Išbandėme tobulą kompiuterį darbui ir naują evoliucijos lygį: išskirtinis OLED ekranas, ultramobilumas ir puikus universalumas. Investicija, kurios tikrai nesigailėsite („ASUS ZenBook Flip 13 UX363“ apžvalga, Video)  ()

Ultramobilūs darbui skirti kompiuteriai pastaruoju metu pasiekė naują evoliucijos lygmenį. Nedidelis svoris, maži matmenys, pilnai atverčiamas ekranas - tai tik keletas ypatumų, dėl kurių šie gaminiai tampa labai patraukliu pasirinkimu ieškantiems naujo "darbinio arkliuko". Tą gerai iliustruoja mano išbandytas „ASUS ZenBook Flip 13 UX363“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pradėsiu trumpai: OLED displėjus yra esminis šio gaminio pranašumas.

Taip, „ZenBook Flip 13 UX363“ naudoja būtent OLED technologijos displėjų, nors iki šiol tokio tipo ekranus sutikti buvo galima nebent telefonuose (bet tikrai ne kiekviename modelyje), naujausiuose išmaniuosiuose laikrodžiuose, ir kai kuriuose kituose buitinės elektronikos gaminiuose, kur ekrano matmenys apsiribodavo keliais centimetrais.

Nešiojamuose kompiuteriuose OLED technologija vis dar yra retenybė, tad kompanija ASUS nusprendė tam tikra prasme pakeisti konkurencijos sąlygas, pasiūlydama kainos požiūriu plačiai rinkai prieinamą modelį su būtent OLED tipo ekranu.

Mažesnė kaina tikrai nereiškia kokybės sumažėjimo: ASUS į UX363 sudėjo daug puikių technologinių sprendimų ir neabejotinai orientuojasi į lyderio pozicijas. O būtent šio ultramobilių darbinių kompiuterių segmento konkurencija darosi vis intensyvesnė.

Pakuotės turinys

„ZenBook Flip 13 UX363“ pakuotė tam tikra prasme yra kukli: kompiuteris supakuotas nedidelėje dėžėje. Kita vertus, pats kompiuteris yra itin plonas, ekranas 13,3 colių, bet korpusas vos 13,9 mm storio, ir sveria tik 1,3 kg, tad didelės pakuotės kaip ir nereikia.

Kartu pridedami keli trumpi informaciniai lankstinukai, baterijos įkrovimo maitinimo blokelis, ausinių jungties adapteris į USB „Type-C“ jungtį, ir specialus rašiklis, skirtas darbui su lietimui jautriu kompiuterio ekranu.

Toks lietimui jautraus ekrano rašiklis yra tikrai nedažnai sutinkamas priedas. Kaip jau minėjau, „ZenBook Flip 13 UX363“ naudoja pažangų OLED tipo ekraną, todėl bent jau mano asmeninis spėjimas yra toks, kad ASUS tikslas yra naudotojams suteikti visas įmanomas galimybes išnaudoti tokio ekrano privalumus.

Net jei norėtumėte kompiuterio ekrane rašikliu tik piešti, ar galbūt eksperimentuoti su automatiniu rašytinio teksto atpažinimu, toks priedas tik praturtina naudojimosi patirtį.

Išvaizda, pagaminimo kokybė

Kadangi „ZenBook Flip 13 UX363“ turi tik integruotą vaizdo plokštę, jį galima drąsiai klasifikuoti kaip darbinį arba „universalaus“ naudojimo įrenginį. Tačiau iš savo patirties žinau, kad daugelis gamintojų darbui skirtus nešiojamus kompiuterius daro kaip galima pigesnius, įskaitant ir tam tikrus kompromisus pagaminimo kokybei.

Šioje vietoje su „ZenBook Flip 13 UX363“ ASUS nedarė jokių išlygų. Korpusas yra vien tik iš metalo (neskaitant keturių guminių kojelių). Visa konstrukcija yra labai stabili ir tvirta, be jokių pašalinių drebėjimų ar virpėjimų. Net šiek tiek keista, kad su tiek metalo gamintojas sugebėjo sutilpti į solidžiai mažą 1,3 kg svorį. Kelionėje šis gaminys tikrai nebus našta.

