ESO diegs daugiau kaip milijoną išmaniųjų elektros skaitiklių: tiekėju pasirinkta šių sprendimų lyderė Europoje

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

kestutisz 2021-06-01 12:05
Pabambėsiu - o kam dar viena "nauja technologija" kai nuo tų pačių vandens skaitliukų jau turbūt keli metai viską nuiminėja automatiškai?
vazzy 2021-06-01 13:03
ner viskas taip paprasta, reikia real time viska siusti, is atokiausiu vietoviu Lietuvoje.
Giedriax 2021-06-01 14:03
Išnamiųjų skaitiklių puslapis rašo: Pusė straipsnio yra apie tai, kaip tokie išmanieji skaitikliai bus naudingi vartotojams, nes suteiks galimybę taupyti energiją. Didesnį absurdą sunku sugalvoti. Perfrazuosiu: mes didiname elektros kainas, o jei tau tai nepatinka - taupyk. Vartotojui tai nėra naudinga, nes norėdamas taupyti turės pirkti efektyvesnį šaldytuvą, skalbimo mašiną, apšvietimą. Nesupraskite manęs neteisingai. Nesu nusistatęs prieš išmaniuosius skaitiklius. Tiesiog manau, kad vartotojas turi turėti pasirinkimą. Šiuo metu pasirinkimo nėra - ESO naudojasi monopoline teise diegti skaitiklius, ir jie nepaklaus koks skaitiklis tau labiau patinka, pastatys tokį kokio nori jie. Tai sukels problemų tūkstančiams vyresnio amžiaus žmonių. Jei žmogui niekada gyvenime nereikėjo interneto, neturi kompiuterio ar išmaniojo ragelio, tai kam jam išmanusis elektros skaitiklis? Kaip pažiūrės savo suvartojimo statistiką? kaip sumokės sąskaitas internete? Per visą Lietuvą atsirastų dešimtys ar šimtai tūkstančių žmonių, kurie, jei būtų įmanoma, nuspręstų likti su senu neišmaniuoju skaitikliu.
kestutisz 2021-06-01 18:55
O kam to reikia? Na, be to kad tai gražu ir "išmanu"? Balansuoti tinklus mokėjo dar tada kai net PC nebuvo, net įskaitant kad čia kas 10'tas pradės "gaminti" elektrą kitam LT kampe vistiek neaišku kam reikia skaičiuoti kiekvieną, ypač tuos kuriem šimtas metų ta "gamyba". Realiai matau projektą tik dėl pinigų įsisavinimo. Taip, aš visiškai suprantu, kad naujas skaitliukas jau gali būti modernus (jei už tą pačią kainą, + max keli $ už ryšio modulį), ryšio tinklo reikia (su sąlyga, kad ne pas pirmus pioierius kaip projekte), bet skubėti keisti senus?
Niemand 2021-06-01 20:29
Bet real time negalima pgl gdpr, nes bilinimui to niekaip nereikia, o gaunasi suvartojimo stebėjimas realiu laiku, leidžiantis labai neprastai modeliuoti, ką ir kada veiki namie...
AAA000 2021-06-01 22:03
nesupratau. o kuri konkreciai skaitliuko vieta cia ismani? cia tik distancini duomenu parodyma idiegs. nereiks eit iki skaitliuko ir pirkt prozektoriaus pasvietimui ir parkerio su lapuku duomenu uzsirasymui. ir kazkur kazkam tuos duomenis paskui pateikt. sutaupysi 2-3€/metams. bet mokejima uz elektra vistiek reikes daryt. plius reiks pirkt kompa ir moket uz interneta - cia jau islaidos bent 20-30€/menesiui... jei tu tai darysi pirma karta - dar ir sistemiskai prisijungt bus kosmaras kazkoks, visokios identifikacijos ir autorizacijos... ------ daba kitas klausimas. del ismaniu funkciju. pvz ismani funkcija butu - jei nereiktu eit iki skailiuko dezes ir ijunginet ismesto ivadinio saugiklio. kad tas skaitiklis veiktu tipo... as noreciau padaryt per kompa ijungima/isjungima. savo elektros vartojimo. ta prasme REALIAI ismaniai. nors bent jau sita funkcija bus? ta prasme NORS VIENA ISMANI FUNKCIJA BUS APLAMAI? REALIAI VEIKIANTI. ir kad vartotojas galetu ja pasinaudot? nes daba pristeige tik kazkokiu tarpininku, kur mano elektros suvartojimo duomenimis visaip manipuliuos ir dar uz tai turesiu moket PAPILDOMAI...
