Išbandėme tiesiog ekstremalų nešiojamą kompiuterį: Ryzen 9 5900HX, GeForce RTX 3080, net du ekranai ir išskirtinės galimybės žaidimams! („ROG Zephyrus Duo 15 SE GX551“ apžvalga)  ()

Naujausi nešiojami kompiuteriai vis kelia savo galimybių standartus. Šiandieniniai mobilieji procesoriai ir grafinės posistemės yra kaip niekad galingi. Bet tai dar tikrai ne moderniausių tendencijų viršūnė - kai kurios naujovės yra gan radikalios. Ar esate pasiruošę nešiojamiems kompiuteriams su dvejais ekranais?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Taip, būtent dvigubas ekranas yra naujausias technologinių madų pikas. Tiesa, nedaug kas žino, jog pirmiesiems tokius displėjus turinčių kompiuterių patentams greitai sukaks 20 metų, ir nuo to laiko funkcionalius prototipus pristatė bent kelios kompanijos. Tačiau komerciškai sėkmingų produktų dar teko palaukti.

Pastaruosius porą metų ši įdomi „dviejų ekranų viename laptop'e“ idėja išgyvena tikrą renesansą. Itin stipriai į priekį juda gamintojas ASUS - ši kompanija savo pirmąjį prototipą pavadinimu "Flipbook" pristatė dar 2009 metais. Na o šiandien, mano žiniomis, ši įmonė siūlo bent tris skirtingus modelius, iš kurių vienas yra mano išbandytas „ROG Zephyrus Duo 15 SE GX551“.

„ROG Zephyrus Duo 15 SE GX551“ yra be jokios abejonės orientuotas į aukščiausio lygio gaminių kategoriją, ir jis visų pirma yra nutaikytas į kompiuterinių žaidimų mėgėjų rinką. Šiame modelyje yra panaudotas galingas „Ryzen 9 5900HX“ mikroprocesorius, veikiantis derinyje su viena pažangiausių mobiliųjų vaizdo plokščių - „GeForce RTX 3080“.

Su šiuo modeliu ASUS nusprendė sugauti du zuikius vienu mostu - pirkėjams yra siūlomos dvi pagrindinės modifikacijos, besiskiriančios naudojamo ekrano tipu. Žaidėjams siūlomas ultraspartus 300 Hz atnaujinimo dažniu veikiantis ir tik 3 ms vėlinimu pasižymintis displėjus. Tuo tarpu vaizdo turinio kūrėjams siūloma net 4K raiškos ekrano versija su adaptyvios sinchronizacijos („Adaptive Sync“) technologija.

Šios antros modifikacijos vaizdo atnaujinimo dažnis yra žemesnis - 120 Hz, bet  tai yra labai neprastas pasiekimas įvertinant tai, kad yra išlošiamas labai pastebimas vaizdo kokybės pagerėjimas.

Bet detaliau apie pačias technines charakteristikas pakalbėsiu kiek vėliau. Pradžiai būtina paminėti pačią kompiuterio pakuotę, kuri yra viena solidžiausių iš to, ką man yra tekę matyti.

Pirmą kartą išvydus tokią didelę dėžę, pirmoji kilusi mintis buvo apie tai, kokio gi dydžio kompiuteris yra patalpintas viduje. O kompiuteris yra visai normalaus dydžio įrenginys su 15 colių įstrižainės ekranu ir sveria 2,48 kg, kas tokio galingumo aparatui yra tikrai nedaug, mat kai kurie konkuruojantys modeliai lengvai perlipa 3 kg svorio ribą. Tad kodėl pakuotė yra tokia didelė, jei kompiuteris yra palyginti kompaktiškas?

Atskymas paprastas: ASUS pirkėjams siūlo, kaip jie patys teigia, „naudojimui 100% parengtą techninį sprendimą“. Kartu su kompiuteriu pirkėjas gauna „ROG Delta“ žaidėjams (ir ne tik) skirtas ausines, atramą rankų riešams, „ROG Chakram Core P511“ pelę, ir net „ROG Ranger BP2701“ kompiuteriui nešioti skirtą kuprinę.

 

Šioje vietoje turiu atkreipti skaitytojų dėmesį į tai, kad galima įsigyti  „ROG Zephyrus Duo 15 SE GX551“ be visų šių priedų, su atitinkamai žemesne kaina.

Pagaminimo kokybė, konstrukcija

Kokybės požiūriu, „ROG Zephyrus Duo 15 SE GX551“ pagamintas nepriekaištingai. Sprendžiant iš aprašo, korpusui gaminti panaudota daug metalo, tad tikiu, kad visa konstrukcija yra tvirta.

