Vyras savo rūsyje slėpė milijonų eurų vertą tikrą Antrojo pasaulinio karo tanką: kaip vokiečių „Panther“ tapo nuosavybe ir kas už tai dabar gresia? (Video)  (0)

Vyras savo rūsyje slėpė tikrą Antrojo pasaulinio karo tanką – vokiečių „Panther“. Kas dabar laukia vieno rečiausių pasaulyje karinės istorijos kūrinių?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vokietijos valdžia 2015 metais konfiskavo „Panther“ tanką iš pensininko, kuris nusipirko transporto priemonę kaip metalo laužą ir paslėpė savo rūsyje.

Tankas, vienas iš vos likusių 12 pasaulyje, beveik neabejotinai vertas milijonų.

Dabar valdžios institucijos bando išsiaiškinti, kaip tai nutiko, o tai yra labai sudėtingas teisinis procesas, rašo BBC. Kažkada praeityje neįvardytas Vokietijos pilietis, kaip įtariama, įsigijo 45 tonas sveriantį tanką kartu su velkamu 88 milimetrų prieštankiniu/priešlėktuviniu pabūklu ir torpeda.

Vokietijos armijos „Panzerkampfwagen V“ („Panther“) buvo vienas technologiškai pažangiausių Antrojo pasaulinio karo tankų. „Panther“ buvo ginkluotas vienu 75 mm Kw.K.42 L/70 pagrindiniu pabūklu ir dviem 7,92 mm kulkosvaidžiais. Tankas naudojo nuožulnius plieninius šarvus, kurie suteikė jam aptakią išvaizdą.

Nors „Panther“ buvo fantastiškas tankas dėl techninių priežasčių, iš tikrųjų jo sklandžiam veikimui karo metu labai trukdė variklio gedimai, mechaninės problemos ir visgi žemos kokybės plieniniai šarvai.

Nacistinė Vokietija pagamino 6 000 visų tipų panterų, tačiau šiandien jų liko tik keliolika ir tik pusė jų yra darbingos būklės. 2014 metais „Panzer IV“ tankas, „Panther“ pirmtakas, buvo parduotas už 2,5 mln. JAV dolerių.

 

„Panther“ yra didesnis, galingesnis ir žinomesnis, todėl šis pensininko rūsyje slepiamas tankas galėtų kainuoti mažiausiai 3 mln. JAV dolerių, o vienas JAV muziejus jau išreiškė susidomėjimą įsigyti šį tanką.

Tai gali reikšti gana netikėtą teismo baigtį tanko savininkui, kuriam už Vokietijos karo ginklų kontrolės įstatymo pažeidimą gresia bauda iki 590 000 JAV dolerių. Šis aktas „reglamentuoja karo ginklų gamybą, pardavimą ir gabenimą“, rašo BBC, tačiau kaltinamojo advokatai tvirtina, kad tankas ir kiti paimti ginklai buvo demilitarizuoti ir nebėra pavojingi. Paprastai tai reiškia, kad tokie ginklai nebegali šaudyti. Pavyzdžiui, tanko pabūklas užkemšamas betonu arba pašalinimi tanko vikšrai.

 

Kai valdžia 2015 metais konfiskavo tanką, jiems prireikė vokiečių armijos „Bergepanzer 3“ šarvuotos gelbėjimo mašinos. „Bergepanzer 3“ vaidmuo mūšio lauke yra susigrąžinti sugedusius tankus remontui.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(72)
(5)
(67)

Komentarai (0)