Baisiausias kiekvieno parašiutininko košmaras – neišsiskleidus parašiutui, britų karys 200 km/val greičiu nukrito iš svaiginančio aukščio ir stebuklingai liko gyvas: kas čia įvyko? (Foto, Video)  ()

Didžiausias košmaras – iššokus iš lėktuvo, staiga nesuveikia parašiutas. Atrodo mirtis neišvengiama. Tik ne šiam britų kariui.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Didžiosios Britanijos karys ką tik išgyveno iš pažiūros neįmanomą – krytį iš 4572 metrų aukščio po to, kai jo parašiutas nepilnai išsiskleidė.

Maždaug 322 kilometrų į šiaurės vakarus nuo Los Andželo esančio Via Cielo gyventojai buvo sukrėsti, kai parašiutininkas rėžėsi pro kaimyninio namo stogą.

Vaizdu pasidalijo „Twitter“ vartotojai, kuriuose matyti laimingai pasibaigusio kryčio pasekmės.

Tikras stebuklas, bet karys didesnių sužalojimų nepatyrė ir spėriai sveiksta, sako JAV Gynybos ministerija.

Incidentas įvyko liepos 6 d., kai kariai Camp Roberts bazėje atliko grupinius HALO (High Altitude Low Opening) šuolių mokymus.

 

Ši dislokavimo technika naudojama norint kariuomenei ir įrangai patekti į dažniausiai priešišką aplinką.

HALO šuolio metu iššokama net iš 12 000 metrų  aukščio, tačiau parašiutas išskleidžiamas tik pasiekus 900 metrų aukštį.

HALO šuoliai puikiai tinka išvengti aptikimo ir greitai pasiekti kritimo zonas, tačiau suteikia mažai vietos klaidoms ar įrangos gedimams. Todėl šias technologijas taiko tik labai specializuoti padaliniai – Didžiosios Britanijos Special Air Service (SAS) ir Special Boat Service (SBS).

Pranešama, kad šiose pratybose parašiutininkas krito iš kuklesnio 4572 metrų aukščio, kai nepavyko išskleisti pagrindinio parašiuto.

Kad sulėtintų nusileidimą, karys panaudojo atsarginį parašiutą, tačiau prieš pasiekiant nurodytą nusileidimo zoną jis negalėjo laiku išsiskleisti.

 

Vietoj to, kareivis dideliu greičiu trenkėsi pro gyvenamojo namo stogą, kuris, laimei, tuo metu buvo tuščias. Karį išgelbėjo avarinės tarnybos. Ataskadero policijos departamentas įvykį detalizavo „Facebook“ įraše liepos 7 d.

Nors tai gali pasirodyti neįmanoma, kritimas iš 4500 m labai nedaug skiriasi nuo 450 m kritimo. Vidutiniškai reikia tik 12 sekundžių, kol parašiutininkas laisvu kryčiu pasieks galutinį greitį – 200 km/val. – per tą laiką jis įveiks apie 450 metrų. Nuo tada parašiutininkas išlaiko tolygų greitį visą laisvą krytį, prieš išskleidžiant parašiutą.

 

Aukščiausias išgyventas kritimas be parašiuto įvyko 1972 m. sausio 26 d., kai lėktuve, skrendančiame 10 160 m aukštyje, bagažo skyriuje sprogo bomba, sudraskiusi lėktuvą į gabalus.

Nukritusiame iš 10 160 metrų, fiuzeliaže (kuris į žemę atsitrenkė kampu)  buvo rasta sąmonę praradusi skrydžio palydovė Vesna Vulović. Mokslininkai mano, kad jai išgyventi padėjo jos žemas kraujospūdis, dėl kurio ji prarado sąmonę ir neleido širdžiai plyšti dėl smūgio.

Ataskaitos apie Antrojo pasaulinio karo parašiutininkus taip pat rodo, kad kariai išgyveno kritimus virš 6096 metrų, tačiau tai tikrai retas atvejis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(56)
(3)
(53)

Komentarai ()