Antrasis ekranas yra tokio pat pločio kaip ir pagrindinis, tačiau jo aukštis yra gerokai mažesnis, šiek tiek daugiau nei trečdalis palyginti su pagrindiniu displėjumi.

Natūralu, didesnis ekranas tame pačiame korpuse tiesiog netilptų, arba tektų parinkti labiau kompaktišką klaviatūrą, kas vėlgi būtų ne pats geriausias sprendimas.

 

Dėl antrojo ekrano klaviatūrą gamintojui teko "perslinkti" žemyn, lietimams jautrų valdiklį perkelti į dešiniąją pusę. Klaviatūra taip atsiranda kiek neįprastoje pozicijoje, ir nors nesu didelis atramų rankos riešams fanas, čia tokia pagalbinė priemonė labai praverčia.

Bet ASUS į gaminio komplektaciją apdairiai įtraukė pusiau standžią atramą, kuri pravers jei kompiuteriu rengiatės dirbti ilgesnį laiko tarpą.

Antrasis ekranas yra pakeltas 13 laipsnių kampu. Tokia matomo vaizdo pozicija yra ergonomiška, kadangi akims nereikia keliauti didelio atstumo nuo vieno vaizdo link kito. Šio displėjaus papildomai pakelti nereikia - jis pasikelia automatiškai, atverčiant kompiuterio viršutinę dalį.

 

Antrasis ekranas laikosi tvirtai, jokių klibėjimų ar virpėjimų tikrai nėra, visas atidarymo mechanizmas veikia labai šauniai. Be to, pakylanti plokštuma turi ir papildomų pranašumų - kaip tik toje vietoje yra sumontuoti pagrindiniai šilumos išsklaidymo komponentai, tad „ROG Zephyrus Duo 15 SE GX551“ išgaunamas didesnis aušinimo efektyvumas.

Lietimui jautraus valdiklio vieta yra neįprasta, tačiau patogumas juo naudotis nei kiek nenukenčia. Šis valdymo įrankis veikia labai tiksliai, puikiai reaguoja į nestiprius prisilietimus.

Reikia nepamiršti, kad lietimams jautrus yra visas antrasis ekranas. Neįtikėtinai geras dalykas, nes tuo pat metu galima išgauti maksimalų patogumą naudotis.

 

„ROG Zephyrus Duo 15 SE GX551“ klaviatūros mygtukai yra standesni nei daugumos kitų nešiojamų kompiuterių, kuriais man yra tekę dirbti. Tai aišku yra daugiau įpročio reikalas, nes vertinant apskritai, man  ši klaviatūra yra labai maloni ilgalaikiam darbui. Mygtukas paspaudimo metu nukeliauja 1,4 mm.

Kaip minėjau anksčiau, atrama riešui praverčia, kadangi kompiuterio korpuso briauna man šiek tiek trukdo paspausti „Space“ mygtuką. Su komplekte esančia atrama šis niuansas išnyko.

Klaviatūroje yra naudojama ASUS „Aura Sync“ technologija, spalvos ir jų dinamika yra pilnai konfigūruojami net atskirų mygtukų lygiu, naudojant tam skirtą ASUS programėlę „Armoury Crate“. Ši programėlė apjungia visus pagrindinius techninius nustatymus viename valdymo centre.

Techniniai parametrai, jungtys

Kaip jau minėjau pačioje pradžioje, „ROG Zephyrus Duo 15 SE GX551“ yra orientuotas į maksimalią galią. „Ryzen 9 5900HX“ mikroprocesorius ir „GeForce RTX 3080“ su 8 GB GDDR6 grafinės atminties yra vieni pajėgiausių mobiliųjų įrenginių rinkoje.

 

Kompiuteris taip pat turi 16 GB DDR4-3200 atminties su galimybe praplėsti iki 32GB (yra laisvas SO-DIMM lizdas). Duomenims saugoti šis modelis naudoja 1 TB M.2 NVMe PCIe 3.0 SSD diską.

Duomenų saugyklą galima išplėsti iki 2 TB, naudojant papildomą vidinį SSD lizdą, arba apjungti du diskus į RAID 0 konfigūraciją.

Tačiau reikia nepamiršti, kad grafinei posistemei dirbant 4K raiška, darbinė apkrova stipriai išauga.

Žaidėjams galima alternatyva, arba tam tikras kompromisas - rinktis šio kompiuterio modelį su „Full HD“ ekrano raiška ir 300 Hz atnaujinimo dažniu. Tada absoliučią daugumą žaidimų „ROG Zephyrus Duo 15 SE GX551“ suvalgys net su maksimaliais grafikos nustatymais, ir bus pilnai išnaudotas greito ekrano potencialas.