vazzy 2021-06-01 23:07
Dabar turiu daugiau laiko tai atsakysiu plačiau. pradžiai šiek tiek teorijos: dabar elektros kaina nustatoja dieną prieš pagal paklausos-pasiūlos kreivės susikirtimą. didėjant vėjo/saulės elektrinių bendrai galiai tinkle, elektros gamyba atitinkamai labiau svyruoja, dėl ko svyruoja ir kaina. beto dabar iškastinio kuro marginal price yra ne nulinė, taigi galime braižyti kažkokius tai grafikus, o bet tačiau, atsinaujinančių šaltinių ribinė kaina yra 0, todėl turim sugalvot kaip kitaip nustatyti kainą rinkoje. dabar prie išmaniųjų skaitiklių. jie šitoje lygtyje ir keičia taisykles - paklausa iš visiškai neelastingos tiesės tampa elastinga kreive, nes tu gali reaguoti kas valandą į elektros kainą, t.y. kaina nebus nustatyoma pusei metų, o svyruos 24x per parą ir pats galėsi planuoti kada nori krauti savo EV ar kt. t.y. paklausa reaguos į pasiūlą.
kestutisz 2021-06-02 10:05
Na, aš čia matau tik sumaištį ir overengineering'ą*. Dėl kažkiek ten centų žiūrėsi kada arbatą kaist? Tą patį EV pradėsi kraut vienu tarifu, o baigsi kitu? Stambesniam vartotojui tai gal gal, bet jam (nu arba smulkiam jei jau nori pasigirti "išmanumu") kaip aukščiau AAA000 rašė turi būti ne tik skaitiklis, bet ir visa automatizacija, su prietaisų junginėjimu pagal kažkokį kainų API - ir neabejoju, kad tas naujasis skaitklis nebus toks kurio visa tavo automatizacija galėtų "klausti" kainų. Vistiek pačia automatizaciją daryti reikėtų atskirai nuo skaitliuko, kainas imant iš kažkokio išorinio serviso. * https://devopsreactions.tumblr.com/post ... ngineering
vazzy 2021-06-02 10:50
Jeigu kaina sviruos nuo -10 ct iki 2 € uz kwh tai tikrai ziures visi kam 100 eu yra pinigas.
conjurer 2021-06-02 11:08
Jei elektra kainuos 2€, visi pirks pigius arbatinukus iš turgaus, ir kavą darysis dujų pagalba. Nes toks pikas įsivaizduoju bus 8 ryto, kai visiems reikės rytinę dozę stimuliantų įkalti. O jei jau mokėsim tiek, tai gal gražinti AE vėl apsimokėtų?
HardAxe 2021-06-02 11:09
pradėsi elementariai nuo boilerio/šildymo valdymo pagal eketros kainas.
svetys 2021-06-02 11:11
Ką rūkot
kestutisz 2021-06-02 11:38
Atsidarysi kažkokį apskaitos webą ir žiūrėsi ar eiti praustis? Rimtai? :) Na ok, dar realiai galbūt gali šildymą programuotis, bet duomenis apie kainas vistiek neimsi nuo savo "išmanaus" skaitliuko (kažkas ten išvis prie jo prileis patį vartotoją?). Imsi iš kažkokio išorinio serviso, kuris rodo dabartinę kainą/prognozę visiem ar regionui/pastotei jei jau baisia išmaniai. Vistiek netikiu*, kad balansavimas/kainų derinimas bus vykdomas iki kiekvieno skaitliuko - vistiek tai bus maximum pastotės ribose ir prie jo "skaitliuko" kad ir koks ten išmanus bus niekam jungtis neleis tiesiogiai. * netikiu - nematau prasmės realiai tą kainą kaitalioti kas valandą, ypač ir visiem smulkiem vartotojam. na taip, tada skaitliukas tikrai turi būti "išmanus", neužtenka tiesiog 2 tarifų, bet keiksmų ir nepasitikėjimo bus daugiau nei naudos imho, nes na kaip pačiam paskui pasitikrinti, kad tavęs neapskaičiavo? p.s. ir aš nesu prieš tokius, bet tikrai nematau kodėl reikėtų pasižadėti nupirkti už svetimus (mūsų) pinigus iš karto tą milijoną. Jei koks "nepriklausomas" tiekėjas sugalvotų savo klientams pasiūlyti kažkokių ten gudrių planų - viskas ok. Bet ir tai - su IT, interneto tiekimu megabaitais, laikotarpiais etc - kada tą praėjom? 2000'taisiais? :)
HardAxe 2021-06-02 13:48
tarkim boileris laikys min 50C, bet atpigus elektrai šildys vandenį iki +90C. O praustis tu ir su išjungtu boileriu galėsi. Jis tikrai ne realiu laiku šildo. Jei smarkiai svyruos, gal apsimokės ir oras-vanduo siurbliui akumuliacinę pastatyti. Nors tuo smarkiai abejočiau.
