Paviešintas JAV Karinių pajėgų dokumentas gero nežada - branduolinio karo grėsmė auga  ()

Šaltojo karo metu branduolinis karas atrodė kaip labai reali grėsmė. Vaikai JAV, Sovietų sąjungos ir kai kurių kitų šalių mokyklose buvo mokomi, ką reikėtų daryti išgirdus žinią apie branduolinę ataką. Vėliau, atrodo, branduolinio karo grėsmė stipriai sumažėjo ir buvo pereita prie konstruktyvesnių tarptautinių santykių. O gal tai buvo tik iliuzija?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Paviešintas JAV Karinių pajėgų informacinis dokumentas rodo, kad JAV karininkai ir žvalgybos specialistai mato, jog branduolinio karo grėsmė auga. Ir iš tikrųjų yra nemažai priežasčių taip manyti.

Dokumente pastebima, kad nuo 2010 metų joks potencialus JAV priešas nesumažino branduolinio ginklo vaidmens savo arsenale ar branduolinių galvučių skaičiaus. Rusija, Kinija, Šiaurės Korėja - visos šios šalys augina savo branduolinius arsenalus. Be to, Irano potencialas tapti branduolinio ginklo valstybe auga. Galiausiai, dokumente užsimenama ir apie karštėjančius taškus ne viename pasaulio regione.

Iš tikrųjų, įtampos pasaulyje netrūksta. Rusija karštai reaguoja į NATO laivų plaukimus prie Krymo pusiasalio, Kinija pyksta dėl Japonijos ryžto ginti Taivano nepriklausomybę, JAV ir Rusijos santykiai yra ypatingai šalti. Apsidairę įtemptų vietų rastume ir gerokai daugiau, todėl nesunku pamanyti, kad nuo ekonominio bėgėjimosi pasaulis pereina prie stovyklų kūrimo ir linijų braižymo.

 

Dokumentas, žinoma, yra pateikiamas iš JAV perspektyvos. Tačiau kritikai pastebi, kad žvelgiant iš toliau JAV irgi neatrodo kaip problemų sprendėja. Be to, jai teks reaguoti į augančias branduolines grėsmes, o tada tikriausiai reaguos ir JAV priešiškos šalys, todėl pavojingos ginklavimosi varžybos vėl tampa rimta grėsme.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(24)
(7)
(17)

Komentarai ()