Tiems, kas kadrų skaičiaus klausimui yra mažiau jautrūs, 4K ekranas visgi pasiūlys geresnę vaizdo kokybę. Tuo tarpu esamas mikroprocesorius ir grafinė posistemė daugelį žaidimų paveš net 4K raiška, esant ganėtinai aukštiems vaizdo kokybės nustatymams. Apie greitaveiką dar pakalbėsiu kiek vėliau.

 

 

„ROG Zephyrus Duo 15 SE GX551“ esamas jungčių pasirinkimas yra platus: trys USB 3.2 „Type-A“ jungtys, viena USB 3.2 „Type-C“ jungtis su „DisplayPort 1.4“ ir „Power Delivery“ standartų palaikymu, pilno dydžio RJ45 jungtis, HDMI 2.0b jungtis.

 

Taip pat yra numatytas „Micro SD“ kortelių skaitytuvas, ir, be abejo, audio jungtis ir DC maitinimo lizdas. HDMI jungtis palaiko vaizdo perdavimą iki 4K UHD, esant 60 Hz kadrų dažniui.

Našumas, greitaveika

„ROG Zephyrus Duo 15 SE GX551“ iškart turi „Windows 10 Pro“ operacinę sistemą. Našumas yra - jei trumpai tariant - puikus. Kaip nešiojamam kompiuteriui, našumas yra aukščiausio lygio, ir puikiai atstoja stacionarų kompiuterį visais atvejais, kai tuo pat metu reikia derinti didelę galią ir mobilumą.

Pavyzdžiui, mano mėgstamą "Path of Exile" šis nešiojamas kompiuteris sudorojo esant 4K raiškai, esant maksimaliems nustatymams. Tikslių FPS reikšmių išmatuoti man nepavyko, tačiau jautėsi, kad kompiuteris dirba ties galimybių riba. Sprendžiant iš asmeninės patirties, kadrų skaičius galėjo siekti 40-50 FPS (su 4K, „Ultra“, „Global Illumination ON“, ir t.t.). Išjungus „Global Illumination“, žaidimas su „Ultra 4K“ nustatymais žaidėsi labai smagiai.

„Turbinimui“ šis kompiuteris yra visiškai paruoštas. Paprasčiausia tą daryti, be abejo, naudojant ASUS programinę įrangą, kur parametrus galima pasirinkti vizualiai aiškioje formoje, kartu stebint pagrindinius darbinius parametrus, tokius kaip darbinis CPU ar GPU dažnis, arba temperatūra.

Aš pats asmeniškai nelabai mėgstu užsiimti tokiais darbinių parametrų ribų plėtimais, ir dažniausiai apsiriboju greitu pabandymu. Gamintojai paprastai parenka darbinį režimą tokį, kad kompiuteris sklandžiai veiktų ilgą laiko tarpą. Na o ėjimas virš maksimalios ribos šiuo požiūriu turi neigiamų aspektų, ypač nešiojamuose kompiuteriuose, kur aušinimo sistemos ir taip yra priverstos dirbti labai intensyviai.

„ROG Zephyrus Duo 15 SE GX551“ naudoja „WiFi 6“ 802.11 AX standarto belaidžio ryšio modulį. Duomenų perdavimo sparta puiki, ryšio kokybei neturiu jokių neigiamų pastebėjimų.

Kas liečia garso kokybę, „ROG Zephyrus Duo 15 SE GX551“ tikrai maloniai nustebino. Per pastaruosius kelis metus garso atkūrimo technologijos išties patobulėjo. GX551 naudoja virtualaus 5.1.2 kanalų garso sistemą su "Dolby Atmos".

 

Kompiuteris iš viso turi 4 garsiakalbius, iš kurių du nukreipti tiesiai į naudotoją, o du žemo dažnio garsiakalbiai nukreipti į stalą ir naudoja žemo dažnio atspindžio nuo kieto paviršiaus principą. Papildomai įdiegta labai naudinga dvikryptė triukšmo slopinimo technologija su dirbtinio intelekto (AI) algoritmais, leidžiančiais išgryninti garsus pokalbių arba garso įrašymo metu.

Temperatūra, aušinimas

Visi 'top' lygio kompiuteriai skleidžia pakankamai daug šilumos, ir nėra tylūs.  Tai yra nepatogumas, su kuriuo turite susitaikyti, jei norite valdyti maksimalią galią.

Ramybės būsenoje kompiuteris neskleidžia jokio garso, girdisi vos pastebimas oro srautas. „GeForce RTX 3080“ apkrovai padidėjus iki 60-70%, vidiniai ventiliatoriai imasi rimto darbo, tad tylūs su šiuo įrenginiu tikrai nebūsite.

