JAV karo laivai sulaikė didžiulį plaukiojantį arsenalą - šimtai ginklų tikriausiai keliavo į Jemeną  (3)

Gegužės 6 dieną JAV Pakrančių sargybos kariai, veikiantys iš raketinio kreiserio „USS Monterey“, Arabijos jūroje sustabdė niekur neregistruotą laivą. Jame - šimtai įvairių ginklų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Snaiperių šautuvai, kulkosvaidžiai, prieštankinės raketos - tai tik dalis ginklų, aptiktų be vėliavos plaukiojančiame laive. Manoma, kad šis krovinys buvo skirtas Irano remiamiems sukilėliams Jemene.

Jemeną šiuo metu kausto pilietinis karas. Vyriausybės prašymu, šiai valstybei taikomas ginklų embargas, kad hučių sukilėlių nepasiektų nauji ginklai. Juos remia Iranas, kuriam Jungtinių Tautų embargai ir sankcijos mažai rūpi, todėl neregistruotame laive sulaikyti ginklai greičiausiai yra Irano dovana hučiams. Tai patvirtina ir faktas, kad daug šių ginklų buvo pagaminti Irane.

 

Maždaug du tūkstančiai „Type 56“ automatinių šautuvų - jau vien tai būtų didelis ginklų krovinys. Tačiau šalia šių kiniškų AK-47 versijų buvo ir 194 sovietinio raketšaudžio RPG-7 kopijų, daug „Dragunov“ snaiperio šautuvų, rusiškų PK kulkosvaidžių. Tiesa, šie ginklai nebūtinai yra pagaminti Rusijoje - sovietinių ginklų kopijos gaminamos ne vienoje šalyje. Prieštankiniai AM-50 kulkosvaidžiai buvo pagaminti Irane, nors tai - „Steyr HS“ kopija, prieštankinės raketos „Dehlavieh“ nukopijuotos nuo rusiškų „Kornet-E“. Laive aptikta ir rusiškų 9M111M prieštankinių raketų.

 

Sulaikyti ginklai būtų galėję apginkluoti 2-3 tūkstančius sukilėlių. Dabar jie bus sunaikinti, tačiau nelegalus ginklų eksportas į Jemeną tęsis. Kraštuose, kur ginklai yra ir dovana, ir parama, ir valiuta, toks eksportas yra sunkiai sustabdomas embargu ir sankcijomis. Juolab, kad dabar tam naudojami pakankamai primityvūs, nežymėti kažkur pakrantėse pastatyti pusiau mediniai laivai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(39)
(4)
(35)

Komentarai (3)