Kalašnikovo automatas: legendinis ginklas ar legendinis plagiatas? (Foto)

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Gastonio 2021-06-17 11:33
Ar antraštė nėra klaidinanti? Kažkaip ten apie plagiavimą, susijusį konkrečiai su AK nėra kalbama. Yra tik prielaidos, kad taip galėjo būti, nes į nelaisvę buvo paimti vokiečių ginklininkai. AK buvo sukurtas paimant sprendimus iš keleto kitų ginklų, Kalašnikovas tą buvo sakęs - jam patiko M1 Garand. AK irgi naudojamas ilgo žingsnio stumoklis, saugiklis/dulkių dangtelis panašus į Remington model 8. Daugelį AR-15 panaudotų sprendimų galiu irgi pateikti: AR-15 spynos rakinimas - Fosbery's shotgugun (1891), upper'is ir lower'is - kad ir tas pats STG-44, PPSH-41, PPS-43, gilzių išmetimo angos dangtelis - STG-44. AR-15 yra kopija? Ne. Tai yra tai, kuo užsiima inžinierius - jis nėra mokslininkas. Man, kaip inžinieriui sukurti tokį šaunamąjį ginklą nėra kažkokia didžiulė inžinerinė problema, ypač kai yra visą reikiama įranga, staklės. Kas yra sudėtingiausia visame tame procese - suderinti taip, kad veiktų patikimai(debugint, kaip sakat), paleisti į masinę gamybą, o ir pats štampavimas, kad jis būtų ne ką mažiau patvarus už frezuotas dalis, manau tai labai sudėtinga. Galbūt ten vokiečiai ir prisidėjo, būtent prie štampavimo. Daug kur rašoma, kad būtent Werner Gruner (MG42 konstruktorius) daugiausiai prisidėjo būdamas nelaisvėje. Nors su štampavimu sovietai irgi turėjo patirties: pilnai štampuotas PPS-43. Apie tai tiek daug kartų buvo kalbėta, tiek daug šaltinių internete, kuo šis yra pranašesnis? Kas domisi ginklų konstrukcijomis čia apie tuos retesnius išvardintus ginklus: Remington model 8:
Evil Goku 2021-06-17 12:27
Turbūt ne plagiatas. Tačiau kas jį sukūrė: Traktoristas ar vienas geriausių ginklų kūrėjų, laikomas nelaisvėje neva nieko rimto nenuveikęs, o paleistas greit numiręs.
Gastonio 2021-06-17 12:39
Tuomet pirmasis jo AK prototipas tikrai nekažką lygiant su kitais, su kuriais jis konkuravo konkurso metu. Schmeisser'is padėjo vėliau? Beje, Schmeisseris irgi buvo savamokslis ginklininkas. Daugybė pipažintų ginklininkų - savamoksliai. Kaip ir sakiau, AK iš inžinerinės pusės nėra kažkokia revoliucija. O Kalašnikov'ui negalėjo padėti nei Simonov'as, nei Bulkin'as, nei Degteriov'as, nei Tokarevas - visi jie nepasižymėję konstruktoriai? Kodėl negalėjo padėti? O kodėl Kalašnikovo konkurentam nepadėjo? Tiesiog labai daug klausimų ir tiesą yra kažkur anapus. Jei esi šališkas ir nesidomi - šio veikėjo straipsniai yra pats tas, jau nekartą tuo įsitikinau.
Talkatif 2021-06-17 19:54
Klausimas ne apie plagiatą. O apie tai, kas yra Kalašnikovas. Ginklų kūrėjas ar sovietinio projekto vardas. Sovietmetis labai mėgo girtis savo inžinerija. Bet kur tik pirštu dursi ten vien nevykusios kopijos. Plagijavimas gamyboje yra sena tema. Bet dažniausiai kopijos buvo tobulinamos. O sovietų kopijos degradavusios.
Nerkus 2021-06-18 15:18
Man irgi kyla klausimas dėl Kalašnikovo kaip konstruktoriaus. Ji buvo gal 13 vaikas šeimoje. Tuo metu tokie nelabai iškildavo. Labai nesidomėjau jo biografija, bet ji nebuvo kažkuo išskirtinis. Gali būti, kad jis tiko kaip idealoginis veidas. Kaip ir Gagarinas nebuvo išskirtinis, bet jį paleido į kosmosą dėl to, kad jis buvo kilęs iš, atrodo, darbininkų ir turėjo turėjo gražią šypseną, bo jis turėjo bendrauti su žmonėmis ir jo nuotraukos būtų rodomos visame pasaulyje. Tik įdomu kiek jau prieš tai buvo tokių, su gražia šypsena, kurie nenusileido.
Staska 2021-06-18 21:49
Bukim realistai, kare visos priemones tinkamos, kaip ir meileje, perfrazavus viena posaki. Kas nesistengia perimti priesininku pazangiausiu kariniu technologiju, esant tokiai galimybei ? Tie patys kariniu technologiju lyderiai US, nesikrate Vokieciu inzinieriu ir perimtos informacijos. Nebent salis yra pasauline lydere sioje srityje ir neturi galimybes is nieko kito kazko perimti, tai perdaryti, patobulinti. Ir kazkas gali tuo naudotis (kaip Rusija, Kinija, gal Indija), o kazkas tiesiog perka ginkluote (kaip Egiptas, ar Lietuva).
Kilgoras Trautas 2021-06-28 19:03
Na jo 15 vokiečių šaunamujų ginklų inžinierių grietinėle atvežami dirbti į Izmash gamykla kurioje vat sutapimas dirba Kalasnikovas. Ir per 10 metų tie vokiečiai taip nieko ir nesukuria, o vat kažkoks nelabai išilavinęs perskaites viena knyga apie ginklus stepių kišlako vaikis pist ir sukuria pati geriausia rusų ginklą. O Hugo Smaiseris kaiptais neaiškiomis aplinkybėm rytu Vokietijoje miršta. p.s. be to Hugo tikrai ne savamokslis jo tėvas ir senelis tai pat vieni žymiausiu vokiečių ginklų inžinierių.