimtai? Pavadinime žodis "rimtai"? Ir eilinis "bus" kuris arba bus arba nebus...
immortallt 2021-04-29 09:57
Arba bus kažkada negreitai. Po 10 metų kad jie bent su eksperimentiniu būtų pasiekę stadiją, kai gamins energiją daugiau, nei sunaudoja pastoviai. Tada dar liks pasirūpinti išdirbti technologiją, kad pastačius tokią elektrinę, 1 kWh kaina nebūtų 1€ dėl technologijos sudėtingumo ir brangumo. Jei tai pasieks per 10 metų, tada bus gerai.
conjurer 2021-04-29 11:30
Priklausys nuo išgaunamos energijos kiekio. Dirbant su plazma nereikia jaudinti dėl palaidų neutronų (tikiuosi), ir brangaus kuro išgavimo. Dar reikia nepamiršti, kad paraleliai vykdomi kiti eksperimentai, todėl neaišku kuris principas bus efektyviausias.
gytis13 2021-04-29 22:45
Na, anksčiau sakė už 30 metų, dabar už 10 metų, didžiulis pasiekimas, koks skirtumas galų gale.
AAA000 2021-04-29 23:32
efektyvumas nesvarbu sitoje stadijoje. svarbu kad aplamai butu bent 1% NK prieaugis. kad i pliusa veiktu PRAKTIKOJE. dabar svarbiau sukonstravimo ir pateikimo i rinka greitis. paimt monopoli - nes PIRMI nusigriebia liuto dali. efektyvuma patobulins veliau labai nesunkiai.
immortallt 2021-04-30 11:39
Toks, kad realiai vis tiek turbūt be 30 metų nieko nebus, bet net ir sukūrus termobranduolinį komercinį reaktorių, jo gaminamos elektros kaina gali būti panaši kaip jūros bangų/potvynių/srovių elektros kaina.
punktyras 2021-04-30 13:19
Dėl „labai nesunkiai“ abejoju „Kas pirmesnis, tas gudresnis“, aišku galioja, tačiau čia, manau, nebus taip paprasta dėl masto ekonomikos. Tokamakai gali būti statomi didesni, didesnės galios, efektyvesni centralizuotam energijos tiekimui.
immortallt 2021-05-03 00:29
Efektyvumas nesvarbu turėsi 100 kW galios generatorių už 100 mln. eurų, jau įsivaizduoju, kokios eilės nusidriektų pirkti, koks pelnas! Ai teisingai, pamiršau, AAA skaičiuoti nemoka. Pelnas didelis kai gali paimti didelę kainą, o savikaina maža, šiuo atveju kaina didelė, o savikaina dar kelis šimtus kartų didesnė gali būti, na bet efektyvumas nesvarbu, svarbu pirmas būsi, su daiktu, kurio niekam nereikės.
kestutisz 2021-05-03 13:33
Patikėsiu iškart tai pradės projektuoti kokį lėktuvnešį jam :) Net jei pirmam užkūrimui reikės prie doko pastatytos kokios AE - kariškiai paims iš karto.
immortallt 2021-05-03 14:14
O tai jei teks užgesinti reaktorių ne uoste? Teks bent jau kokį akumuliatorių su dideliu galios ir talpos santykiu statyti, kad galėtų užkurti ir ne uoste.
kestutisz 2021-05-03 14:24
Tai, kad ir "paprasto" atominio reaktoriaus nelabai kas užkūrinėja kažkur jūroje? Išnaudoja resursą ir kartu su visu kitu techniniu aptarnavimu keičia kuro kapsules. Net ir tokio kaip remonto/išmontavimo praktiškai neegizstuoja - išpjauna su mėsom i sandėliuoja kažkur už tvoros ar leidžia nuskęst
immortallt 2021-05-03 16:07
Skilimo reakcija šiuo atveju vyksta pastoviai, ir tau jos pradėti išorinės energijos beveik nereikia, t.y. iš esmės tu tik užsiimi jos valdymu slopindamas. Tiesa, nesusipažinęs būtent su laivų naudojamų reaktorių specifika, gal ten kažkas kardinaliai kitaip negu elektros tinklo atominėse. Su fussion reaktoriumi, tau pradėti tą reakciją reikia didelio išorinio bent momentinio energijos pliūpsnio, kad sukurti reikalingą slėgį ir temperatūrą reakcijai prasidėti. Dar labai nesidomėjau kaip komerciniuose reaktoriuose ruošiasi spręsti kuro tiekimo problemą reakcijai palaikyti, t.y. ar būtų kažkas panašaus kaip kad per serialą The expanse, kur kuro kapsulė paduodama ir uždegama, deginama kol sudega, tada reakcija nutrūksta ir uždegama iš naujo, ar kažkas sugalvojo mandriau, kad reakcija vyktų nenutrūkstamai (skamba man mažai tikėtina, bet tiek nesigilinau, todėl esu atviras kitų mintims). Jei reakcija vyks su pertrūkiais, tu turėsi būti pajėgus užkurti ne uoste. Kodėl negali būti didelis "gabalas" kuro iškart? Na jei teisingai suprantu, tada ir galią turėsi turėti atitinkamai didesnę bei gebėti tą energiją suvaldyti ir paimti. Pataisykite, jei kur nusikalbėjau, tiek giliai šių technologijų neknaisiojau.
kestutisz 2021-05-03 17:26
Būtų įdomu irgi surasti kaip tiksliai tai daroma, arčiausiai ką esu matęs tai dokumentinis video kaip dar buvo įrenginėjama bazė Grenladijoje* - iš principo papgal aprašymą reaktorius yra labai panašus, tik siūbuojančiam laive negalima remtis vien gravitacija strypų laikymu šerdyje tai tas kiek skiriasi. Ir pats kuras yra kiek labiau įsodrintas. Ir pagal wiki (https://en.wikipedia.org/wiki/Refueling_and_overhaul) - kuro keitimas daromas kartu su laivo perrinkimu dokuose , ir tas yra labai logiška, nes tuo metu jis beviltiškas taikinys su apsunkintom darbo sąlygom. Taikos metu gali pilnai suplanuoti kada tai padarysi, o karo metu tai vistiek per brangus taikinys (nebent sugedusį stumti į priešo pakrantę - kad tas tiesiog nenorėtų jo paskandinti). O dar visokie žalieji... Jei tas naujasis reaktorius dar ir nelabai didelis - tai vien dėl ekologijos įsidėtų tokius 4, užkurtų visus vienu metu ir vienas kitą alaikydami atitarnautų visą laikotarpį. *https://www.youtube.com/watch?v=-DPQ15EgyTY?t=1264