Tik pažiūrėkite! Kaip kariniai lėktuvai manevruoja tarp Australijos dangoraižių, tačiau kodėl pasirodymas vertinamas prieštaringai? (Video)  ()

Prieštaringai vertinamas vaizdo įrašas išpopuliarėjo socialiniuose tinkluose, sukeldamas žiūrovų diskusijas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Karališkosios Australijos oro pajėgos (RAAF) paprastai rengia oro pasirodymą Brisbano festivalio metu. 2018 m. vaizdo įrašas dabar vėl paplito „Reddit“ tinkle ir kai kurie prisiminė ginčą dėl to meto manevro.

Vaizdo įraše matyti, kaip vos 100 metrų virš miesto skrieja „C-17 Globemaster“, laviruodamas tarp dangoraižių.

Daugelis žiūrovų sako, kad vaizdo įrašas buvo baisus rugsėjo 11-osios priminimas. Vaizdo įrašas sukėlė ginčų 2018 m., kai kurie į „9/11 panašų triuką“ pavadino „be reikalo kvailu ir pavojingu“ manevru.

Ar tai buvo pavojingas triukas? Ar tai galėjo baigtis katastrofa? Pažvelkime į faktus apie šį „C-17 Globemaster“ manevrą ir apskritai oro šou.

Apie 2018 metų „C-17 Globemaster“ skrydžio manevrą

Originalus vaizdo įrašas, kurį galima pamatyti žemiau, prasideda nuo to, kad „C-17 Globemaster“ skrenda tarp dangoraižių prieš pasukdamas į dešinę ir lėtai kyla, kai baigiasi vaizdo įrašas.

Nors išmaniuoju telefonu užfiksuoto vaizdo įrašo kampas daro manevrą ypač dramatišką, to meto RAAF pareiškime pateikiama išsami informacija apie taikytas saugos priemones.

„C-17 Globemaster“ pakilo maždaug 100 metrų virš žemės beveik 320 km/h greičiu. Nors skaičiai ir filmuota medžiaga yra dramatiški, lėktuvas didžiąją skrydžio dalį iš tikrųjų skrido virš Brisbano upės, o tai reiškia, kad jam buvo vietos pasislinkti į abi puses. Sugedus varikliui, lėktuvas būtų nukritęs į vandenį.

 

Daugiau vaizdo įrašų iš panašaus manevro Brisbane 2019 m. aiškiai rodo, kad virš Brisbano upės skrido „C-17 Globemaster“:

Verta pažymėti, kad 2010 m. visi keturi keleiviai žuvo, skridę JAV oro pajėgoms priklausančiu „C-17 Globemaster“. Avarija, įvykusi pratybose ruošiantis oro šventei, nutiko dėl piloto klaidos.

Žinoma, Brisbano triukas buvo gerai surepetuotas ir buvo suplanuotas per kelis mėnesius, o visuomenė gerai žinojo, kada tai įvyks. Australijos karališkosios oro pajėgos taip pat turi tokių triukų patirties.

Štai nuo 2006 m. iki 2010 m. šventės metu, naktiniame danguje RAAF atlikdavo „išmetimo ir deginimo“ manevrą su „F-111 Aardvark“. Įspūdingą manevrą galima pamatyti žemiau esančiame vaizdo įraše.

Ar oro šou paprastai yra saugūs?

 

Atliekant visus gerai surepetuotus aviacijos šou skrydžio manevrus, deja, retkarčiais įvyksta nelaimių.

Viena neseniai įvykusi nelaimė nutiko Jungtinėje Karalystėje „Shoreham Airshow“ parodoje. 2015 m. rugpjūčio 22 d. „Hawker Hunter T7“ naikintuvas nukrito ant netoliese esančio pagrindinio kelio, per žemai atlikęs kilpos manevrą.

 

Tąkart žuvo 11 žmonių, o dar 16 buvo sužeista. Neįtikėtina, kad pilotas išgyveno, patyręs tik keletą nedidelių sužeidimų. Tikslių avarijos priežasčių tyrimas tebevyksta.

Tuo tarpu 2002 m. Ukrainoje vykusioje oro šou katastrofoje žuvo 77 žmonės, o 543 buvo sužeisti, kai naikintuvas „Sukhoi Su-27“ atsitrenkė į žiūrovų tribūną. Tai yra mirtiniausia aviacijos šou katastrofa istorijoje.

Nepaisant šių nelaimingų atsitikimų, oro pasirodymo katastrofos tikimybė yra palyginti maža. Kaip pažymi Tarptautinė oro parodų taryba, vien JAV ir Kanadoje kasmet vyksta apie 350 oro šou, ir dauguma jų įvyksta be pastebimų nelaimingų atsitikimų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(6)
(1)
(5)

Komentarai ()