JAV branduolinių ginklų arsenalo atnaujinimas bus stulbinančiai brangus: vos per dvejus metus kaina šoktelėjo 140 mlrd. JAV dolerių ir štai kodėl  (3)

JAV Kongreso biudžeto biuro (CBO) skiriamos išlaidos ateinančio dešimtmečio branduoliniams ginklams vos per dvejus metus šoktelėjo stulbinančius 140 mlrd. JAV dolerių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Sąmata, kurią agentūra pateikė Kongresui, kad suprastų, kiek reikės lėšų naujoms raketoms, laivams ir lėktuvams, taip pat atnaujinti didžiulę Amerikos branduolinę infrastruktūrą, pateikiama, kai pagrindiniai įstatymų leidybos nariai siekia sumažinti branduoliniams ginklams skiriamas išlaidas per ateinančius 10 metų.

CBO ataskaitoje „Prognozuojamos JAV branduolinių pajėgų išlaidos nuo 2021 m. iki 2030 m.“ apskaičiuota, kad išlaidos branduoliniams ginklams 2021–2030 m. sieks 634 mlrd. JAV dolerių. Tai yra 28 proc. daugiau nei 2019 m., kai CBO paskutinį kartą paskelbė branduoliniams ginklams skiriamą biudžetą 2019–2028 m. Agentūra teigia, kad didžiausią išlaidų padidėjimą lemia infliacija ir naujų branduolinių programų, kurios turėtų prasidėti 2028–2030 m., įtraukimas.

Per 30 metų nuo Šaltojo karo pabaigos Pentagonas naujoms branduolinių ginklų sistemoms išleido sąlyginai nedaug pingų. JAV valdo tik vieną tarpžemyninę balistinę raketą („Minuteman III“), 14 „Ohajo“ klasės povandeninių laivų su „Trident II D-5“ povandeninėmis balistinėmis raketomis bei B-52 ir B-2 bombonešių modifikacijas.

„Minuteman III“ pradėta naudoti 8 dešimtmetyje, „Ohajo“ klasės povandeniniai laivai buvo paleisti 9 deš., o bombonešiai yra 7 ir 10 deš. orlaivių mišinys. Išskyrus galimą slaptą bombonešį ar du, Pentagonas XXI amžiuje nesukūrė didesnės branduolinio ginklo sistemos.

 

Tačiau JAV atostogos branduolinių ginklų klausimu baigiasi. Nors Pentagonas atnaujino tris branduolinės triados dalis – ICBM (angl. Intercontinental ballistic missile), povandeninius laivus ir bombonešius – jis turi naujas visų trijų sistemų versijas.

„Minuteman III“ turėtų pakeisti raketa „Ground Based Strategic Deterrent“ (GBSD), „Columbia“ klasės raketiniai povandeniniai laivai pakeis senesnę „Ohajo“ klasę, o naujasis bombonešis „B-21 Raider“ pakeis B-2. Pentagonas taip pat planuoja pristatyti naujus branduoliniais ginklais aprūpintus orlaivius ir povandeninių laivų paleidžiamas sparnuotąsias raketas.

Vos per dvejus metus išaugusios išlaidos reiškia branduolinių ginklų laboratorijų, kuro perdirbimo įrenginių, bandymų aikštelių ir kitų vietų atnaujinimą. CBO skaičiuoja, kad visa tai modernizuoti per 10 metų kainuos maždaug 142 mlrd. JAV dolerių.

Neseniai pristatytas „Išmanesnio požiūrio į branduolines išlaidas“ (SANE) įstatymas ragina išlaidas sumažinti 78 mlrd. JAV dolerių.

 

Biudžeto karpymai apima balistinės raketos GBSD, branduolinės sparnuotosios raketos „Long Range Stand Off“ ir naujos iš povandeninio laivo paleidžiamos sparnuotosios raketos atšaukimą. SANE įstatymas taip pat sumažintų aktyvių branduolinių galvučių skaičių, apribotų branduolinių galvučių gamybą, sustabdytų kitų kovinių galvučių modernizavimą ir atsisakytų B83 branduolinės sunkiosios bombos, kuri yra didžiausia kovinė galvutė JAV arsenale – 1,3 megatonos.

Nužudant „Minuteman III“ pakaitalą, SANE įstatymas branduolinį arsenalą veiksmingai sumažintų nuo sausumos raketų, povandeninių laivų ir bombonešių triados iki povandeninių laivų ir bombonešių.

Tai ilgainiui leistų sutaupyti daug pinigų (bendros GBSD įsigijimo išlaidos yra maždaug 100 mlrd. USD), tačiau tai taip pat gali padidinti techninę riziką, nes radus likusiuose branduoliniuose ginkluose trūkumą, būtų atšaukti šimtai ginklų. Kiek rizikos JAV nori prisiimti, kol Rusija ir Kinija vykdo šimtus savo branduolinių ginklų projektų?

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(10)
(3)
(7)

Komentarai (3)