Kontroversiškiausia Sąjungininkų operacija – Dresdeno bombardavimas: būtinybė ar karo nusikaltimas – „tai buvo didžiausios pavienės skerdynės Europos istorijoje“: tikslus aukų skaičius iki šiol kelia diskusijas (Foto, Video)  (2)

Tris dienas trukusio Sąjungininkų bombardavimo pabaigoje Vokietijos miestas buvo sulygintas su žeme ir žuvo dešimtys tūkstančių žmonių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Anksčiau jie ne kartą buvo girdėję tolimų aviacijos bombardavimų „griausmą“. Tačiau 1945 m. vasario 13 d. amerikiečių karo belaisviai išgirdo Dresdeno ugnies sirenas kaukiant tiesiai virš galvos.

Vokiečių sargybiniai perkėlė juos dviem aukštais žemiau į mėsos saugyklą. Kai jie grįžo į paviršių, „miesto nebeliko“, prisiminė rašytojas ir socialinis kritikas Kurtas Vonnegutas – vienas iš Amerikos karo belaisvių, stebėjusių Dresdeno bombardavimą.

Paskutiniais Antrojo pasaulinio karo mėnesiais baudžiamoji, trijų dienų Sąjungininkų bombardavimo ataka Dresdene, įvyko paskutiniais Antrojo pasaulinio karo mėnesiais – vasario 13–15 d. 800 bombonešių reidas numetė apie 2700 tonų sprogmenų bei padegamųjų bombų ir sunaikino Vokietijos miestą.

Kaip pagrindinis nacistinės Vokietijos geležinkelių ir kelių tinklo centras, Dresdeno sunaikinimas buvo skirtas užimti Vokietijos valdžios institucijas bei tarnybas ir užkimšti visus transporto maršrutus pabėgėlių minia.

Sąjungininkų puolimas įvyko praėjus mažiau nei mėnesiui po to, kai paskutiniame Vokietijos puolime Bulge mūšyje žuvo maždaug 19 000 JAV karių ir praėjus trims savaitėms po niūrių nacių pajėgų įvykdytų žiaurumų Aušvice.

 

Stengiantis priversti pasiduoti nacių Vokietiją, Dresdeno bombardavimu buvo siekiama terorizuoti civilius gyventojus vietos ir šalies mastu. Tai tikrai turėjo poveikį.

Dresdeno bombardavimas: sprogmenų ir padegamųjų bombų užtvara

Tuo metu, kai Vonnegutas ir kiti pasislėpė po žeme, Didžiosios Britanijos bombonešių vadovybės „Blind Illuminator“ lėktuvai virš miesto mėtė sprogmenis ir padegamąsias bombas.

Bombardavimo pradžioje „vaizdinio žymeklio“ orlaivis nusileido žemai, kad numestų tūkstančius raketų ir ugnies taikinių žymeklių. Toliau sekė pagrindinis puolimo būrys: per 500 sunkiųjų „Lancaster“ bombonešių, prikrautų sprogmenų ir padegamųjų bombų. Kitą dieną miestą užpuolė JAV 8-osios oro pajėgos ir numetė dar 400 tonų bombų, o vasario 15 dieną pradėjo trečią reidą su 210 bombonešių.

Tuo metu Vokietijos „Luftwaffe“ faktiškai buvo sunaikinta, o priešlėktuvinė gynyba buvo neefektyvi, todėl Karališkosios oro pajėgos prarado tik šešis lėktuvus.

 

Tačiau ant žemės tūkstančiai nedidelių gaisrų susiliejo į galingą gaisrą, kuris sukėlė tokį galingą verpetą, kad į savo liepsną siurbė deguonį, degalus, sulaužytas konstrukcijas ir ištrūkti nespėjusius žmones.

„Tie, kurie neišmoko verkti – išmoks sužinoję apie Dresdeno sunaikinimą“, - apgailestavo Nobelio premijos laureatas ir prūsų dramaturgas Gerhartas Hauptmannas.

Kontroversijos dėl žuvusiųjų skaičiaus

Pradiniai žuvusiųjų skaičiavimai, rodė, kad Dresdeno bombardavimas buvo unikaliai žiaurus. Davidas Irvingas savo 1963 m. knygoje „Dresdeno sunaikinimas“ tvirtina, kad bombardavimas buvo „didžiausios pavienės žudynės Europos istorijoje“. Jo apskaičiuota 150 000–200 000 žuvusiųjų buvo ilgai priimta be ginčų. Tačiau jo teiginys, kad Dresdenas yra „Vokietijos Hirošima“, greitai sulaukė rimtos kritikos ne tik dėl įrodymų trūkumo, bet ir dėl Holokausto nepaisymo. Vėliau Irvingas, kaip holokausto neigėjas, pelnė žinomumą ir teistumą.

