Darbą pradėjo galingiausia potvynių ir atoslūgių jėgainė pasaulyje (Video)  ()

Orknio salyne pradėta gaminti elektra iš potvynių ir atoslūgių turbinos, kuri, pasak jos kūrėjų, yra galingiausia pasaulyje.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2021-08-04 Darbą pradėjo galingiausia potvynių ir atoslūgių jėgainė pasaulyje (Video)  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tvarus energijos išgavimo būdas

Nors ir mažai naudojama, bet potvynių ir atoslūgių energija turi ateities elektros kartos galimybę, kadangi potvyniai ir atoslūgiai yra labiau nuspėjami, negu vėjo energija ar saulės energija.

Orbital O2 gali patenkinti 2000 namų metinį elektros energijos poreikį per ateinančius 15 metų. Jėgainei sukonstruoti prireikė 18 mėnesių.

Dabar 680 tonų sverianti turbina įtvirtinta Vorneso įlankoje, kur povandeniniu kabeliu 2 MW galios įrenginys jūroje sujungtas su vietiniu sausumos elektros tinklu.

Bendrovės „Orbital Marine Power“ vykdomasis direktorius Andrew Scottas gyrė savo komandą ir tiekimo grandinę už saugų ir sėkmingą „novatoriško atsinaujinančiosios energijos projekto“ įgyvendinimą.

Jis pridūrė: „Mūsų vizija yra tokia, kad šis projektas paskatins visame pasaulyje panaudoti potvynių ir atoslūgių srovės išteklius, kad būtų galima prisidėti prie kovos su klimato kaita ir sukurti naują, mažai anglies dioksido į aplinką išskiriantį pramonės sektorių.“

Turbinos struktūra plūduriuoja vandens paviršiuje, o prie jos kojų pritvirtinti rotoriai, kurie išgauna energiją iš tekančio potvynių ir atoslūgių srauto. Turbiną stotelėje laiko keturių taškų švartavimosi sistema, o kiekviena švartavimosi grandinė yra tokia stipri, kad galėtų pakelti daugiau kaip 50 dviaukščių autobusų.

 

Elektros energija iš turbinos perduodama dinaminiu kabeliu į jūros dugną, o iš ten statiniu kabeliu – į vietinį sausumos elektros tinklą.

Bendrovė dabar siekia komercializuoti savo technologiją ir teigia, kad tai paskatins darbo vietų kūrimą pakrančių bendruomenėse.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(17)
(1)
(16)

Komentarai ()