Ekrano lankstai yra pagaminti kokybiškai, ir atverstas ekranas laikosi stabiliai bet kurioje pozicijoje. ASUS teigimu, lankstų konstrukcija yra suprojektuota taip, kad jie patikimai atlaikytų mažiausiai 20 000 atvertimų. Jei „ZenBook Flip 13 UX363“ planuotumėte naudoti 10 metų, tada tokio skaičiaus pakaktų maždaug šešiems atvertimams kiekvieną dieną.

Tiesa, piešiant su rašikliu, kompiuterio ekraną norisi atremti į tvirtesnį pagrindą. Bet su tuo nėra jokios bėdos - ekraną galite tiesiog apversti į priešingą pusę, 360 laipsnių kampu, ir naudotis juo kaip planšete, arba apversti į „palapinės“ formą, kad jis abiejomis briaunomis remtųsi į stalą. Tada ekranui jokios papildomos atramos tikrai neprireiks.

Tiesa, tiems kam įdomu, „ZenBook Flip 13 UX363“ yra gaminamas laikantis US MIL-STD 810G karinio lygio gamybos standarto.

Jungčių skaičiaus požiūriu tokių matmenų kompiuteriai yra šiek tiek riboti. „ZenBook Flip 13 UX363“ vienoje pusėje turi vieną „USB 3.2 Gen 1 Type-A“ jungtį, ir toje pačioje pusėje yra kompiuterio įjungimo mygtukas. Įjungimo mygtukas spaudžiasi šiek tiek kietokai, reikia didesnės jėgos ir ilgesnio palaikymo, kol įrenginys įsijungia.

Kitoje kompiuterio pusėje yra dvi naujausios kevirtosios kartos „Thunderbolt™ 4“ jungtys, naudojančios „Type C“ lizdą. Per šias dvi jungtis galima jungti išorinius displėjus, palaikančius „DisplayPort“ technologiją. Tas pačias „Type C“ formos jungtis taip pat galima naudoti kompiuteriui įkrauti arba išorinius įrenginius maitinti - jos palaiko „power delivery“ technologiją. Toje pačioje pusėje yra ir viena HDMI 1.4 standarto jungtis.

Kompiuterio apačioje yra angos orui patekti į vidų, aušinimui užtikrinti. Karštas oras išleidžiamas per galinėje korpuso briaunoje numatytas ventiliatoriaus groteles. Man toks konstrukcinis sprendimas patinka, nes karštas oras yra pučiamas tolyn nuo naudotojo, o ne į rankų pusę, kai su kompiuteriu dirbu naudodamas išorinę pelę.

Apatinėje korpuso plokštumoje taip pat yra palikti tinkleliai garsiakalbiams. Patys garsiakalbiai mažyčiai, bet kurti bendradarbiaujant su pasaulinio žinomumo garsų sistemų kūrėjais iš kompanijos „Harman Kardon“. Iš tokio dydžio garsiakalbių tikrai išspaustas maksimumas, bet jei muzikos klausymas yra jūsų prioritetas, reikės arba papildomų kolonėlių, arba ausinių.

Beje, kalbant apie ausines: ASUS kartu su „ZenBook Flip 13 UX363“ komplektuoja mažyti 3,5 mm adapterį, kuris atlieka ne tik adapterio funkciją. Vos 8 gramus sveriančiame daikčiuke yra integruotas skaitmuo-analogas keitiklis (DAC), kuris kartu su „ASUS Hyper-Grounding“ bei dirbtinio intelekto technologija užkerta kelią garso iškraipymams, atsirandantiems dėl elektromagnetinių trikdžių.

Šis adapteris veikia su bet kokiomis 3,5 mm jungtį turinčiomis ausinėmis su integruotais mikrofonais. Neįtikėtina, kiek šiuolaikinių technologijų galima sukišti į tokių mažyčių matmenų įrenginius...

Na o šie du lipdukai taip pat užklijuoti ne šiaip sau. „Pantone Validated“ reiškia,  kad „ZenBook Flip 13 UX363“ displėjus atkuria spalvas su profesionalaus lygio tikslumu.

O štai „Intel Evo“ platforma rodo, kad kompiuteryje yra naudojami 11-osios kartos „Intel Core“ mikroprocesoriai su „Intel Iris X“ integruotosios grafikos posisteme, o duomenims perduoti naudoja „Wi-Fi 6“ standartą. Šios klasės platformas naudojantys kompiuteriai taip pat sparčiau pabunda iš miego režimo.

