Pirmasis „DI karas“ – Izraelis panaudojo pirmąjį pasaulyje dirbtinio intelekto valdomą kovinių dronų būrį atakose Gazoje: jau kyla iniciatyvos uždrausti „robotus-žudikus“ (Video)  ()

Manoma, kad tai pirmas kartas, kai DI dronų būrys naudojamas kovoje.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2021-07-07 Pirmasis „DI karas“ – Izraelis panaudojo pirmąjį pasaulyje dirbtinio intelekto valdomą kovinių dronų būrį atakose Gazoje: jau kyla iniciatyvos uždrausti „robotus-žudikus“ (Video)  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šių metų gegužę Izraelio gynybos pajėgos (IDF) panaudojo kovinį būrį dirbtinio intelekto valdomų dronų ir superkompiuterių, kad surinktų duomenis ir nustatytų naujus taikinius Gazos ruože.

Vykstant konfliktui tarp Izraelio ir okupuotos Palestinos teritorijos, Izraelio gynybos pajėgos (IDF) dislokavo dirbtinį intelektą ir superkompiuterius, kad nustatytų smūgio taikinius tame, ką jie vadina pirmuoju dirbtinio intelekto (DI) karu.

Dirbtinio intelekto panaudojimas bepiločių orlaivių smūgiuose keičia karo zoną. Neseniai paskelbtoje JT ataskaitoje atskleidžiama, kad Libija praėjusiais metais pradėjo autonominį ginkluotą bepiločių lėktuvų išpuolį prieš Haftaro pajėgas. Atrodo, kad ši technologija buvo reikšmingai panaudota Izraelio ir Gazos konflikte šių metų gegužę.

Veiksmingam dirbtinio intelekto panaudojimui kare reikia daug informacijos. Mašinų mokymosi sistemas reikia papildyti duomenimis, surinktais per palydovus, žvalgybines oro transporto priemones ir antžemine žvalgyba. Tai gali nustatyti taikinius ir numatyti, kada ir kur gali įvykti priešo išpuoliai.

Pasak IDF, per pastaruosius dvejus metus dirbtinis intelektas buvo naudojamas siekiant nustatyti ir sunaikinti įtariamas „Hamas“ raketų paleidimo vietas. Izraelis tvirtina, kad tai labai sutrumpino kovos trukmę, rūšiuojant informaciją kur kas didesniu greičiu nei žmogus. Filmuota medžiaga apie Izraelio aukštųjų technologijų raketų skydą „Iron Dome“ taip pat paplito gegužę, kai jis sunaikino ore priešo raketas, kol jos dar nepasiekė taikinių žemėje.

 

Šių algoritmų ištakos yra Izraelio 8200 skyriuje, IDF žvalgybos korpuso padalinyje, kurio specializacija yra kodų iššifravimas ir signalų žvalgyba. Pranešama, kad 8200 skyrius sukūrė kelis algoritmus, kurie naudojo geografinę, žmogaus ir signalo žvalgybą, kad tiksliai nustatytų smūgio taikinius, kurie vėliau buvo perduoti ataką vykdančiai komandai.

 

Nežinant tikslesnės informacijos apie bepiločio būrio galimybes, sunku įvertinti, koks reikšmingas yra šis įvykis. Tačiau vis didėjantis dirbtinio intelekto valdomų bepiločių orlaivių naudojimas kelia nerimą daugeliui žmonių, įskaitant JT Saugumo Tarybą ir „Humans Rights Watch“ ir „Kampanijos sustabdyti žudikus robotus“ koordinatorių, raginantį prevenciškai uždrausti visiškai autonominius ginklus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(28)
(4)
(24)

Komentarai ()