Kraupūs vaizdo įrašai apnuogino samdinių iš Rusijos žvėriškumą: naftos telkinys tapo laikinąja kankinimų kamera (Video)  ()

Sirijos dykumoje naftos telkinys tapo laikinąja kankinimų kamera. Neginkluotas vyras voliojosi dulkėse ir staugė iš skausmo, kol keturi uniformuoti vyrai spaudė jį prie žemės rankas ir kojas talžydami kūju.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nelaimėliui šaukiantis pagalbos jie tyčiojosi iš jo rusiškai, savo juoku nustelbdami agonijos klyksmus. Internete paplitusio vaizdo įrašo fone skambėjo nacionalisinė Rusijos karinė daina.

Žiauriame vaizdo įraše matoma auka yra 31 metų siras statybininkas, keturių mažamečių mergaičių tėvas Mohamadas. Jis dingo be žinios pakeliui namo iš darbo kaimyniniame Libane.

Mohamadą kankinę, nužudę ir giljotinavę kariai kirilica parašė ant jo krūtinės „VDV (Rusijos oro desantininkų pajėgoms) ir žvalgybai“.

Rusijos nepriklausomas laikraštis „Novaja gazeta“ nustatė, kad bent vienas iš vaizdo įraše matomų vyrų pagal aprangą yra samdinys iš privačios „Vagner“ armijos, kurios pagrindinis finansuotojas yra Jevgenijus Prigožinas.

Šis oligarchas dėl artimų ryšių su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu dar yra vadinamas Kremliaus virėju, nes jo įmonė tiekia maistą aukščiausiai šalies valdžiai.

Oficialioji Maskva neigia bet kokius ryšius su „Vagner“.

„Šie žmonės rizikuoja gyvybe ir iš esmės taip pat yra indėlis kovojant su terorizmu. Bet tai nėra Rusijos valstybė, tai nėra Rusijos armija“, – yra sakęs V.Putinas.

Karo nusikaltimų dėmė

Rusijos pajėgos Sirijoje veikia nuo 2015 metų. CNN tyrimo duomenimis, būtent su tuo susijęs ir „Vagner“ samdinių atsiradimas šioje šalyje.

Analitikai sako, kad „Vagner“ veiksmai Sirijoje be V.Putino pritarimo neįmanomi, o šios grupuotės treniruočių stovykla Rusijos pietuose yra prijungta prie Rusijos specialiųjų pajėgų bazės.

Praėjus ketveriems metams po Mohamado nužudymo trys nevyriausybinės organizacijos iš Sirijos, Prancūzijos ir Rusijos iškėlė reikšmingą teisinę bylą „Vagner“ dėl vaidmens vykdant žiaurius karo nusikaltimus.

Kovo mėnesį ieškinį pateikė Mohamado brolis Abdullah. Tai pirmas kartas, kai kas nors bandė priversti „Vagner“ narius atsakyti už tai, kas, anot žmogaus teisių grupių, yra nuolat augantis žiaurumų sąrašas, vykdomas samdomų karių.

Pasaulyje besiplečiantys jų pėdsakai leido Kremliui vykdyti agresyvią šešėlinę užsienio politiką Sirijoje, Ukrainoje, Centrinės Afrikos Respublikoje, Sudane ir Mozambike.

2017 m. gimtąją Siriją priverstas palikti pabėgėlis 27 metų Abdullah anksčiau niekada viešai nekalbėjo apie vyresniojo brolio nužudymą.

 

Tačiau jis nutraukė tylą interviu CNN, norėdamas atkreipti pasaulio visuomenės dėmesį į jo šeimą prislėgusią tragediją. Dėl savo ir artimųjų saugumo Abdullah prašė, kad jo pavardė ir pokalbio vieta nebūtų atskleistos.

„Mano brolio nebėra, jis niekada nebesugrįš, – sakė Abdullah. – Noriu, jog pasaulis išgirstų, kas nutiko Mohamadui, kad šie nusikaltėliai atsakytų už savo veiksmus.“

Paskutiniai skambučiai

 

Per vieną paskutinių pokalbių telefonu 2017 m. balandį Mohamadas papasakojo broliui, kad po 8 mėnesių darbo Libane grįžtantis į Siriją jis buvo sulaikytas Basharo al-Assado režimo pareigūnų ir nuvežtas į Damaską. Ten vyras buvo priverstas stoti į kariuomenę, tačiau planavo dezertyruoti.

