Ateityje kaimynų nebegirdėsime? Švedų mokslininkai sukūrė ypatingus varžtus  (9)

Gyvenimas daugiabutyje turi savo privalumų, bet turi ir nemažai trūkumų. Niekas nenori girdėti kaimynų, bet kartais atrodo kad tai - neišvengiama. Bet Malmės universiteto mokslininkai teigia sukūrę pigų ir paprastą sprendimą, kaip sumažinti triukšmo lygį daugiabučiuose.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tai - varžtas su spyruokliniu intarpu tarp galvos ir sriegių. Jis naudojamas lygiai taip pat kaip ir kiti gipskartonio varžtai. Tačiau tos spyruoklės dėka tarp gipskartonio lakštų ir juos laikančios struktūros (medinio rėmo, sijų ar pan.) Ta spyruoklė yra tik šiek tiek elastinga, bet to pakanka, kad gipskartonį pasiekusios garso bangos būtų sugertos.

Laboratoriniuose bandymuose spyruokliniai varžtai sumažino per sienas keliaujantį triukšmo lygį net 9 decibelais - tai tikrai girdimas skirtumas. Žmonės teigė, kad lyginant su įprastais varžtais, triukšmo lygis sumažėja perpus. Be to, naujieji varžtai buvo išbandyti ir kirpyklos lubose, kur taip pat pasirodė puikiai - jie stipriai sumažina į kitas patalpas keliaujančio triukšmo lygį.

Šie varžtai jau yra prieinami Švedijoje (juos gamina „Akoustos“), greitu metu jie pasieks iš Šiaurės Ameriką. Jie yra žymiai brangesni už įprastus varžtus, bet tai galima pateisinti nepalyginamai sudėtingesne gamyba. Tačiau, kaip pabrėžia šių varžtų kūrėjai, jie vis tiek yra žymiai pigesni už kitas garso izoliavimo priemones. 

 

Ir būtent tuo šiuos varžtus, vadinamus tiesiog „Revolutionary Sound Absorbing Screws“, ir reikėtų laikyti - tai yra triukšmo slopinimo priemonė, o ne tiesiog gipskartonio tvirtinimo elementai. Įprasta garso izoliacija yra labai brangi. Be to, ji užima nemažai vietos, jos įrengimas reikalauja papildomo laiko. Garsą slopinantys varžtai yra naudojami vietoje įprastų gipskartonio tvirtinimo priemonių, todėl iš tikrųjų taupo laiką ir pinigus, net jei taip ir neatrodo lyginant juos su įprastais varžtais.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(37)
(7)
(30)

Komentarai (9)