Tačiau su „ROG Zephyrus Duo 15 SE GX551“ gamintojas nuveikė neblogą darbą aušinimo srityje. Visas pakeltas pagalbinis ekranas veikia kaip didelė oro įsiurbimo anga, o karštas oras išmetamas pro dvi galines ir dvi šonines angas. GX551 taip pat naudoja naujo dizaino ventiliatorius, o CPU aušinti pasitelktas skystas metalo pagrindu pagamintas aušinimo agentas.

Su tokiu sprendimu ASUS pavyko padidinti oro srautą net 30%, palyginti su ankstesnės kartos modeliais, o tai leidžia proporcingai sumažinti kompiuterio triukšmo lygį.

Vienintelis minusas - oras yra pučiamas ir į mano ranką, su kuria aš laikau pelę. Žiemą tai labai šaunu, o vasarą kiek šiltoka :)

Dar šiek tiek apie antrąjį ekraną

Mano vertinimu, antrasis šio kompiuterio ekranas yra tiesiog fantastiškas dalykas, ir labai daug vertės priduodantis komponentas. Funkcionalumo požiūriu, viskas veikia labai gerai - tai yra antras ekranas, kuriam tiesiog nereikia jokio papildomo prijungimo, derinimo, ar atskiro dėklo. Nesvarbu, ar žaidžiate, ar dirbate, antrame ekrane galite „pasidėti“ ką tik norite - pokalbių programėlę, interneto naršyklę, žinyną, filmų peržiūros ar muzikos programą.

 

ASUS šį dvigubo ekrano sprendimą net specialiai pritaikė žaidimui „Dying Light 2“ - antrame ekrane bus rodoma pagalbinė žaidėjo informacija. Panašu, kad kol kas tai vienintelis taip adaptuotas žaidimas, bet jei sprendimas pasiteisins, ateityje tokių gali atsirasti daugiau. Beje, „Dying Light 2“ parsisiuntimo kodas suteikiamas visiems „ROG Zephyrus Duo 15 SE“ pirkėjams.

 

Jau minėjau, kad antrasis ekranas valdomas prisilietimais. Po kurio laiko pradėjau norėti, kad ir pagrindinis ekranas reaguotų į prisilietimus. Ar gal per daug noriu? Bet kad patogu, tai faktas.

Kompiuteryje iškart įdiegta visa reikalinga antrojo ekrano funkcionalumą užtikrinanti programinė įranga. Atnaujinimai parsiunčiami automatiškai. Su programėlėmis galėsite keisti kompiuterio parametrus, konfigūruoti kompiuterio LED apšvietimą, naudoti greituosius mygtukų derinius (Quick keys), ar netgi atpažinti ranka rašytą tekstą.

Apibendrinimas

Dvigubo ekrano panaudojimas nešiojamame kompiuteryje vis dar yra palyginti naujas dalykas. Galima daug diskutuoti, ar tikrai toks antras ekranas yra reikalingas. Tačiau man toks sprendimas patiko. Kurį laiką pasinaudojus GX551, „klasikiniai“ vieno ekrano modeliai pradeda atrodyti šiek tiek neįprasti, tarsi jiems kažko trūktų. Net jei naudojatės tik kokia nors viena programa, aš net neabejoju, kad rastumėte būdą kaip padidinti savo produktyvumą panaudodami antrą ekraną.

Jei esate „prisiekęs“ žaidėjas, ar šiaip - jei kompiuteris yra pagrindinis jūsų darbo įrankis, tada labai tikėtina, kad namuose jau turite stacionarųjį modelį. Tačiau stacionaraus, be abejo, su savimi nesinešiosite. Koronavirusą įveiksime, pradėsime keliauti, kompiuteriu norėsime naudotis ne tik iš namų, bet ir būdami prie jūros, sode, lankydami draugus, ar būdami kitoje šalyje. Štai tokiais atvejais „ROG Zephyrus Duo 15 SE GX551“ būtų puikus pasirinkimas.

GX551 netiks tiems, kam reikalingas minimalus svoris arba absoliuti tyla. Tam yra skirti ultražemos įtampos procesoriai, integruotosios vaizdo posistemės, ir panašūs dalykai. Bet tylius nešiojamus kompiuterius su „GeForce RTX 3080“ ir panašia įranga jei ir išvysime, tas įvyks tikrai dar labai negreitai. O našumo skirtumas tarp šių dviejų kompiuterių kategorijų yra didžiulis: pačius geriausius ultramobilius kompiuterius „ROG Zephyrus Duo 15 SE GX551“ savo sparta lenks bent kelis kartus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(6)
(0)
(6)

Komentarai ()