Po dešimties dienų Mohamadas paskambino pasakyti, kad ryte bus siunčiamas į Chomso miestą, tad naktį planuoja pabėgti. Tai buvo paskutinis jo skambutis šeimai.

„Jis pasakė: perduok linkėjimus motinai ir tėvui, paprašyk, kad man atleistų, aš ketinu bėgti. Nežinau, ar turėsiu kitą galimybę su tavimi susisiekti“, – brolio žodžius prisiminė Abdullah.

Mohamadas, kuris nespėjo išvysti savo jauniausios dukters, gimusios jam dirbant Libane, taip pat prašė brolio prižiūrėti jo žmoną: „Aš patikiu tau savo šeimą.“

 

„Jis kalbėjo taip, lyg būtų žinojęs, kad jam kažkas nutiks“, – sakė Abdullah.

Dėl Sirijoje siautėjančio pilietinio karo ir prasto ryšio atokiame kaime, kuriame gyveno Mohamado šeima, buvo sunku sužinoti, kas jam nutiko.

Tik po kelių mėnesių internete pasirodžius vaizdo įrašui, kuriame matyti, kaip vyras buvo kankinamas, jo artimieji suvokė, kas iš tiesų nutiko.

 

„Vieną dieną vaikinas iš mūsų miesto atsiuntė man vaizdo įrašą ir pasakė: pažiūrėk, gali būti, kad ten tavo brolis. Aš, žinoma, jį atpažinau iš drabužių, balso, išvaizdos, – virpančiu balsu kalbėjo Abdullah. – Jį kankinę kareiviai – ne sirai, mes nesupratome, ką jie kalbėjo.“

Abdullah papasakojo šeimos nariams, ką matė vaizdo įraše, bet jo neparodė bijodamas, koks tai būtų smūgis pagyvenusiems tėvams.

„Kai pamačiau pirmąjį vaizdo įrašą, tikėjausi, kad Mohamadas vis dar gyvas, – sakė Abdullah. – Jį kankino, bet jis dar judėjo. Tikėjome, kad jis nemirė ir yra ligoninėje.“

Brolių tėvas keliavo po Damaską ieškodamas sūnaus sostinės ligoninėse ir kalėjimuose.

Maždaug po dviejų mėnesių pasirodė antras įrašas.

„Jame buvo matyti, kaip Mohamadui nupjaunama galva. Likau sėdėti kambaryje ir neišėjau iš jo tris dienas. Jis buvo ne tik mano vyresnysis brolis, jis buvo mano draugas. Mes visada buvome kartu“, – sielvartavo Abdullah ir pridūrė, kad kitam jo broliui pamačius vaizdo įrašus atsirado psichologinių problemų.

Žūva dėl svetimų pinigų

 

2018-ųjų vasarį JAV aviacijos smūgis pražudė dešimtis ir sužalojo šimtus „Vagner“ kovotojų, kai jie bandė šturmuoti naftos telkinį, esantį šalia Deir az Zoro miesto netoli sienos su Iraku.

 

Maskva darė viską, kad atsiribotų nuo incidento. Tačiau kai karių kūnai buvo pradėti gabenti namo į Rusiją, paaiškėjo, kad tai buvo „Vagner“ operacija.

CNN kalbino ryšių su šia grupuote turintį šaltinį, kuris lankė sužeistus karius jiems grįžus į Maskvą. Taip pat praėjus kelioms dienoms žurnalistai aplankė vieno Sirijoje žuvusių kovotojų motiną. Ji patvirtino, kad jos sūnus nebuvo eilinis rusų kareivis.

Rusijos užsienio reikalų ministerija tada sakė, jog „Vagner“ kovotojai dirba savarankiškai ir į Siriją atvyko patys.

Samdinių naudojimas Sirijoje yra neatsiejamas nuo Rusijos įmonės „Evro Polis“, kuriai JAV įvedė sankcijas dėl ryšių su J.Prigožinu.

CNN gavo „Evro Polis“ ir Sirijos vyriausybės sutarties kopiją, kurioje teigiama, kad „Evro Polis“ pasilieka 25 proc. pajamų iš naftos telkinių, jei jie bus atkovoti iš sukilėlių kontrolės.