„ZenBook Flip 13 UX363“ lietimui jautraus laukelio dydžio gamintojas tikrai neribojo - jis yra išskirtinai platus. Veikimas tikslus. Beje, kaip ir kai kuriuose kituose ASUS kompiuterių modeliuose, gamintojas šiame laukelyje integravo ir skaičiuotuvo funkciją: apie vieną sekundę palieskite viršuje dešinėje esantį simbolį, ir laukelyje įsižiebs tinkelis su skaičiais ir kitais simboliais. Veikia iš esmės lygiai kaip ir skaičių klaviatūra. Tuo pat metu šis valdiklis atliks ir savo pagrindinę funkciją, tad dažnai išjunginėti tokios klaviatūros neprireiks.

Plačiau apie displėjų

Kaip ir minėjau, „ZenBook Flip 13 UX363“ naudoja OLED ekraną. Ekranas yra 13,3 colių, ir naudoja 1920 x 1080 taškų (Full HD) raišką. Kam aktualus darbas su iliustracijomis, nuotraukomis, ar kitomis vaizdo apdorojimo programomis, šis kompiuteris atkuria gan solidžią spalvų gamą, 100% padengiančią sRGB standarto spalvinę erdvę.

Ekrano ryškumas yra 350 cd/m2 - tai reiškia, kad labai ryškioje saulėje šviesumo gali pritrūkti, tačiau pigius konkurentų gaminius šis parametras lenkia trečdaliu.

Man asmeniškai patinka tai, kad ASUS šiame kompiuteryje įdiegė mėlynos spalvos mažinimo technologiją. Specialiai sukurtoje „MyASUS“ programėlėje lengvai galima pasirinkti mėlynos spalvos poveikio mažinimo lygį. Ties maksimumu spalvos pasidaro per daug šiltos. Tačiau jei man tenka dirbti vėlai vakare, vidurinis nustatymas man yra pats patogiausias.

Beje, „ZenBook Flip 13 UX363“ ekranas taip pat neturi vadinamojo mirgėjimo efekto. Šį faktą ir taip pat mėlynos spalvos mažinimo efektyvumą patvirtina testavimo ir standartų organizacijos „TÜV Rheinland“ sertifikatas.

Kartu komplektuojamas „ASUS Pen“ rašiklis palaiko 4096 prisilietimo slėgio lygius ir išties praplečia lietimui jautraus ekrano panaudojimo galimybes.

Reikalui esant, „ZenBook Flip 13 UX363“ ekraną galima atversti naudojant vieną ranką, kaip parodyta šioje iliustracijoje.

Ekrano danga yra blizgus stiklas, kas mano požiūriu nėra praktiška dėl šviesos atspindžių ir padidinto imlumo pirštų atspaudams. Tačiau lyginant su matiniu displėjumi, toks ekranas atrodo išties gražiai.

Klaviatūra

„ZenBook Flip 13 UX363“ klaviatūrai priekaištų neturiu. Mygtukų paspaudimas yra truputį standesnis, tačiau kokybiniu požiūriu prilygsta išties gero lygio gaminiams.

Tarp mygtukų esantis tarpas nėra per mažas. Tačiau pilno dydžio klaviatūros be abejo čia nerasite. Nepaisant to, kompiuteriu tekstą surinkti man sekėsi gerai net pirmo bandymo metu.

Klaviatūra turi pašvietimą.

Įkrovimas, baterija

Kaip jau minėjau, „ZenBook Flip 13 UX363“ įkrauti galima naudoti „Thunderbolt 4“ jungtis su „Type C“ kištuku. Tam tinka bet kuri iš šių dviejų jungčių. Minimalistinis, tačiau labai geras sprendimas - nebereikia jokios kitos papildomos kroviklio jungties, o kai išorinio šaltinio nereikia - „Type C“ lizdus galite panaudoti pagal kitą paskirtį.

Su kompiuteriu yra komplektuojamas 65 W galios įkrovimo blokelis, kurio jums pakaks su kaupu, net didžiausių apkrovų metu lieka bent ketvirtis galios rezervo.