kestutisz 2021-06-02 15:05
Tai čia viskas aišku. Bet paties boilerio (ne)įjungimas vistiek bendros kainos nekeis nes kaip ir dabar nuskęs visų vartotojų jūroje. O jei pakeis ir visi taps tokie gudrūs - na tai visi paslinks laikus ir jei yra kažkoks trūkumas tai jis bus tiesiog kitu laiku. To gudresnio skaitliuko reikia tik tam, kad tiksliai suskaičiuoti kurią valandą/minutę kiek sunaudojo konkretus vartotojas - t.y. billingui post factum. Bet bendra kaina bus skaičiuojama taip pat kaip iki jų - jungčių vietose(?). Taip, čia skamba kaip prikolnas billingo planas - pirkti elektrą ne tik dienos/nakties tarifu, bet praktiškai realtime biržos kainomis (plius laidų mokestis), bet kiek vartotojų to reikia kad masiškai keisti skaitliukus visiem (daugiau kaip milijoną tikrai skamba kaip visiem, nebent jų yra gerokai daugiau)?
HardAxe 2021-06-02 15:07
čia gal visi privatūs namai + įmonės? Šeimos ūkių bus apie milijoną, bet dar įmonės, vasarnamiai, sodo nameliai, garažai...
AAA000 2021-06-02 15:14
cia gi konservai pinigus plauna. akivaizdziai. metodika labai paprasta - standartine. taiko kiekviena karta, kai patenka valdzion. yra avinai, kurie moka mokescius. yra MONOPOLINE struktura - elektros tinklai. daroma taip: ivedamas lempinis mokestis - tipo kaip VAIP elektros tarife. nemoket juk negali - nes tu avinas aptvare. surenkama pinigai ir juos reikia kazkur isleist. nes kaip pasiteisint - kad aplamai ji renka? nu tai va daba ir leidzia uzsakineja reklaminimo "studija", suranda "konkursini" vykdytoja. ir opa - milijarda "investuoja"... faktiskai nuo kiekvieno avino apie kokius 2000€ jei pinigu truks - nu pakels biski elektros mokescio tarifa - pareguliuos ten ta "energetikos komisija" prie ministerijos - kuri tam ir ikurta ir dar premijas pasiskirs. ---------- kas liecia realu pasauli - tokie korupcionieriai jau sedetu. o pas mus uz tokius balsuoja tokios investicijos apsimoka kai yra realus poreikis. jei tu elektros vartoji per metus 500-1000kwh - tau isvis neaktualu tarifai pilnai pakanka fiksuotos kainos su visom tiekimo islaidom. apskaita isvis turetu but ne keliamas sudetingumas, o daroma supaprastinimai - pvz susimoket vienakart metuose. ar kas ketvirti/pusmeti. realiam pasaulyje visada pasirenkamas ekonomiskiausias variantas. jei tu vartoji per metus kokius iki 5000kwh tu irgi tik smulkus vartotojas, kuriam svyravimai neaktualu. cia tik pas mus vartotojams su vartojimo poreikiu, nevirsijanciu 500€ metams pradedama valstybes vardu diegt inovacijos, uz 2000€+ vertes. ir visa tai paskui dar isieskoma ir tu paciou vartotoju prievartiniu budu per mokescius... ------ kas liecia tavo "boileri" - tie kur nori taupyt - pasistatyts koki dujini/momentini sildyma. ar net malkom vasara pasikurens. nors aisku sildosi ir elektra. bet kur turi nors kazkiek pinigu ir neturi proto ar galimybiu. arba vaiksto nesiprause. o daba vaikscios nesiprause dar labiau - nes reikes susimoket uz ismania apskaita konservams padekokit kreiviui... ir eikit balsuot uz konservus toliau man jau itarimas kyla, kad ta kaukiu nesiojima ir atstumo iki 2 metru laikymasi ivede, kad tokias susmirdusiu nesiprauseliu atsiradimo pasekmes uzmaskuot o ne del koronos... !!!
vazzy 2021-06-02 16:59
man sunku suprasti kur cia problema? skaitiklius ar taip ar taip keicia kas 8-12 metu, priklausomai ar 1f ar 3f, tai dabar vietoj to, kad keistu i tokius pat senus, keis i ismanius. o del to, ''kas ziures ta kaina?'' tai mano asmenine nuomone tai didziausia suinteresuotuma tures elektromobiliu turetojai ir tie, kas sildos namus elektra. zinoma, kad kavos virimui tau neaktulu, cia panasus palyginimas butu, kad jeigu vaziuoji i darba 5km i viena puse IR NIEKUR DAUGIAU tai tau kuro kaina gali kisti 5x intervale, vistiek tavo iprociu tai nekeis, taciau jeigu kasdien vaziuotum 200km i viena puse i darba, tai jau kas kita.
