Sukūrė „nenulaužiamą“ procesorių: „Morfėjaus“ neįveikė nė viena IT saugumo specialistų komanda  (3)

Inžinieriai sukūrė kompiuterio procesorių, kuris užkerta kelią kompiuteriniams įsilaužimams – nes kas kelias milisekundes atsitiktinai keičia savo mikroarchitektūrą. Pavadintas „Morfėjumi“ (angl. Morpheus), procesorius jau sėkmingai išlaikė pirmuosius esminius bandymus: paskelbtame DARPA (JAV Gynybos departamento inovacijų agentūros) iššūkyje jo neįveikė nė viena IT saugumo specialistų komanda.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Bandymai įsilaužti į „nenulaužiamą“ Morfėjaus sistemą apibūdinami kaip bandymai sudėlioti Rubiko kubą, kuris nuolat permaišomas.

2017 m. DARPA parėmė Mičigano universiteto „Morpheus“ projektą 3,6 mln. JAV dolerių, o dabar naujasis procesorius pasiekė bandymų stadiją. Keturis 2020 m. mėnesius DARPA vykdė klaidų paieškos programą-konkursą, pakvietę 525 profesionaliems saugumo tyrėjus išbandyti „Morfėjų“ (ir kitus procesorius).

 

Programos tikslas buvo išbandyti naujas aparatinės įrangos saugumo sistemas, kurios galėtų apsaugoti duomenis, kad ir kokia pažeidžiama būtų pagrindinė programinė įranga. „Morpheus“ simuliavo medicininių duomenų bazę, kurioje yra programinės įrangos pažeidžiamumų – ir vis dėlto ne vienas bandomųjų išpuolių nepavyko.

Programinė įranga be saugumo spragų, deja, praktiškai neegzistuoja – ir daugeliu atvejų programišiai gali pasinaudoti šiomis spragomis. Programinės įrangos kūrėjai jas aptikę užtaiso, tačiau dažnai taip nutinka jau tik po atakos – o įsilaužėliai tiesiog pereina prie kito pažeidžiamumo, ir niekada nesibaigiančios lenktynės pereina į naują ciklą.

 

Kadangi dabar įrodyta, kad „Morfėjus“ yra kietas riešutėlis, komanda teigia, kad tolesni projekto žingsniai bus pritaikyti technologiją, kad ji būtų panaudojama apsaugant duomenis debesyje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(24)
(0)
(24)

Komentarai (3)