Naujas JAV hipergarsinis ginklas galės be problemų smogti net ir toli esantiems Kinijos bei Rusijos taikiniams (Video)  (6)

Karinės JAV pajėgos pasipildė nauju hipergarsiniu ginklu, o tai reiškia, kad JAV konflikto metu gali lengvai smogti taikiniams Rusijoje ir Kinijoje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

JAV armija turi naują hipergarsinį ginklą, sukurtą skraidinti smogiamąsias galvutes 17 kartų didesniu nei garso greitis. Remiantis naujausiais armijos atstovo komentarais, mes žinome, kad ginklas galės smogti taikiniams mažiausiai už 1725 mylių (2776 km).

Tai reiškia, kad „tolimojo nuotolio hipergarsinis ginklas“ (angl. Long-Range Hypersonic Weapon, LRHW) gali sunaikinti priešo taikinius iš labai tolimų nuotolių. Naudodamiesi tokia ginkluote, JAV pajėgos konflikto metu gali lengvai smogti taikiniams Rusijoje. Visgi, tai yra atgrasymo priemonė, kuri tokį konfliktą daro mažiau tikėtinu.

LRHW, kurį planuojama išbandyti 2023 m., yra ant sunkvežimio sumontuotas hipergarsinis ginklas. Kiekvieną LRHW bateriją valdys operacijų centras, apimantis keturis sunkvežimius su transporteriu/montuotoju/paleidimo įrenginiu (TEL). Kiekvienas „TEL“ sunkvežimis gabens dvi LRHW raketas.

 

Tikėtina, kad JAV armijos LRHW yra panašus į karinio jūrų laivyno įprastą greitojo smūgio ginklą (angl. Conventional Prompt Strike Weapon), praneša „Breaking Defense“, kuris paskelbė naujienas apie LHRW diapazoną. Šie du ginklai turi daug tų pačių komponentų.

Pernai spalį patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Robertas O’Brienas sakė, kad karinės jūrų pajėgos panaudos naujus hipergarsinius ginklus visuose 69 savo valdomuose raketų naikintojuose.

LRHW diapazonas sukels nemenkas problemas priešo pajėgoms karo metu. Ramiajame vandenyne 1725 mylių (2776 km) atstumas reiškia, kad bet koks potencialių sąjungininkų skaičius, įskaitant Pietų Korėją, Taivaną, Japoniją ar Filipinus, gali priimti armijos LRHW baterijas. Tada jie galėtų smogti taikiniams Pietų Kinijos jūroje, Kinijos bazėse Hainano saloje ar net žemyninėje Kinijos dalyje.

 

Tai maždaug 300 000 kvadratinių mylių (482 803 kv. km) paslėpta erdvė. Tačiau LRHW gabenimas gali būti sudėtingas. Prieigos problemos dramatiškai sumažins galimus ginklo namus, ypač Filipinuose.

Nors Pekinas paprastai nebūtų taktinių raketų sistemos taikinys, šis pavyzdys iliustruoja Kinijos dilemą ir parodo tikruosius raumenis, esančius už hipergarsinio ginklo. Rusija nėra saugesnė nuo LRHW nei, pavyzdžiui, Kinija. Iš Europos – tarkime, Londono – LRHW galėtų smogti taikiniams net į rytus, kaip pvz., Maskvą.

Naujų hipergarsinių ginklavimosi varžybų ironija yra ta, kad Rusija ir Kinija, bandydamos sustiprinti karinius pajėgumus, iš tikrųjų atsidūrė pavojingoje padėtyje. Abi šalys 2010-ųjų viduryje turėjo pranašumą hipergarsinių ginklų srityje, tačiau naujai sukurtos JAV sistemos netrukus gali jas pralenkti.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(56)
(6)
(50)

Komentarai (6)