ElniaRagis 2021-06-04 14:07
nepritariu, žiemą šildysies tiek kiek reiks šildytis (daugiausiai šilumos reiks savaitgaliais, kai namie su šeima būsi), o elektromobilį krausi vakarais, po darbo, dažniausiai einant miegot. Man irgi sunkiai suprantama kur tu čia labai pritaupysi, nebent tapsi taupymo vergu, bet kur tada tas gyvenimo patogumas? Tai man atrodo niekas pernelyg nesikeis. Visi elektrą naudos kaip naudoję (su keliomis išimtimis). Čia kaip su cigaretėm kainas kelią, bet rūkoriam nėra svarbu. Kaip ir man nebus svarbu, kad po dviejų valandų aš nusiprausiu 5cnt pigiau Sutinku, kad įmonėm, arba vartotojam kurie suvartoja milžiniškus kiekius elektros, bent net ir pastarieji, jei jie jau suvartoja tokius kiekius ir sugeba juos apmokėt, ar tikrai jiems toks taupymas būtų prioritetas?
immortallt 2021-06-04 17:20
Ok, matau dauguma nė žalio supratimo neturi, kas yra smart-meter'is ir ką jis keičia, o keičia iš esmės visą elektros tinklą iš esmės. Trumpuoju laikotarpiu - sąkaitos išrašomos už realų suvartotą kiekį, tai reiškia, jokių daugiau važinėjimų patikrinti skaitiklių duomenų, kad nebus gudručių užsirašančių daugiau elektros, prieš brangimą, ar tyčia neužrašančių kai jinai turi pigti. Tai reiškia mažesnes elektros išlaidas sąžiningiems. Vogti elektrą taps beveik neįmanoma - mažesnės sąskaitos vartotojams. Net tepalus iš transformatorinių vogti taps sudėtinga. Taip pat tai reiškia, kad apie dingusią elektrą ir realiai apie būsimą gedimą (net kelias dienas prieš) žinos greičiau nei vartotojas - mažiau laiko bus dingus elektra. Tai taip pat reiškia, stabilesnius elektros tiekimo parametrus, taip kad mažesnė tikimybė sugadintų elektros prietaisų. Jei tokius globalesnius dalykus žiūrėti ir ilgesniu laikotarpiu, tai išmanieji skaitikliai leis sumažinti elektros tinklo nuostolius (na kai 90% vartotojų juos turės jau), nes galėsi itin tiksliai atitaikyti pasiūlą ir paklausą. Tada atsiranda naujos tinkle paslaugos, pradedant demand responsive services, kas mažins elektros tinklų paslaugų kainas, pigins pvz. elektromobilių krovimo stotelių veiklą, įgalins mikrotinklus, leis pereiti ne prie valandinio elektros tinklo planavimo, o 15 minučių, ir ne parą prieš kainų nustatymo, o kad ir pvz. 1 valandą prieš, taip mažinant elektros kainas vartotojams. Čia apie kiekvieną iš šitų dalykų galėčiau parašyti po 10 lapų santrauką, taip kad jei tau atrodo, kad TAU nereikia, tai tikrai nereiškia, kad niekam nereikalinga. Ir net tam pačiam pensininkui sudėti būtina, nes idealiu atveju turėtū būt 100% vartojimo eiti pro smart-meterius, tada idealiai tinklą galėsi valdyti. Iš realaus pasaulio, pas mane dabar pusiau išmanus skaitiklis, kuris realiai tėra nuotolinės apskaitos, tik informaciją kas valandą kaupia ir perduoda. Šio šildymo sezono vidutinė elektros kaina buvo kažkur 10-11ct/kWh. Tiksliau tingiu skaičiuoti. Pagal seną tvarką būčiau mokėjęs berods po 14ct/kWh. Sudės išmanų, tada turėtų ir elektrą iš saulės elektrinės būt galima pardavinėti pagal rinkos kainą, ir jei vartosi daugiausia naktį, tu išeisi į pliusą ir pasidengsi pasaugojimą, arba gausi į kišenę. Ir dar yra dešimtys kitų dalykų.