J.Bezosas pasitraukė iš „Amazon“ vadovo pareigų: stebėtina, ką spėjo nuveikti per 27 metus – „darėme beprotiškus dalykus, o paskui juos pavertėme normaliais“  ()

Pirmadienį „Amazon“ įkūrėjas Jeffas Bezosas atsistatydino iš generalinio direktoriaus pareigų. Lygiai 27-erius metus kompanijai vadovavęs verslininkas po savęs paliko klestinčia kompaniją, laikoma labiausiai prisidėjusių prie internetinio apsipirkimo manijos augimo.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Visgi, pats J.Bezosas iš kompanijos nedings – jis perims vykdomojo pirmininko pareigas.

Šių metų pradžioje darbuotojams skirtame tinklaraščio įraše J.Bezosas teigė planuojantis daugiau laiko skirti šalutiniams projektams, įskaitant jo kosmoso tyrimų bendrovę „Blue Origin“, filantropines iniciatyvas ir jam priklausančio laikraščio „The Washington Post“ priežiūrą.

„Kartu darėme beprotiškus dalykus, o paskui juos pavertėme normaliais“, – tinklaraštyje rašė J.Bezosas, pateikdamas „Amazon“ naujovių sąrašą: „Klientų atsiliepimai, asmeninės rekomendacijos, beprotiškai greitas siuntimas, apsipirkimas, „Climate Pledge“, „Kindle“, „Alexa“, „Career Choice“ ir dar daugiau.“

Apie atsistatydinimą buvo pranešta vasario mėn.

Pradžia – knygynas

J.Bezosas, didžiausias „Amazon“ akcininkas, kurio paketas vertas apie 180 mlrd. dolerių, kompaniją įkūrė 1995 m. iš savo garažo Sietle.

Įkurtas kaip internetinis knygynas, „Amazon“ tapo antru didžiausiu privačiu darbdaviu JAV (pirmoje vietoje – „Walmart“ tinklas).Dabar „Amazon“ perka kino studiją MGM, gamina filmus ir sofas, valdo maisto prekių tinklą ir planuoja siųsti palydovus į kosmosą.

2002 m. „Amazon“ pradėjo teikti „Amazon Web Services“ (AWS), kuri rinkodaros specialistams ir kūrėjams teikė duomenis apie svetainių populiarumą, interneto srauto pobūdį ir kitą statistiką. 2006 m. „Amazon“ išplėtė AWS portfelį, kai buvo pradėta teikti „Elastic Compute Cloud“ (EC2), kuri nuomoja kompiuterių skaičiavimo galią, ir „Simple Storage Service“ (S3), kuri nuomoja duomenų saugyklą internete.

 

Tais pačiais metais „Amazon“ pradėjo veiklą „Fulfillment by Amazon“, kuri valdė fizinių asmenų ir mažų įmonių, parduodančių savo daiktus per bendrovės interneto svetainę, atsargas. 2017 m., įsigijo prekybos centrų tinklą „Whole Foods Market“.

Per beveik tris dešimtmečius kompanija sudarė didelį skaičių partnerysčių, tarp kurių tokios gerai žinomos kompanijos, kaip „Nike“, „DC comics“, „Apple“.

Dviejų picų taisyklė

J.Bezosas garsėja ir savo darbo retorika – nuo įspūdingų taisyklių iki smulkmeniškų įžvalgų, padėjusių kompanijai pasiekti įžvalgas. Viena iš jų – dviejų picų taisyklė.

 

Jo teigimu, norint, kad susirinkimai būtų produktyvūs, reikia juos rengti tarp nedidelės žmonių grupės. Būtent jos dydi apibrėžia dvi picos – jei jų užtektų patalpoje esantiems žmonėms, susirinkime dalyvaujančių asmenų kiekis yra tinkamas.

Taip pat, vadovas mėgdavo apeiti ir apklausti kiekvieną dalyvaujantį asmenį, kad dominuojančių asmenybių nuomonė neužgoštų įvairiapusiškumo.

Per savo gyvavimą „Amazon“ buvo kritikuojama dėl tokių aspektų, kaip perteklinė technologinė priežiūra, itin konkurencinga ir reikli darbo kultūra, mokesčių vengimas ir antikonkurencinis elgesys.

Vykdomojo direktoriaus pareigos atiteks Andy Jassy, vadovavusio „Amazon“ debesų kompiuterijos verslui. Šiuo metu bendrovė verta 1,7 trilijono JAV dolerių.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
Autoriai: Agnė Tarailaitė
(14)
(2)
(12)

Komentarai ()