„ZenBook Flip 13 UX363“ baterijos talpa yra 67 Wh, iki 60% baterija yra 5kraunama per 49 minutes. Baterija su vienu įkrovimu pasiekia labai gerus rezultatus: naršant po internetą ar žiūrint filmus su dideliu ekrano šviesumu, energijos pakaks bent 8 valandoms. Su didele apkrova ir maksimaliu ekrano šviesumu baterijos pakaks mažiausiai trims valandoms.

Darbo metu kompiuterio korpusas įkaista iki maždaug 45 laipsnių pagal Celsijaus skalę. Tai yra gerai juntama temperatūra, tačiau iš normos ribų neišeina ir komfortui tai netrukdo.

Mikroprocesoriaus temperatūra maksimalios apkrovos metu pasiekia 90 laipsnių (parodyta paskutinėje šios apžvalgos iliustracijoje). Šis parametras irgi atitinka normos ribas. Ventiliatorius ties šia riba jau dirba maksimaliu pajėgumu; esant mažesnėms apkrovoms, ventiliatoriaus garsumas jaučiasi gerokai mažiau.

Kompiuterio našumas

Mano testuotasis „ZenBook Flip 13 UX363“ modelis naudoja 11-os kartos „Intel Core i5-1135G7“ mikroprocesorių, „Intel Iris Xe“ integruotosios grafikos plokštę, 8 GB RAM, 512 GB talpos SSD diską.

Tačiau tiems, kam reikia aukščiausio lygio našumo, yra galimybė kompiuterį komplektuoti su 11-os kartos „Intel Core i7-1165G7“ procesoriumi, 16 GB RAM ir 1 TB talpos SSD.

Ką gi tokie parametrai reiškia realiame gyvenime?

„PCMark 10“ teste „ZenBook Flip 13 UX363“ surenka 4747 taškus, „3DMark Time Spy v1.2“ teste pasiekia vidutiniškai 1414 taškų, testą atliekant „Full HD raiška“, kas yra klasifikuojama kaip labai geras rezultatas.

Kitaip tariant, „ZenBook Flip 13 UX363“ net su „Intel Core i5-1135G7“ mikroprocesoriumi puikiai susitvarkys su bet kokiais interneto naršymo, nesudėtingų programų naudojimo, filmų peržiūros ir panašiais darbais.

Jei jūsų tikslas yra žaisti kompiuterinius žaidimus, „ZenBook Flip 13 UX363“ tam netiks, nebent grafikos nustatymus laikysite ties minimumu.

Su žemiausiais grafikos kokybės nustatymais naujesnius žaidimus kompiuteris turėtų pavešti ties maždaug 30 kadrų per sekundę riba. Kai kuriuos senesnius žaidimus, tokius kaip „GTA V“, „ZenBook Flip 13 UX363“ atgamina ties 40-50 kadrų per sekundę, net esant vidutiniams grafikos kokybės nustatymams.

Apibendrinimas

Jei trumpai, „ZenBook Flip 13 UX363“ yra puikus, gražaus dizaino, lengvas, kokybiškai pagamintas ir modernius komponentus naudojantis nešiojamas kompiuteris. Vien OLED ekranas yra puikus dalykas bet kuriam naudotojui. Pilnai atverčiamas ekranas ir specialus rašiklis taip pat suteikia galimybę „ZenBook Flip 13 UX363“ panaudoti kaip planšetę.

Apskritai kalbant, kaip visuose ASUS kompiuteriuose, „ZenBook Flip 13 UX363“ irgi yra aprūpintas papildomais ASUS kurtais programiniais ir techniniais įrankiais.

Verta paminėti tai, kad didelis dėmesys yra kreipiamas naudojimo ergonomikai: įdiegta melsvos ekrano spalvos mažinimo funkcija, spalvų profilių valdymo funkcija, spartus „Wi-Fi 6“ ryšio modulis,  integruotas išplėsto funkcionalumo lietimui jautrus laukelis, ir netgi dirbtiniu intelektu paremta ausinių su mikrofonais triukšmo mažinimo funkcija.

Našumo požiūriu silpnoji „ZenBook Flip 13 UX363“ vieta yra kompiuteriniai žaidimai. Su jais integruotosios grafikos posistemė tvarkosi sunkiai, tad galėsite žaisti nebent ką nors senesnio, kam nereikia diskretinės grafikos plokštės. Na o su visais kitais iššūkiais kompiuteris susitvarkys nepriekaištingai gerai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(6)
(10)
(-4)

Komentarai ()

Susijusios žymos: