Įsidiegusių „Windows 11“ – laukia labai maloni staigmena: siūlo išmaniųjų telefonų ir planšečių funkciją, leisiančią taupyti baterijos energiją  ()

„Windows 11“ turės naują funkciją, kuri leis taupyti nešiojamojo kompiuterio baterijos energiją.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Telefonai, kuriuose įrengti didelio atnaujinimo dažnio ekranai, jau turi dinaminio atnaujinimo dažnio (angl. Dynamic Refresh Rate) galimybes, kaip pvz., planšetės „Samsung Galaxy Tab“ ir „Apple iPad“.

Ta pati funkcija dabar yra nešiojamuose kompiuteriuose su „Windows 11“ OS, kad galėtumėte mėgautis didelio atnaujinimo dažnio ekranų pranašumais ir mažesnėmis baterijos energijos sąnaudomis.

Neseniai „Microsoft“ paskelbė „Windows 11“ oficialia OS ir suteikė jai aukštesnį saugumo standartą, modernizuotą vartotojo sąsają, „Start Menu“ bei „Microsoft Store“, taip pat daugybę našumo patobulinimų, prisilietimų optimizavimą ir žaidėjams skirtas funkcijas.

Bendrovė deda daug pastangų į naujos OS kūrimą, ir, rodos, atsisako visko, kas yra senesni nei 4-5 metai, nes tai neatitinka kompanijos vizijos našumo ir saugumo požiūriu. Didelė to dalis yra TPM (angl. Trusted Platform Module) reikalavimas, o tai reiškia, kad net vartotojai, turintys gana pajėgius asmeninius kompiuterius, negalės paleisti naujos operacinės sistemos.

Nauja dinaminio atnaujinimo dažnio funkcija nebuvo pirminėje OS pristatymo dalyje, tačiau dabar patvirtinta, kad ji ateina į OS. Vis daugiau nešiojamųjų kompiuterių yra aprūpinti aukšto atnaujinimo dažnio ekranais, pradedant žaidimų nešiojamaisiais kompiuteriais, tokiais kaip „Razer Blade 15“ ir „Asus ROG Strix Scar 17“, ir baigiant ultrabook'ais, tokiais kaip „Razer Blade Stealth“, „Lenovo Legion Slim 7“ ir daugeliu kitų.

 

„Microsoft“ programų vadovė grafikos komandoje Ana Marta Carvalho paaiškina, kad nors nešiojamieji kompiuteriai su dideliu atnaujinimo dažniu rodo, kad „Windows“ animacijos požiūriu jaučiasi daug sklandžiau, o lietimas ir rašymas tampa jautresnis, tačiau tam taip pat reikia daugiau energijos.

„Windows 10“ galite pasirinkti tarp standartinio 60 Hz ir bet kokio ekrano palaikymo - 90 Hz, 120 Hz, 144 Hz, 240 Hz ir net 300 Hz kai kuriuose nešiojamųjų kompiuterių modeliuose, tačiau tai taip pat reiškia, kad  atitinkamai eikvojasi baterijos energija.

Štai kodėl „Windows“ ima pavyzdį iš mobiliųjų telefonų ir palaiko dinaminio atnaujinimo dažnį, kad galėtų automatiškai prisitaikyti priklausomai nuo to, ką darote nešiojamame kompiuteryje. Pvz., jūsų kompiuterio ekranas veiks 60 Hz dažniu, kai naudojate bateriją ir atliekate našumo užduotis, pvz., rašote dokumentus ar skaitote el. laiškus, o rašydami ar slinkdami ekranu pereisite į didesnį atnaujinimo dažnį, kad viskas vyktų sklandžiau.

 

Didžiausias privalumas, žinoma, yra ilgesnis baterijos veikimo laikas, tačiau kūrėjai savo programose turės pridėti dinaminio atnaujinimo dažnio palaikymą, o jums reikės WDDM 3.0 grafikos tvarkyklių.

Verta paminėti, kad dinaminis atnaujinimo dažnis (DRR) nėra tas pats, kas kintamo atnaujinimo dažnis (VRR), kurį palaiko žaidimai „Windows 10“ operacinėje sistemoje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(13)
(3)
(10)

Komentarai ()