Garsusis „Geležinis kupolas“. Kaip atsirado ir veikia šis Izraelio monstras (Foto, Video)  (2)

Prasiveržus naujausiam kariniam konfliktui tarp Gazos Ruožo ir Izraelio, dėmesio sulaukė ir legendinis Izraelio ginklas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Krizei vis gilėjant, Izraelio gynybos pajėgos (IDF) ir toliau remiasi vadinamuoju „Geležiniu kupolu“ („Iron Dome“) – oro gynybos sistema, kuri naudojama perimti ir neutralizuoti kovotojų grupuotės „Hamas“ paleidžiamas raketas iš Vakarų Kranto ir Gazos į Izraelį.

Kaip atsirado šis galingas ir pakankamai efektyvus Izraelio aukštųjų technologijų raketų skydas?

Tokios oro gynybos sistemos idėja kilo 2006 m. po kruvino konflikto tarp Izraelio ir kaimyniniame Libane įsikūrusios šiitų islamistų kovotojų grupuotės „Hezbollah“. Po kelerių metų plėtros ir diskusijų „Geležinis kupolas“ 2011 m. buvo paskelbtas pilnai veikiančiu, o 2011 m. balandžio 7 d. sistema pirmą kartą sėkmingai perėmė raketą paleistą iš Gazos.

Oro gynybos sistemą sukūrė Izraelio kompanijos „Rafael Advanced Defense Systems“ ir „Israel Aerospace Industries“. Sistemos kūrimas kainavo apie 173 mln. eurų. Nors projektas buvo vystomas naudojant Izraelio lėšas, JAV suteikė tam tikrą finansinę paramą.

 

„Geležinis kupolas“ susideda iš trijų pagrindinius komponentų: aptikimo ir sekimo radaro „EL/M-2084“, mūšio valdymo ir ginklų valdymo (BMC) ir raketų paleidimo baterijos.

Baterija paleidžia „Tamir“ perėmimo raketą, aprūpintą elektro-optiniais jutikliais ir keletu vairo sparnelių raketos valdymui. Tipiškoje „Geležinio kupolo“ baterijoje yra 3–4 paleidimo įrenginiai (po 20 raketų paleidimo įrenginyje).

„Geležinio kupolo“ sistema naudoja perėmimo raketas, kad susprogdintų ore skriejančią priešų raketą. Šis procesas prasideda nuo stebėjimo ir radaro sistemos, kuri stebi dangų ir ieško bet kokio atskriejančio objekto. Per kelias sekundes pažangūs algoritmai greitai identifikuoja raketą, tada apskaičiuoja raketos greitį ir trajektoriją. Tada sistema nedelsdama paleidžia perėmimo raketą, kuri skrieja link priešiškos raketos, sprogsta ore ir sunaikina priešo raketą, padarydama kuo mažiau žalos ant žemės.

 

Sistema yra stebėtinai efektyvi. Pasak „Rafael“, sistema blokuoja daugiau kaip 90 procentų raketų, minosvaidžių, artilerijos sviedinių, kurių nuotolis yra maždaug 7–70 kilometrų. Sistema taip pat gali dirbti dieną ar naktį, nepaisant oro sąlygų.

Šiuo metu Izraelio gynybos pajėgos turi 10 „Air Dome“ baterijų.

Izraelis taip pat naudoja kitą oro gynybos sistemą vidutinio ir tolimo nuotolio raketoms bei sparnuotosioms raketoms – „Dovydo laidynė“ („David's Sling“), pavadinta pagal Biblijos istoriją apie Dovydą ir Galijotą.

„Geležinis kupolas“ pakeitė karo pobūdį tarp okupuotos Palestinos teritorijos ir Izraelio. Kaip skelbia „Times“, „Hamas“ bandė užgniaužti priešraketinės gynybos sistemą ir pramušti skydą paleidžiant neregėtą kiekį raketų. Dauguma šių raketų sėkmingai sunaikinamos ore, tačiau verta prisiminti, kad maždaug 10 procentų raketų praslysta pro kupolą.

 

Nors, per pastarąjį dešimtmetį „Geležinio kupolo“ sistema neabejotinai išgelbėjo daug gyvybių, kai kurie kritikai teigia, kad ji iš esmės padeda pratęsti konfliktą, nes Izraelis jaučiasi saugus turėdamas šią sistemą ir nenorės sėsti prie derybų stalo, o tai ilgainiui abiejose pusėse gali sukelti daugiau aukų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(55)
(4)
(51)

Komentarai (2)