Elektros rinkos liberalizavimas – daugiau lankstumo vartotojams ir didesnė konkurencija tarp tiekėjų  (19)

Ministrų kabinetas pritarė Elektros energetikos įstatymo pakeitimo projektui, kuris gyventojams užtikrins lengvesnį elektros tiekėjo keitimo procesą, galimybes sudaryti kintamosios elektros kainos sutartis, lankstesnę kainų palyginimo sistemą. Elektros tiekėjams su bus sudaryta prieiga prie vartotojų duomenų, tad didės konkurencija dėl vartotojų. Tai užtikrins sklandesnį antrąjį elektros tiekimo rinkos liberalizavimo etapą, kurio metu nepriklausomą elektros tiekėją iki 2021 m. gruodžio 18 dienos turės pasirinkti apie 750 tūkst. elektros vartotojų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Praėjusių metų pabaigoje pasibaigęs pirmasis elektros rinkos liberalizavimo etapas parodė, kad sutarčių sudarymui tarp gyventojų ir tiekėjų reikia daugiau laiko, taip pat reikalingas vienodomis sąlygomis vartotojų duomenų atvėrimas  nepriklausomiems elektros tiekėjams. Tad yra siekiama sudaryti kuo geresnes sąlygas, kad kuo daugiau vartotojų galėtų pasirinkti nepriklausomą tiekėją. 

„Siekiame sudaryti vartotojams dar patogesnes sąlygas pasirinkti nepriklausomą elektros tiekėją, o verslui – geriau pasiruošti likusiems dviem liberalizavimo etapams“, – sako energetikos ministras Dainius Kreivys.

Projektu numatoma nepriklausomiems tiekėjams atverti visų antrojo ir trečiojo liberalizavimo etapų vartotojų duomenis, taip jie galės geriau įvertinti vartotojų poreikius ir pasiūlyti jiems geriausius elektros tiekimo planus. Taip pat nepriklausomiems tiekėjams bus suteikta prieiga prie vartotojų, kuriems užtikrinamas garantinis tiekimas, duomenų.

Numatomas greitesnis tiekėjo keitimo procesas, kuris užtruks ne ilgiau nei dvi savaites, vietoje dabar nustatytų trijų savaičių. Patobulintos nuostatos dėl nuotoliniu būdu sudaromų sutarčių, nustatant papildomus saugiklius vartotojams.

Vartotojams, turintiems išmaniuosius elektros apskaitos prietaisus, atsiras galimybė sudaryti kintamosios elektros kainos, susietos su didmeninėmis kainomis elektros biržoje, sutartis, tad atsiras galimybė jiems pasiūlyti daugiau poreikius atitinkančių planų.

 

Taip pat projektu reglamentuojama nepriklausomų tiekėjų kainų ir pasiūlymų palyginimo priemonė, tad vartotojams bus lengviau įvertinti skirtingų tiekėjų pasiūlymus ir išsirinkti jiems labiausiai tinkantį. Šią priemonę administruos Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT). Galimybę kurti tokias kainų ir pasiūlymų palyginimo priemones turės ir kiti rinkos dalyviai.

Įgyvendinus elektros tiekimo rinkos liberalizavimą bus sudarytos sąlygos atsirasti realiai tiekėjų konkurencijai, vartotojams bus teikiama daugiau kokybiškų paslaugų, atsiras galimybė pasirinkti labiausiai vartotojo interesus ir poreikius atitinkančius elektros energijos vartojimo planus bei elektros tiekėjus.

Perėjimas nuo reguliuojamos prie konkurencinės elektros tiekimo yra įgyvendintas etapais. Iki šių metų sausio 1 d. galutinės elektros energijos kainos reguliavimo jau buvo atsisakyta daugiausiai elektros suvartojantiems vartotojams, t. y. tiems, kurie per metus suvartojo daugiau nei 5 000 kWh. Tokių vartotojų Lietuvoje yra apie 6 proc., tai yra apie 98 tūkst.  Antruoju etapu – nuo 2022 m. sausio 1 d. bus atsisakyta galutinių elektros energijos kainų reguliavimo visiems buitiniams vartotojams, kurių faktinis elektros energijos suvartojimas per metus bus daugiau nei 1 000 kWh. Tokių vartotojų yra apie 46 proc., tai yra apie 750 tūkst. Trečiuoju etapu – nuo 2023 m. sausio 1 d. galutinės elektros energijos kainos būtų nebereguliuojamos ir tiems vartotojams, kurie per metus suvartoja mažiau 1 000 kWh. Tokių vartotojų yra apie 48 proc., tai yra 797 tūkst.

 

Elektros energijos rinkos liberalizavimas yra vienas iš Lietuvos įsipareigojimų ES. Dauguma šalių ES ir regione, kurio elektros rinkoje dalyvauja ir Lietuva, yra liberalizavusios elektros rinką buitiniams vartotojams. Estija šiuos įsipareigojimus jau įvykdė 2013 m., Latvija – 2015 m.

Atkreipiame dėmesį, kad galutinę elektros energijos kainą vartotojui sudaro perdavimo, skirstymo, viešuosius interesus atitinkančios paslaugos (VIAP), sisteminių paslaugų, elektros įsigijimo iš biržos ir tiekimo dalies kainos. Po elektros rinkos liberalizavimo persiuntimo paslaugos kainą, sisteminių paslaugų kainą bei VIAP ir toliau nustatys VERT, o tiekėjai konkuruos elektros tiekimo kainos dalyje. Informaciją apie reguliuojamus tarifus ir jų dedamąsias galima rasti interneto svetainėje www.vert.lt.

Daugiau informacijos apie elektros tiekimo rinkos liberalizavimą galima rasti interneto svetainėje www.pasirinkitetiekėja.lt.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(5)
(-5)

Komentarai (19)