Gaminančių elektros vartotojų – jau 10 tūkstančių: vien per pirmuosius keturis šių metų mėnesius jie pagamino daugiau elektros energijos nei per visus 2019 m.

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

sigun 2021-05-23 21:52
Citata: "Bendra gaminančių vartotojų ir nutolusių gaminančių vartotojų įrengtoji galia jau siekia 105,69 MW, ir gali užtikrinti, kad šalyje per metus būtų pagaminama 110 MWh elektros energijos." Jei įrengtoji galia beveik 106 MW, tai per metus gal vis tik tikėtumeis 110 GWh? Po kiekvieno tokio straipsnio atrodo, kad viešinimo konkursas reikalingas tik tam, kad atsidėkot už rinkimų metų padarytas paslaugas.
AAA000 2021-05-24 01:29
ufonautiski planai. cia ne remia, o stabdo energetika. jei kazka darytu salies labui - ivestu perteklines elektros supirkinejima koki nors, o ne kazkokias "pasaugojimo-pavogimo" nesamones. kad liktu pinigai pilieciams. per 9 metus planuoja padaryt 500 tukstanciu vartotoju "gaminanciais". cia reikia kad kas metai prisijungu virs 50 tukstanciu nauju. dabartinis greitis - per metus prigeneruos maksimum 8 tukstancius... net imortalas, energetikos didysis buhalteris norejo sporint - bet dejo i krumus, kai reikejo grynus traukt tai va sitie konservu vizionieriai irgi po kadencijos taps neatsakingi uz savo pezalus... ir lygiai taip pat des i krumus
ovidijus.babarskas 2021-05-24 09:19
Bet gi visgi karbauskiniai sugalvojo "pasaugojimo" strategija, ne koncervai viska supiso energetikoi ne koncervai, ne liberalai, ne lenkai o KARBAUSKINIAI Tad cia koncervai vapsie ne prie ko
Xdmin 2021-05-24 09:32
Klausimas ar konservai isvis kazka keis, juk jie konservatyvus, pokyciai ne ju arkliukas
gytis13 2021-05-24 09:52
O ko visi čia piktinatės ta "pasaugojimo" strategija? Tinklas turi iš kažko gyventi. Galų gale ta strategija parodo visos alternatyvios energetikos shudiną pusę - arba tokiastrategija arba akumuliatoriai kas dar blogiau. Šiaip bus įdomu kai tų saulės elektrinių prisiveis kiek prognozuoja ir kažkas turės rimtai užsiimti kompensuojant galios šokinėjimus šalies mastu.Prasidės kitokios rūšies verksmai.
kestutisz 2021-05-24 10:32
Taigi Astravas po ranka. Gal toks ir planas (pabūsiu sąmokslo teorišjų šalininku). Juolab, na ten AE niekas jau neišmontuos ir pasikeitus valdžiai.
immortallt 2021-05-24 11:21
Ne žalstiečiai sugalvojo, o Energetikos ministerija sugalvojo. Ir tai yra geras sprendimas, nes vartotojui tai šiaip finansiškai labiau atsiperka, nei kad supirktų tiesiog rinkos kaina. Koncervatoriai čia pokyčių numato, kol kas neaišku ką konkrečiai, galiu tik paspėlioti. Nutole gaminantys vartotojai išvis unikalus ir geras sprendimas šalyje, kur tiek daug daugiabučių. Ir jokių problemų nebus dėl integracijos atsinaujinančių. Pirmas dalykas, pradės eiti nedidelės talpos akumuliatoriai, kad tolygiau apkrauti linijos ir padidinti integruojamų saulės elementų kiekį tarp gaminančių vartotojų. Elektros tinklo stabilumas ir patikimumas nuo to tik augs. Sudiegus smart-meter'ius, iš esmės galės susikurti lokaliai microgrids nusmigus pagrindiniam tinklui, tiksliau jo atšakai, kol bus atstatytas elektros energijos tiekimas. Atominė Baltarusijos pirmiausia turėtų veikti. Šią valandą iš Baltarusijos ateina lygiai 0 MW galios. Ir net kai veikia, jų elektra yra brangi ir perkama tik tada, kai neužtenka Latvijos ir Švedijos jungčių. Taip kad ne, atominė neatpigina subalansavimo vėjo/saulės. Tačiau vėjas ir saulė numuša elektros rinkos kainą. Ir numuša stipriau, nei kainuoja jų balansavimas (atominės balansavimas yra brangesnis). AE veikla gali būti sustabdoma, na jei kas ekonomine logika vadovausis, kai veiklos kaštai bus didesni už gaunamas pajamas. Naktį neturint kur dėti elektros, tokia situacija labai reali. Todėl Batka ir uždraudė bet kokių vėjo ir saulės jėgainių plėtrą šalyje, nes ir privačia iniciatyva, net jei pertekliaus neatiduosi į tinklą, ar iš viso neprisijungti prie tinklo.
gytis13 2021-05-24 12:30
Na apie mikrogridus siūliau atsargiau šnekėti. Paprastai elektrinės kurios statomos pritaikytos pumpuoti elektrą į tinklą maksimalia galia ir negali dirbti autonominiame režime. Aišku tai galima padaryti bet neapsimoka ir neverta. Todėl tinklui nusmigus kartu nusmirs ir visos jėgainės.Čia nepadės vien tik išmanūs skaitliukai, reikia kur kas sudėtingesnių sprendimų. O kad ims tinkle statyti akumuliatorius tai irgi nelabai tikiu, nebent už pasaugojimą mokės 1 eur/kWh
immortallt 2021-05-24 13:22
Smart meteriai ir akumuliatoriai reikalingi. Taip, tai ne 5 metų ateitis, labiau 15-25 metų. Akumuliatoriai, bent kol kas, bus panašu subsidijuojami, ir ne aklai bet kam, o kur tai spręs tinklo apkrovos ir daugiau saulės elementų integravimo klausimus. Pvz., spėju man gauti be šansų, nes mūsų gyvenvietėje yra koks 500 namų ir viso gal 40 kW saulės elementų. Tačiau yra ir tokių, kur jau 1/6 namų su saulės elementais, o tai reikš, kad bus reikalingi akumuliatoriai, kad nereikėtų tiesti naujų laidų, kurių apkrova sieks tik 10%. Taigi alternatyva šiuo atveju yra tiesti naujus, storesnius kabelius, ar akumuliatorius.