Floridos valstijoje paskelbta nepaprastoji padėtis - hakeriai smogė stambiausiam šalyje vamzdynui, nutrūko benzino, dyzelino ir aviacinio kuro tiekimas: kas vyksta?  (2)

Floridos valstijoje paskelbta nepaprastoji padėtis. Toks sprendimas priimtas dėl kuro trūkumo. Po Darkside grupuotės hakerių atakos turėjo būti sustabdyti stambiausias šalyje kompanijos Colonial Pipeline vamzdynas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Juo degalai buvo tiekiami maždaug 50 milijonų rytinės pakrantės gyventojų. Išjungus vamzdyną, nutrūko benzino, dyzelino ir aviacinio kuro, o taip pat ir kitų naftos produktų tiekimas. Benzino kaina JAV priartėjo prie 1914 metų maksimumo.

Esant nepaprastajai padėčiai, negalioja dydžio ribojimai į Floridos valstiją įvažiuojantiems benzinvežiams. Be to, tampa neteisėtu kainų kėlimas. NP režimas galios 30 dienų, bet esant reikalui, galės būti pratęstas. Anksčiau JAV žiniasklaida pranešė, kad vamzdyno darbą paralyžiavusi Darkside grupuotė, gali būti susijusi su „rusų hakeriais“. Kremlius patikino, kad Maskva su visu tuo neturi nieko bendro.

 

Kibernetinio saugumo ekspertas Aleks Pacai pažymi, kad kol kas nėra kokios nors informacijos apie tai, kokios šalies piliečiai yra hakerių grupuotės nariai. Nors formaliai laikoma, kad joje yra išeivių iš SNG šalių. Be to, Darkside virusai neveikia kompiuteriuose, kuriuose įjungtas rusiškas klaviatūros išdėstymas. „Tai lyg ir užuomina, kad, galbūt, Darkside veikloje dalyvaujantys hakeriai, bijo užkliudyti kompiuterius, kurie gali būti globojami rusiškų valstybinių organų“ , — pridūrė.

Tuo pačiu Pacai pabrėžia, kad Darkside vadinti grupuote nėra visai korektiška, nes ji centralizuota ir pagal užsakymą kokių nors organizacijų neatakuoja. Darkside — veikiau interneto tarnyba, suteikianti tikslą jau turintiems hakeriams šifravimo ir iš aukų reiikalaujamos išpirkos gavimo mechanizmus.

 

Ekspertas spėja, kad šia ataka irgi buvo siekiama gauti išpirką, tačiau hakeriai nepaskaičiavo, kad dėl to bus išjungtas didžiausias JAV vamzdynas. Tikėtina, dabar deramasi dėl išpirkos sumos.


tvrain.ru

(11)
(0)
(11)

Komentarai (2)