Mokslininkai baiminasi naujos nelaimės Černobylio atominės elektrinės vietoje: „Tai tarsi žarijos kepsninėje“  ()

Černobylio atominė elektrinė prieš tris dešimtmečius buvo sunaikinta siaubingos avarijos metu. Tačiau aiškėja, kad branduolinės reakcijos Černobylyje vis dar vyksta.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Urano kuro dalys, palaidotos po elektrinės nuolaužomis, ima dalyvauti naujose branduolio dalijimosi reakcijose, praneša „Science Magazine“. Potencialios pasikartojančios nelaimės akivaizdoje ekspertai dabar stengiasi išsiaiškinti, ar radioaktyviosios „žarijos“ pačios užges, ar kam nors reikia tuo pasirūpinti.

„Tai panašu į žarijas kepsninėje“, – „Science“ sakė Šefildo universiteto branduolinės chemijos mokslininkas Neilas Hyattas.

Laužo saugumas

 

Kijeve esantis Atominių elektrinių saugos problemų institutas (ISPNPP) nustatė, kad branduolinių reakcijų stiprumas atrodo vis didesnis. Bet šis didėjimas vyksta lėtai, todėl pareigūnams turėtų būti skirti keleri metai, kad jie iš pradžių nustatytų, ar gali įvykti nauja avarija, ir tada rastų geriausią būdą jai išvengti.

„Yra daug neaiškumų“, – sakė ISPNPP pareigūnas Maximas Savelievas. „Tačiau mes negalime atmesti avarijos galimybės“.

Gyveni ir mokaisi

 

Žvelgiant optimistiškai, tai bet kokia ISPNPP ir kitų pareigūnų veikla Černobylyje galėtų padėti ir Japonijos valdžiai valdyti griūvančią Fukušimos Daiichi atominę elektrinę, kuri 2011 m. patyrė didžiulę avariją, pažymi „Science“.

Tačiau prieš pasidalindami pamokomis, jie turi pasiekti aktyvų uraną. Tai, kad jis yra palaidotas po betonu, kartu su pavojingu radioaktyvumo lygiu, bus ypač sunku spręsti šią didėjančią problemą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(31)
(8)
(23)

Komentarai ()