[Išsami tema] Operacija „Plumbbob“ - atominė bomba buvo susprogdinta nuliniame taške tiesiai virš penkių savanorių galvų: kas nutiko po to? (Foto, Video)  (10)

Spėjame, kad nė vienas iš jūsų, skaitančių tai, nebūtų per daug linkęs stovėti nuliniame branduolinio sprogimo taške. Bet pasirodo, būtent tai padarė šeši vyrai. Penki iš jų buvo savanoriai, o šeštajam niekas nepasakė kas jo laukia... Taigi kas buvo šie vyrai, kodėl jie ten buvo ir kas nutiko po to?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kai Šaltasis karas įgavo pagreitį, o JAV ir Sovietų Sąjunga pasinėrė į beprotiškas atominės ginkluotės varžybas, plačioji visuomenė nerimavo tiek dėl šių ginklų išbandymo, tiek dėl to, kas nutiktų, jei viena iš dviejų supervalstybių nuspręstų viską perkelti į kitą lygį ir kiltų atominis karas.

Nepaisant tvirtinimų, kad branduolinė galvutė sprogusi tiesiai virš jūsų nėra pavojinga, JAV piliečiai tuo nepatikėjo.

Todėl Žemyninės oro gynybos vadovybės pulkininkas Arthuras Oldfieldas nusprendė įrodyti tvirtinimą ir liepė nufilmuoti būtent tokius dalykus. Šis konkretus bandymas, pavadintas Johnu, buvo penkis mėnesius trukusios operacijos „Plumbbob“ branduolinių bandymų dalis.

Be vyrų, susijusių su Johnu, šiuose bandymuose taip pat dalyvavo daugiau nei 18 000 kitų kariuomenės narių, kurie buvo gana arti branduolinių sprogimų: taip buvo nustatoma, kaip kariai reaguotų mūšyje su netoliese detonuojančiais branduoliniais ginklais.

 

Į bandymus taip pat buvo įtraukta daugiau nei tūkstantis kiaulių, naudojamų tiriant biologinį sprogimų poveikį, kai jos buvo daug arčiau sprogimų nei bandymuose dalyvavę žmonės.

Penki vyrai, savo noru pasiryžę dalyvauti eksperimente, buvo pulkininkas Sidney Bruce'as, pulkininkas leitenantas Frankas P. Ballas, majoras Normanas „Bodie“ Bodingeris, majoras Johnas Hughesas ir pulkininkas Donaldas Lutrellas.

Šeštasis asmuo buvo operatorius Akira „George“ Yoshitake – vienintelis ne savanoris, ir vienintelis, kuris turėjo atlikti darbą sprogimo metu. Jo darbas, be abejo, buvo užfiksuoti visą įvykį propagandiniam filmui, kuris pademonstruotų, kad šias branduolines raketas buvo visiškai saugu naudoti oro kovos scenarijuose virš apgyvendintų regionų.

 

1957 m. liepos 19 d., Nevados dykumoje, naikintuvas „F-89J Scorpion“ iššovė raketą „Genie“ su 1,5 kilotonų branduoline galvute, kodiniu pavadinimu John.

Žemėje oro pajėgos surengė viešųjų ryšių renginį, kai penki oro pajėgų karininkai ir vaizdo operatorius stovėjo nuliniame bombos sprogimo taške (epicentre). Bombą detonavo virš vyrų galvų 5600–6,100 m aukštyje.

„Pajutome šilumos impulsą. Labai ryški šviesa. Ugnies kamuolys buvo raudonas. Dangus aplink atrodė juodas. Dangus verda virš mūsų.... O tada buvo galima išgirsti didžiulį sprogimo garsą, viskas aplink ėmė vibruoti. Tai nepaprasta!“, - sprogimo įspūdžius pasakojo Majoras Bodey.

Tęsiny kitame puslapyje:

Pasidalinkite su draugais
(148)
(15)
(133)

Komentarai (10)