Kas per daug – tas nesveika? Naujas tyrimas atskleidžia, kodėl per daug vėjo jėgainių yra blogai net ir pačiai vėjo energetikai  (0)

Vėjo energija vis labiau tampa svarbiu energijos šaltiniu. Tačiau, jei norite išnaudoti maksimalias vėjo galimybes, nestatykite per daug vėjo jėgainių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dr. Naveedo Akhtaro iš Helmholtzo Hereon centro vadovaujama komanda nustatė, kad vėjo greitis pavėjui esančiame vėjo jėgainių parke gerokai sulėtėja dėl artimo vėjo turbinų atstumo, rašoma pranešime spaudai.

Jų tyrimas, paskelbtas žurnale „Nature Scientific Reports“, atskleidžia, kad dėl šio stabdymo efekto kaimyninių vėjo jėgainių pagaminamos energijos kiekis gali sumažėti net 20–25 proc.

Naudodami kompiuterinį modelį COSMO-CLM, kurį taip pat naudoja oro tarnybos, Akhtaras ir jo komanda apskaičiavo vėjo greitį virš Šiaurės jūros, buvusį nuo 2008 iki 2017 m., apimant įvairias oro sąlygas.

 

„Rezultatai aiškiai rodo, kad esant stabilioms oro sąlygoms, vėjo greitis sumažėja, o paprastai tai būna kovo ir balandžio mėn. Audringais metų laikais, ypač lapkričio ir gruodžio mėnesiais, atmosfera yra tokia mišri, kad vėjo jėgainių parko poveikis yra palyginti nedidelis“, – rašoma tyrėjų pranešime spaudai.

Siekdama patikrinti gautus rezultatus, komanda palygino modeliavimą su vėjo matavimais nuo 2008 iki 2017 m. iš dviejų Šiaurės jūros mokslinių tyrimų platformų.

„Įprasti srauto modeliai, skirti analizuoti vėjo jėgainių parkus, turi labai didelę erdvinę skiriamąją gebą, tačiau į vėjo lauką žiūri tik per trumpą laiką“, – paaiškino Akhtaras. „Be to, jų negalima naudoti norint nustatyti, kaip vėjo jėgainių parkas keičia oro srautą didelėje teritorijoje.“

 

Išvados, kurias padarė Akhtaras ir jo kolegos, yra priežastis nerimauti, jei vėjo jėgainių turbinos yra pastatytos per arti viena kitos.

Tyrimas vertas dėmesio, nes vėjo energija populiarėja. Praėjusį mėnesį Baltieji rūmai pritarė pirmojo didelio JAV vėjo jėgainių parko jūroje projektui.

Šio projekto inžinieriai ir kiti vėjo jėgainių parkai turi atsižvelgti į tai, kokiu atstumu jie planuoja statyti vėjo jėgaines, kad optimizuotų efektyvumą ir sumažintų eksploatavimo išlaidas bei jų poveikį aplinkai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(6)
(4)
(2)

Komentarai (0)