Sparčiai išplitusiame vaizdo įraše Rusijos karinio jūrų laivo paleista sparnuotoji raketa patyrė visišką fiasko: tai viena iš daugelio Rusijos armijos nesėkmių (Video)  (16)

Rusijos karinio jūrų laivyno paleista sparnuotoji raketa patyrė visišką nesėkmę, kai vos nutolusi nuo laivo pradėjo suktis spirale.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Naujai atrastame, nedatuotame vaizdo įraše matyti, kaip Rusijos fregata paleidžia sparnuotąją raketą „Kalibr“, kurios paleidimas patyrė visišką fiasko: raketa praradusi kontrolę pradeda beprotiškai suktis spirale ir galų gale, „nuskriejusi“ nuo laivo vos kelias dešimtis metrų, nukrenta į Ramųjį vandenyną.

Incidentas įvyko Rusijos valdomų raketų fregatoje „Marshal Shaposhnikov“. Incidentą patyrė „Kalibr“ tipo sparnuotoji raketa – priešlaivinis ir sausumos atakos ginklas, varomas turboreaktyviniais varikliais. „Kalibr“ paleidžiamos iš šarvuotų raketų šachtų, naudojant raketų stiprintuvą arba kitaip vadinamą pakopą (angl. rocket booster), kuris pagreitina raketą iki tinkamo aukščio ir greičio. Tada stiprintuvas perdega ir nukrenta, o raketos turboreaktyvinis variklis ima varyti raketą tolyn link taikinio.

Šiuo atveju fregata paleidžia „Kalibr“, tačiau stiprintuvas patiria tam tikrų sutrikimų. Vaizdo įraše raketa sukasi ratu ore. Vienu metu pati raketa nukrenta nuo stiprintuvo ir pasineria į vandenyną, palikdama stiprintuvą toliau suktis. Iš abiejų galų degantis stiprintuvas trenkiasi į vandenį ir, atrodo, vis dar pasisuka po vandeniu.

 

Tuo tarpu laivas plaukia toliau.

„Kalibr“ yra nuo 6,2 iki 8,9 m (priklausomai nuo versijos) ilgio ikigarsinė sparnuotoji raketa, skirta žemai skristi priešo oro erdvėje. Raketos pasiekia taikinius, esančius už maždaug 1400 km, joje yra 400-500 kg sprogstamoji galvutė. Tai maždaug atitinka amerikietišką „Tomahawk“ raketą. Rusijos pajėgos panaudojo raketas „Kalibr“ prieš taikinius Sirijoje.

Laivas „Marshal Shaposhnikov“ yra buvęs „Udaloy“ klasės eskadrinis minininkas. Rusija (tuometinė Sovietų Sąjunga) pastatė „Šapošnikovą“ 1983 m. kaip kovos su povandeniniais laivais naikintuvą ir galiausiai jį visiškai rekonstravo 2017 m., po 35 tarnybos metų. Perklasifikuotas į fregatą, „Marshal Shaposhnikov“ gavo 16 vertikalių paleidimo raketų šachtų, skirtų „Kalibr“ raketoms.

Štai kaip atrodo, kai „Marshal Shaposhnikov“ sėkmingai paleidžia „Kalibr“ raketą:

 

„YouTube“ yra pilna nesėkmingų Rusijos raketų paleidimų. Čia yra 2000 m. vaizdo įrašas, kuriame rodoma „S-300“ tolimojo nuotolio raketos „žemė-oras“ baterija. Pirmasis S-300 pakyla taip, kaip planuota. Antroji raketa išmetama iš paleidimo vamzdžio, tačiau raketos variklis neuždega, o likusia dalimi pasirūpina gravitacija:

Štai dar viena S-300 nesėkmė, šį kartą HD raiška. Raketa iššaunama, bet greitai nukrenta atgal į žemę. Variklis užsidega tarp trijų kitų raketų:

Dar vienas incidentas, susijęs su Rusijos karinio jūrų laivyno „Krivak“ klasės fregata „Ladny“ ir „SS-N-14“ raketomis. Raketa iššaunama iš vieno iš keturių didelių horizontaliai pritvirtintų paleidimo vamzdžių ir greitai pradeda nevaldomai suktis:

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(64)
(9)
(55)

Komentarai (16)