Įspūdingiausi pasaulio architektūros šedevrai: nuo keistų konstrukcijų iki formą keičiančių dangoraižių (Foto)  ()

Šiomis dienomis pasaulis nenustoja stebinti - nuo fantaziją aplenkiančių filmų specialiųjų efektų iki naujusių technologijų pažangumų. Ne išimtis ir pastatai, kuriuos architektai dažnai paverčia tikrais meno šedevrais. Štai keletas iš jų, kuriuos pamačius nuostaba išliks dar ilgam.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šokantis namas

Šio netradicinio namo, esančio Prahos centre, projektas, buvo vadinamas „Fredu ir Džindžer“. Kodėl? Nes namo koncepcija priminė du baleto šokėjus, besisukančius ratu.

Šiuo metu ant namo stogo galima rasti jaukų restoraną, nuo kurio atsiveria vaizdai į Prahos pilies pusę.

Tong Ren bokštas

Nankine, viename iš keturių senųjų Kinijos sostinių stovintis bokštas traukia turistų akį. 168 m. aukščio pastatas turi 53 aukštus.

Dar vadinamas tiesiog REN, pastatas buvo sukurtas kaip viešbučio, sporto ir konferencijų centras, skirtas 2010 m. pasaulinei parodai „Expo 2010“. Pastatas sumanytas kaip du į vieną susijungiantys pastatai. Pirmasis pastatas, kylantis iš vandens, skirtas kūno veiklai, jame šiuo metu įsikūręs sporto ir vandens kultūros centras.

Kibernetinis kiaušinis

Šie ofisai įsikūrę gan neįprasto tipo patalpose – milžiniškoje, kiaušinį primenančioje konstrukcijoje.

 

13 aukštų komercinis pastatas įsikūręs Mumbajuje, Indijoje, buvo suprojektuotas atsižvelgiant į tvarumo principą. Jame yra 33 000 kv. m. biurų patalpos, sodas, trijų lygių rūsys su 400 automobilių stovėjimo vietų – visa tai užima apie 15 proc. mažiau vietos nei tradiciniuose biurų pastatuose.

Burbulų šalis

1 200 kvadratinių metrų plotą užimantys „Burbulų šalies“ rūmai yra vienas svarbiausių šiuolaikinės architektūros pavyzdžių ir klasikinių pastatų, kurių neįprastas dizainas išsidėstęs kalvotoje vietovėje su plačiu kraštovaizdžiu.

Prancūzijoje, netoli Kanų įsikūrusi namų komplektacija sudaro 29 kambariai, 11 vonios kambarių ir dešimt miegamųjų, kurių kiekvieną dekoravo konkretus menininkas: Patrice Breteau, Jerome Tisserandas, Danielis You, François Chauvinas ir Gerard'as Cloarecas.

Protų namai

 

Populiariausias garsaus architekto Gaudi kūrinys Barselonoje yra Guelio parkas. 1900 m. šią kalvą nusipirko Euzebi Giuelis, kad joje įrengtų privatų angliško stiliaus sodų miestą. Parko plotai buvo skirti parduoti dvarams statyti ir visai infrastruktūrai bei viešosioms vietoms įrengti, kurias Guelis užsakė Gaudi. Tačiau projektas nepavyko: tiems, kurie norėjo gyventi Barselonoje, parkas buvo per toli nuo centro, o tiems, kurie norėjo gyventi už miesto ribų, jis buvo per arti. Dėl to Guelio paveldėtojai kalvą pardavė miesto valdžiai, kuri parką atvėrė visuomenei.

Parko vartus įrėmina namelis, vadinamas Protų namu, kuris yra įtrauktas į 10 kūrybiškiausių pasaulio pastatų sąrašą. Namas yra trijų aukštų su mansarda, jo stogas dygliuotas ir nudažytas languotu baltos ir pilkos spalvos raštu.

Niterojaus šiuolaikinio meno muziejus

 

Rio de Žaneire, Brazilijoje esantis pastatas yra vienas iš pagrindinių miesto orientyrų. Muziejus suprojektuotas virš paplūdimio, yra 16-likos aukštų ir priima lankytojus kasdien.

Dinaminis dangoraižis

Viena iš Dubajaus miesto pažibų – dinaminis dangoraižis yra 420 m. ir 80 aukštų judantis pastatas. Kiekvienas aukštas suprojektuotas taip, kad galėtų suktis savarankiškai, todėl pastato forma nuolat kinta.

Monrealio biosfera

Monrealio biosfera yra populiarus aplinkosaugos muziejus. Kanadoje, buvusiame Jungtinių Valstijų paviljone esantį pastatą gaubia geodezinis kupolas. Pastatą taip pat dažnai galima išvysti fantastiniuose filmuose.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
Autoriai: Agnė Tarailaitė
(6)
(0)
(6)

Komentarai ()