Kodėl įprastos palydovinės nuotraukos ryškios, o štai virš Izraelio ir Palestinos konflikto teritorijos tarsi per rūką? (Video)  (1)

Pažvelgę ​​į Izraelį ir Palestiną bet kurioje plačiai naudojamoje palydovinių vaizdų platformoje, galite pastebėti, kad vaizdai yra stebėtinai neryškūs.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Medžiai ir automobiliai Gazos ruože yra ne kas kita, kaip neryškūs ekrano taškeliai, ir net pastatus sunku atskirti bendroje nuotraukoje. Didelės skiriamosios gebos palydovinių vaizdų trūkumas yra problema analitikams ir žurnalistams, norintiems suprasti regione šiuo metu vykstančius sprogdinimus.

„Aš žinau, kad tai yra mažiausias rūpestis kalbant apie tai, kas dabar vyksta Gazoje, tačiau absurdiška, kad „Google“ (ir „Bing“, ir netgi „Yandex“) atsisako teikti normalios raiškos palydovinius vaizdus kai kurioms tankiausiai apgyvendintoms vietovėms Žemėje, reguliariai kenčiančioms nuo Izraelio raketų smūgių“, – tviteryje paskelbė tiriamosios žurnalistikos tinklalapio „Bellingcat“ žurnalistas Aricas Toleris.

„Naujausias „Google Earth“ vaizdas yra 2016 m. ir atrodo kaip šiukšlių krūva. Aš priartinau kai kurias atsitiktines kaimiškas Sirijos vietoves, ir nuo to laiko jose buvo padaryta daugiau kaip 20 vaizdų labai didele raiška“, – tviteryje pridūrė Toleris.

 

 

Didelės skiriamosios gebos palydovinių Izraelio ir Palestinos vaizdų trūkumas yra ne technologijos trūkumo problema, o mažai žinomo JAV įstatymo rezultatas.

Žinomas kaip Kyl-Bingaman pakeitimas (KBA), įsigaliojęs 1997 m. JAV karinės gynybos nacionalinės gynybos leidimo aktu, įstatymas uždraudė JAV kompanijoms išleisti išsamius Izraelio palydovinius vaizdus. Tiksliau sakant, KBA teigia, kad JAV vyriausybei buvo leista išduoti licenciją rinkti ar platinti Izraelio palydovinius vaizdus tik su sąlyga, kad „komerciniai šaltiniai nebus išsamesni ar tikslesni už Izraelio palydovinius vaizdus“.

Kitaip tariant, JAV kompanijoms nebuvo leidžiama rinkti ir platinti Izraelio ir Palestinos vaizdų, nebent jie buvo ne itin kokybiški (įstatymai aiškiai nemini Palestinos, tačiau jie buvo taikomi okupuotoms Palestinos teritorijoms, tokioms kaip Gaza ir Vakarų Krantas).

 

 

Izraelis ir Palestina yra vienintelės vietos pasaulyje, kur taikomas toks įstatymas. Niekada nebuvo atskleista, kaip šis reglamentas atsirado, tačiau daugelis teigia, kad jis palaikė Izraelio „saugumo problemas“. Kiti teigia, kad KBA buvo cenzūros pavyzdys, naudojamas nuslėpti Izraelio veiksmus prieš palestiniečius, tokius kaip civilių namų griovimas.

Kadangi įstatymai taikomi tik JAV, pastarųjų dešimtmečių įmonės iš kitų šalių daro šio regiono palydovinius vaizdus. Visgi, komercinėje palydovinių vaizdų rinkoje dominuoja JAV, tad dauguma viešai prieinamų vaizdų rinkoje yra prastos kokybės.

 

KBA tapo problema mokslo bendruomenei, pradedant klimato tyrinėtojais ir baigiant archeologais, kurie nori atviro keitimosi informacija savo darbams. Atsižvelgus į tai, KBA draudimas buvo panaikintas 2020 m. liepos mėn., tačiau daugelis plačiai prieinamų regiono palydovinių vaizdų vis dar yra gana žemos kokybės.

 

BBC kalbėjo tiek su „Apple“, tiek su „Google“ apie Izraelio ir Palestinos vaizdų, teikiamų jų palydovinių vaizdų platformose, kokybę (nors verta pabrėžti, kad vaizdus jie gauna per trečiųjų šalių palydovų kompanijas). „Apple“ atsakė, kad stengiasi atnaujinti šio regiono vaizdus, o „Google“ teigė, kad greičiausiai atnaujins savo platformą, kai tik bus prieinami didesnės skiriamosios gebos vaizdai, tačiau to daryti artimiausiu metu neplanuoja.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(38)
(6)
(32)

Komentarai (1)