Vienas neįprasčiausių ir keisčiausių specialiųjų pajėgų ginklų, naudojamų dar ir dabar – sovietinis „NRS-2“: peilis, kuris gali... šaudyti (Foto, Video)  (2)

Pagal įprastą taisyklę, virtusią posakiu, jūs niekada neturėtumėte atsinešti peilio į kovą šaunamaisiais ginklais... nebent, tas peilis yra „NRS-2“, kuris turi įmontuotą ginklą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Devintojo dešimtmečio pradžioje sukurtą tuometinei SSRS „Spetsnaz“ kariams, „NRS-2“ iki šiol naudoja kai kurie Rusijos specialiųjų pajėgų nariai.

Šio savito šaunamojo ginklo ištakos siekia 1970-uosius, kai Tulos ginklų gamykloje dirbantiems inžinieriams buvo pavesta sukurti „artimą kovinį ginklą kariuomenės žvalgybos daliniams“.

Vadovaujant konstruktoriui R. D. Khlyninui buvo sukurtas ankstyvasis „NRS-2“ pirmtakas, žinomas kaip „NRS“, kuris naudojo neseniai sukurtus šaudmenis „SP-3“.

Tai yra specializuotos „nutildytos“ kulkos, kurios buvo sukurtos Šaltojo karo laikotarpiu, ypač šnipams ir specialiųjų pajėgų daliniams, veikiantiems slapta arba už priešo linijų.

Nors pastebimai silpnesnė už įprastas kulkas, „SP-3“ amunicija buvo laikoma priimtinai galinga vieno šūvio ginklams, tokiems kaip specialus kompaktiškas „MSP“ pistoletas, kuris taip pat buvo sukurtas prižiūrint Khlyninui.

„NRS“ buvo ne tik peilis su šautuvu rankenoje, bet ir atliko atsuktuvo, pjūklo funkcijas ir turėjo įrankį, galintį perkirpti iki 5 mm storio laidus. Antgalis taip pat buvo izoliuotas, kad peiliu būtų galima išpjauti įtemptus elektros kabelius, jei tik linija neperdavė daugiau kaip 380 voltų.

 

Po kelerių metų, kai šaudmenys „SP-3“ buvo pakeisti galingesniais ir patikimesniais „SP-4“ šaudmenimis, „NRS“ patobulino ir naujiems šaudmenims pritaikė G. A. Savishcnevas, I. P Shedlosas ir V. Ya. Ovchinnikovas.

Kartu su didesniu koviniu diapazonu „NRS-2“ gavo ir keletą kitų žymių patobulinimų, tokių kaip pagrindo dangtelių užspaudimo tvirtinimas ir aštresnis antgalis, labiau tinkamas dūrimui per storą audinį ir plonai šarvuotus taikinius. Šis naujas ir patobulintas peilis oficialiai pradėtas naudoti 1986 m.

Kaip veikia „NRS-2“? Peilio rankenos viduje yra nedidelis tarpas, kuriame galima rasti nepaprastai elementarų šaudymo mechanizmą. Šis mechanizmas vienu metu gali turėti vieną šovinį, kurį iššovus reikia pašalinti gilzę. Peilio rankenoje taip pat yra apsauginis jungiklis, kad būtų išvengta atsitiktinio šūvio, ir geležinių taikiklių rinkinys, padedantis nusitaikyti.

Kadangi „NRS-2“ šaunamoji dalis yra rankenos viduje, norėdami jį nukreipti ir iššauti, peilio galą turite nukreipti į savo veidą. Nors tai atrodo gana pavojingai, šaudyti „NRS-2“ tokiu būdu nėra laikoma pernelyg rizikinga, nes ginklas beveik neturi atatrankos. Be to, „NRS-2“ praktiškai neturi šūvio blykstės, o pats šūvis yra gana tylus, todėl patyrusio kario rankose jis yra nepaprastai slaptas ir mirtinas ginklas.

 

Kalbant apie diapazoną, nors tikslią informaciją sunku gauti, nes „NRS-2“ paprastai naudoja tik Rusijos specialiosios pajėgos ir ši informacija nėra plačiai prieinama, sakoma, kad jis mirtinas iš 25 metrų atstumo. Jei karys prašauna, „NRS-2“ taip pat yra specialiai subalansuotas, todėl peilį galima mesti į priešą.

Nors „NRS-2“ gali būti neįtikėtinai mirtinas ginklas, pažymima, kad daugumą šiandieninių „Spetsnaz“ karių mieliau renkasi naudoti versiją be ginklo, paslėpto rankenoje. Ši versija, vadinama tiesiog „NR-2,“ vietoj ginklo turi daugybę išgyvenimo priemonių, tokių kaip degtukai, kompasas ir kitos gėrybės, kurių gali prireikti kariui.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(26)
(1)
(25)

Komentarai (2)