 

Iš dalies norėdamas užkirsti kelią dešiniųjų sparnų ideologams pasinaudoti plačiai paplitusiomis spėlionėmis apie žuvusiųjų skaičių, Dresdeno miestas 2004 m. įsteigė istorinę komisiją, kuri siekė pateikti tikslesnius duomenis, atlikdama istorinius, karinius, kriminalistinius ir archeologinius tyrimus. 2010 m. ji paskelbė patikslintą 22 700–25 000 žuvusiųjų sąmatą.

Tęsinys kitame puslapyje:




Kad ir kiek šokiruojantis yra toks milžiniškas žuvusiųjų skaičius, karo istorijoje „miesto strateginio bombardavimo“ metu neišsiskyrė.

Dauguma Vokietijos miestų buvo subombarduoti iki 1945 m. ir daugelis jų patyrė proporcingą mirtingumą ir sunaikinimo laipsnius.

1943 m. liepos mėn. bombardavus Hamburgą, kilo pirmoji didelė ugnies audra ir žuvo daugiau nei 30 000 civilių.

Ir nors Vokietijos „Blitz“ virš Anglijos tapo daugybės knygų ir filmų objektu, „Luftwaffe“ reidai prieš Rytų Europos miestus, tokius kaip Belgradas (daugiau nei 17 000 žuvusiųjų) ar Varšuva (iki 25 000 žuvusiųjų), buvo kur kas mirtingesni - nekalbant apie branduolinius miestų sprogimus Japonijoje.

 

Tačiau vietoje mirties ir sunaikinimo mastų atrodė, kad jų negalima palyginti su tokiais liudijimais kaip Vonneguto.

Po bombardavimo paskirtas sanitarinės valymo įgulos nariu, karo belaisvis Vonnegutas turėjo kastis į slėptuves ir rūsius, kurie „atrodė kaip tramvajus, pilnas žmonių, kuriems vienu metu buvo širdies nepakankamumas. Tiesiog žmonės, sėdintys ant savo kėdžių, visi negyvi“, - žuvę dėl deguonies trūkumo, kurį ištraukė ugnies audra.

Dresdenas buvo žinomas kaip „vokiečių Florencija“ ant Elbės kranto

Stebėtojai anksti pastebėjo, kad Dresdeno bombardavimas reiškė ne tik civilių mirtį, bet ir Europos kultūros centro bei baroko spindesio sunaikinimą.

Nuo Augusto Stipriojo valdymo (1670–1733), „vokiečių Florencijoje“ ant Elbės kranto, buvo sukaupta garsių meno kolekcijų, porceliano kolekcijos, spaudinių, mokslinių instrumentų ir juvelyrinių dirbinių kolekcija.

Daugelis vokiečių suvokė ypatingą neteisybę dėl vėlyvo 1945 m. vasario mėn. Dresdeno bombardavimo.

 

1945 metų žiemą Dresdenas buvo tankiai perkrautas miestas, pripildytas pabėgėlių, bėgančių nuo besiveržiančios Raudonosios armijos. Daugumai jų karo pabaiga atrodė artima ir neišvengiama, o didelio masto ataka nereikalinga.

Tačiau Sąjungininkų strategai bijojo leisti Vermachtui persigrupuoti prie Vokietijos sienos. Vien tik JAV armija nuo 1944 m. gruodžio iki 1945 m. sausio patyrė beveik 140 000 aukų ir 27 000 per savaitę prieš Dresdeno bombardavimą – tai buvo didžiausi nuostoliai Vakarų sąjungininkų kare prieš Hitlerį.

Taigi, nors Dresdeno bombardavimas buvo teroro kampanija, kurios metu buvo surengtas niokojantis civilių ir kultūros objektų naikinimas, tai buvo karo dalis, kurioje tokia taktika buvo plačiai ir niūriai vykdoma.

Nepraėjus nė trims mėnesiams ir praėjus aštuonioms dienoms po to, kai Adolfas Hitleris nusižudė savo požeminiame bunkeryje, Vokietijos vyriausioji vadovybė pasirašė besąlygišką visų vokiečių pajėgų pasidavimą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(34)
(2)
(32)

Komentarai (2)