Jau greitai prasidės „T-14 Armata“ tiekimas Rusijos kariuomenei: „galėtų pasiųsti didelį kiekį vakarietiškos rankinės prieštankinės ginkluotės į sąvartyną“  (1)

Šį mėnesį Rusija pristatė dar vieną savo naują lėktuvą, pretenzingu pavadinimu „Checkmate“, pasakoja Lietuvos kariuomenės atsargos majoras ir ginkluotės entuziastas Darius Antanaitis. Pasak jo, per pompastišką pristatymą šis naujas lėktuvas buvo vadinamas pigiu atsaku į JAV penktos kartos kovinius lėktuvus F-22 ir F-35.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Tiesa, naujas „Šachas ir Matas“ kol kas yra tik muliažo formoje, o ir anksčiau rusai gyrėsi, kad dar vienas jų naujas lėktuvas Su-57 irgi yra geresnis ir pigesnis atsakas į F-22 ir F-35. Nors Rusijos kariuomenė laukia net 72 naujų Su-52 jau kitais metais, tačiau tai nepanašu, kad tai taps realybe“, – sako karys.

„Be naujų lėktuvų muliažų ir animacinių filmukų pristatymų, Rusijos ministras paskelbė, jog jų naujasis tankas „T-14 Armata“ kitais metais užbaigs valstybinius bandymus ir tais pačiais metais prasidės jų masinė gamyba. Tiesa, tai ne pirmas kartas, kai rusai skelbia, kad „kitais metais prasidės „T-14 Armata“ tiekimas Rusijos kariuomenei“. Tokie pranešimai kartojasi praktiškai kasmet dar nuo 2015 metų“, – pastebi ginkluotės entuziastas.

Jo teigimu, „T-14 Armata“ turėjo atverti naują lapą Rusijos kariuomenės persiginklavime. Tai būtų universali platforma, kurios baze planuojama gaminti ir sunkiąją pėstininkų kovos mašiną T-15 bei evakuacinę mašiną T-16. Kartu su naujomis vikšrinėmis mašinomis Rusija turėjo planų ir tiekti naujus 8x8 šarvuotus pėstininkų transporterius „Boomerang“.

„Tačiau be techninių ir finansavimo problemų, šis projektas pačioje Rusijoje sulaukia ir oficialių asmenų pasipriešinimo. Dar 2018 metais Rusijos ministras pirmininkas Jurijus Borisovas skeptiškai žiūrėjo į planus tiekti naujas mašinas savo šalies kariuomenei. Anot rusų ministro pirmininko, naujos mašinos yra labai brangios. Naujoji „Armata“ kainuoja 3 kartus brangiau nei senas Rusijos tankas T-72. Todėl vietoj naujos ginkluotės, geriau toliau naudoti senąją“, – pasakoja D.Antanaitis.

 

Anot jo, Rusija turi labai didelį kiekį dar sovietmečiu pagamintų įvairių tankų – ir iki šios dienos bando pritaikyti pačius tankus bei tankų platformas įvairioms užduotims. Kartais šios užduotys sukelia dideles abejones dėl tokių ginklų sistemų praktiškumo.

„Pavyzdžiui ant T-72 platformos gaminama tankų paramos mašina „Terminator“ yra apginkluota dviem 30 mm automatinėmis patrankomis. Mašina pasižymi tanko svoriu, tačiau jos paskirtis yra kaip pėstininkų kovos mašinos – bet ji negali gabenti pėstininkų“, – dėsto atsargos majoras.

Jis pasakoja, kad nežiūrint į nuolat rusų pučiamą burbulą apie tanką „T-14 Armatą“ bei dažnai komiškus šių tankų pasirodymus, ši kovos mašina gali tapti gerokai pavojingesne, nei dabar naudojami Rusijos kariuomenės tankai.

„Nors „Armatos“ ginkluotė mažai pasikeitė nuo senųjų tankų, tačiau tanko apsaugos lygis yra gerokai pranašesnis už senuosius. Panaudota naują šarvavimo ir ekipažo apsaugos koncepcija. Tai labai padidina tanko išgyvenamumą mūšio lauke – ypač prieš rankinių prieštankinių granatsvaidžių ugnį, kurių pramušamoji galia nesiekia 1 metro RHA (angl. Rolled homogeneous armour). Panaši apsauga galiotų ir naujoms rusų vikšrinėms pėstininkų kovos mašinoms“, – perspėja karininkas.

 

„Jeigu rusų gamintojams pagaliau pavyktų įveikti daugumą techninių nesklandumų bei oficialių asmenų ir karių pasipriešinimą naujoms technologijoms, ateities Rusijos kariuomenės ginkluotė iš tiesų galėtų pasiųsti didelį kiekį vakarietiškos rankinės prieštankinės ginkluotės į sąvartyną, kaip neefektyvią prieš tankus „T-14 Armata“ bei pėstininkų kovos mašinas T-15“, – perspėja Lietuvos kariuomenės atsargos majoras ir ginkluotės entuziastas Darius Antanaitis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(32)
(26)
(6)

Komentarai (1)