Ar įkrovei savo namą? Mokslininkai kuria betono baterijas, kurios taps statybinėmis medžiagomis  ()

Vis daugiau namų patys gamina energiją sau. Pingančios saulės jėgainės leidžia tai padaryti vis didesniam žmonių ratui. Dieną sukauptą energiją tenka saugoti baterijose, bet ar kada susimąstėte, kad gyvenamus pastatus būtų galima statyti iš baterijų?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Skamba kaip beprotiška idėja, bet ji nėra visiškai nereali. Tik namai bus statomi ne iš baterijų - jie bus statomi iš betono. O tas betonas bus baterija. Painu?

Švedijos mokslininkai į betono mišinį įterpė vos 0,9 % anglies pluošto ir išliejo jį ant anglies pluošto tinklo. Taip buvo gauti visiškai statyboms tinkami betoniniai blokai. Tačiau prie jų prijungus geležies anodą ir nikelio katodą gaunamos baterijos, kuriose galima saugoti iš atsinaujinančių šaltinių gautą energiją.

 

Emma Zhang, šios baterijos kūrėja, teigia, kad ši technologija ličio jonų elementų nepakeis dėl vienos priežasties - šimtus kartų prastesnio energijos tankio. Zhang baterijos tankis - 0,8 vatvalandės litrui. Tačiau gerai tai, kad mūsų namai yra labai dideli, todėl šiek tiek energijos juose pavyktų sukaupti. Be to, Zhang mano, kad ji būtų naudojama trumpai. Pavyzdžiui, dieną įkrautume sienas, o vakare naudotume jų energiją.

 

Galbūt praktiškesnė betoninių baterijų panaudojimo galimybė - įvairūs jutikliai, stebintys tiltų ar dangoraižių būklę. Tilto dalis galėtų būti pagaminta iš betono baterijų, kurių energija būtų skirta vibracijas stebinčiai technikai.

Zhang pripažįsta, kad jos išradimą dar reikia tobulinti. Didžiausia problema - ilgaamžiškumas. Zhang baterijos yra tvirtos kaip betonas, bet reikėtų, kad jos gyvuotų dar ilgiau - kaip ir patys pastatai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(6)
(1)
(5)

Komentarai ()