Kitaip tariant, „Vagner“ kariai kovoja, o „Evro Polis“ dalijasi grobį su Sirijos vyriausybe.

Atsiranda vis daugiau įrodymų, kad Mohamado atvejis gali būti tik ledkalnio viršūnė. Pasak vietos liudininkų ir bendruomenės lyderių, Rusijos samdiniai vykdė karo nusikaltimus ir Centrinės Afrikos Respublikoje.

Pagalbos ieško svetur

 

Naujienos apie Sirijos žiniasklaidos ir saviraiškos laisvės centro (SCM), Tarptautinės žmogaus teisių federacijos (FIDH) ir Rusijos žmogaus teisių centro „Memorial“ pradėtus teisinius veiksmus dėl „Vagner“ karo nusikaltimų sutapo su sukilimo Sirijoje 10-osiomis metinėmis.

 

„Skundas yra beprecedentis bandymas išspręsti nebaudžiamumo klausimą ir patraukti įtariamus Rusijos piliečius atsakomybėn, – rašoma advokatų grupių pranešime. – Sirijos aktyvistai ir visų konflikto dalyvių vykdytų žiaurumų aukos nenuilstamai dirba, kad būtų pasiekta atskaitomybė. Šiuo metu nukentėjusieji ir jų šeimos neturi galimybės sulaukti teisingumo ir žalos atlyginimo.“

Tarptautinis baudžiamasis teismas neturi jurisdikcijos Sirijoje, nes ši šalis nėra pasirašiusi Romos statuto. Todėl nustatyti nusikaltėlius labai sunku ir teisingumo siekiantys sirai vis dažniau kreipiasi į teismus Europoje pagal visuotinės jurisdikcijos sampratą: ji suteikia kitų šalių nacionaliniams teismams įgaliojimą priimti nuosprendžius dėl sunkių nusižengimų tarptautinei teisei, net jei jie nebuvo padaryti tos valstybės teritorijoje.

Šiais metais Vokietijos teismas nuteisė buvusį Sirijos karininką už nusikaltimus žmonijai. Dar vieno įtariamojo bylos nagrinėjimas tęsiasi.

FIDH teisininkė Clemence Bectarte teigė, kad Mohamado bylą nusprendė iškelti Rusijoje: „Tvirtas teisinis pagrindas suteikia unikalią galimybę reikalauti jurisdikcijos šioje šalyje. Mes kalbame apie Rusijos nusikaltėlius, žmones, kurie potencialiai gali būti areštuoti Rusijoje, jei matysime politinį ir teisinį norą tirti bylą toliau. Visuotinė jurisdikcija turi būti laikoma paskutine išeitimi.“

 

 

Bet Abdullah pateiktas ieškinys Maskvoje iki šiol nėra pradėtas tirti.

Panašus laikraščio „Novaja gazeta“ prašymas Rusijos Tyrimų komitetui pradėti nagrinėti įkalčius Mohamado byloje buvo atmestas.

Tikslas – teisingumas

Abdullah niekada nebuvo girdėjęs apie „Vagner“ karinę grupuotę. Jis tiesiog nori, kad brolio budeliai būtų patraukti atsakomybėn.

„Jei kas nors iš aukščiau nebūtų davęs sutikimo, jie nebūtų padarę nieko panašaus, – kalbėjo Abdullah. – Nebūsime tokie kaip jie ir nereikalausime, kad tai, kas atsitiko mano broliui, nutiktų ir jiems. Bet mažiausia, ko jie nusipelnė, yra kalėjimas.“

Abdullah po brolio mirties teko susidurti su daugybe iššūkių, pradedant rūpinimusi brolio šeima ir baigiant psichologinėmis traumomis, kurias patyrė vaizdo įrašuose pamatęs žiaurias Mohamado egzekucijas.

Tai paskatino Abdullah ilgai ir potencialiai pavojingai teisinei kovai su šešėliniu, beveidžiu priešu. Vis dėlto jis mano, kad rizikuoti būtina.

„Dėl savęs nesijaudinu, – sakė Abdullah. – Tiesiog noriu, kad jie atsakytų už tai, ką padarė.“

Parengta pagal CNN inf.




Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(35)
(4)
(31)

Komentarai ()